Πολωνία: Η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mig σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία. Έτσι, γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει αεροσκάφη από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πέρυσι.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι θα σταλούν τις επόμενες ημέρες, ενώ και άλλα θα παραδοθούν στο μέλλον.

Αν και αυτό θα αποτελέσει μια ώθηση στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν αναμένεται να είναι καθοριστικά στον πόλεμο, όπως εξηγεί το BBC.

Η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ολένα Κοντρατιούκ ανέφερε ότι ελπίζει να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες.

Πράγματι, και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών σοβιετικής εποχής, με τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι να πετούν.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία έχει ζητήσει στο παρελθόν από τις δυτικές χώρες σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-16.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε αεροσκάφη των προτύπων του ΝΑΤΟ. Όμως, λόγω του μεγάλου χρόνου εκπαίδευσης που απαιτείται, έχει προειδοποιήσει ότι η προμήθεια δυτικών τζετ θα ήταν μόνο μια μακροπρόθεσμη επιλογή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας, είπε στο BBC ότι τα πολωνικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν «πολύ αποτελεσματικά από την αεροπορία μας», ενώ συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, η υπάρχουσα ουκρανική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει 16 αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικό προσωπικό και εξοπλισμό. Τόνισε ωστόσο ότι η Ουκρανία θέλει τζετ «τέταρτης γενιάς», όπως τα F-16.

«Είναι πιο καθολικές πλατφόρμες, πιο ικανές και φυσικά θα κάνουν τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις πιο αποτελεσματικές», κατέληξε.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

1η Απριλίου 1955: Ο ξεσηκωμός της Κύπρου – Η πρώτη προκήρυξη της ΕΟΚΑ

Έμοιαζε σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να...

Δώρο Πάσχα: Πότε και ποιοι θα το λάβουν

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών...

Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ: «Τιτανομαχία» με φόντο τον τίτλο του Κυπελλούχου

Και τώρα οι δύο τους…Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κοντράρονται απόψε...

ΠαΣοΚ: Στα ψηφοδέλτια δύο μεταγραφές από ΝΔ

Δύο μεταγραφές από τη ΝΔ έκανε τις τελευταίες μέρες...