Πολωνία: Η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που θα στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία

Η Πολωνία θα στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη Mig σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία. Έτσι, γίνεται η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που στέλνει αεροσκάφη από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας πέρυσι.

Ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε ότι θα σταλούν τις επόμενες ημέρες, ενώ και άλλα θα παραδοθούν στο μέλλον.

Αν και αυτό θα αποτελέσει μια ώθηση στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν αναμένεται να είναι καθοριστικά στον πόλεμο, όπως εξηγεί το BBC.

Η αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουκρανίας, Ολένα Κοντρατιούκ ανέφερε ότι ελπίζει να ακολουθήσουν περισσότερες χώρες.

Πράγματι, και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών σοβιετικής εποχής, με τα οποία οι Ουκρανοί πιλότοι είναι εκπαιδευμένοι να πετούν.

Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία έχει ζητήσει στο παρελθόν από τις δυτικές χώρες σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, όπως το F-16.

Το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους σε αεροσκάφη των προτύπων του ΝΑΤΟ. Όμως, λόγω του μεγάλου χρόνου εκπαίδευσης που απαιτείται, έχει προειδοποιήσει ότι η προμήθεια δυτικών τζετ θα ήταν μόνο μια μακροπρόθεσμη επιλογή.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προηγουμένως αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής αεροσκαφών από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του ουκρανού υπουργού Άμυνας, είπε στο BBC ότι τα πολωνικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν «πολύ αποτελεσματικά από την αεροπορία μας», ενώ συμπλήρωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, η υπάρχουσα ουκρανική αεροπορία είχε πραγματοποιήσει 16 αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικό προσωπικό και εξοπλισμό. Τόνισε ωστόσο ότι η Ουκρανία θέλει τζετ «τέταρτης γενιάς», όπως τα F-16.

«Είναι πιο καθολικές πλατφόρμες, πιο ικανές και φυσικά θα κάνουν τις ουκρανικές αεροπορικές δυνάμεις πιο αποτελεσματικές», κατέληξε.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...