Πορτογαλία – Προεδρικό βέτο στον νόμο που αποποινικοποιεί την ευθανασία

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, έθεσε βέτο στον νόμο που αποποινικοποιεί την ευθανασία, παρά την αναδιαμόρφωση του κειμένου από το πορτογαλικό κοινοβούλιο έπειτα από τις επιφυλάξεις που διατύπωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο επί του αρχικού κειμένου, ανακοίνωσε η πορτογαλική προεδρία.

Το βέτο συμπίπτει με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών

Η απόφαση για την χρήση του βέτο συμπίπτει με την ανακοίνωση του αρχηγού του κράτους για την διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στις 30 Ιανουαρίου, τερματίζοντας μία νομοθετική περίοδο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο 2020.

Εάν το πορτογαλικό κοινοβούλιο τελούσε σε πλήρη λειτουργία, η πλειοψηφία της αριστεράς θα μπορούσε να ανατρέψει το προεδρικό βέτο με την επανάληψη της ψηφοφορίας για το ίδιο νομοσχέδιο.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναπέμπει χωρίς επικύρωση το νομοσχέδιο του Κοινοβουλίου για τον υποβοηθούμενο θάνατο, που περιλαμβάνει την ευθανασία και την ιατρικά υποβοηθούμενη αυτοκτονία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πορτογαλικής προεδρίας.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, πιστός καθολικός και καθηγητής του Δικαίου, δικαιολόγησε την απόφασή του ζητώντας την αποσαφήνιση θεμάτων «που ανεφύησαν μόνο στην δεύτερη εκδοχή του νόμου».

Διευκρινίσεις

Ο πορτογάλος πρόεδρος ζητεί από τους βουλευτές να διευκρινίσουν αν η προσφυγή στον ιατρικά υποβοηθούμενο θάνατο μπορεί να επιτραπεί σε περίπτωση «καταληκτικής», «ανίατης νόσου», η απλώς «σοβαρής» νόσου. Οι όροι περιλαμβάνονται στο κείμενο που του υποβλήθηκε για επικύρωση.

Η πρώτη εκδοχή του κειμένου του νόμου υιοθετήθηκε με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο 2021, αλλά ο πρόεδρος προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι το κείμενο βασιζόταν σε υπερβολικά ασαφείς έννοιες. Ωστόσο, δεν τάχθηκε κατά της γενικής αρχής του υποβοηθούμενου θανάτου.

Το τροποποιημένο κείμενο του νόμου ψηφίσθηκε στις αρχές του Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση για την διάλυση του κοινοβουλίου που προκλήθηκε από την απόρριψη του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του 2022 της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015 χάρη στην υποστήριξη της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Στην Ευρώπη, η ευθανασία έχει νομιμοποιηθεί στο Βέλγιο, την Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ισπανία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Σύνοδος MED9: Στη Βαλέτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Συνάντηση με Μακρόν

Το μεταναστευτικό -με έμφαση στην φύλαξη των συνόρων και...

ΟΠΕΚΑ: Πληρωμές επιδομάτων ύψους 181,4 εκατ. ευρώ την Παρασκευή (29/9)

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες νεκροί ή αγνοούμενοι...

Περού: Έκλεισαν προσωρινά αξιοθέατα στο Μάτσου Πίτσου

Έκλεισαν για τους τουρίστες ορισμένα αξιοθέατα της αρχαίας ακρόπολης...