Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας στην Βουλή

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας στην Βουλή

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε στη Βουλή, με σκοπό να ενισχύσει την προστασία των δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας, μέσω του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αυτή η τροπολογία περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική συμμετοχή των δανειστών στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού για ευάλωτους οφειλέτες.

Ειδικότερα, με βάση την προτεινόμενη τροπολογία, οι δανειολήπτες θα αποκτούν το δικαίωμα να ενημερώνονται αναλυτικά για όλες τις προτάσεις ρύθμισης που τους αφορούν, εξασφαλίζοντας έτσι μια διαφανή διαδικασία. Επιπλέον, θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας κατά την οριστική υποβολή αίτησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται η κατάργηση της δυνατότητας απορρίψεως προτάσεων ρύθμισης από τους πιστωτές, εάν αυτές δεν είναι ικανοποιητικές για εκείνους. Παράλληλα, κατοχυρώνεται η υποχρέωση πλήρους και αναλυτικής ενημέρωσης του δανειολήπτη για όλες τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των οφειλών του.

Οι διατάξεις αυτές έρχονται σε πλήρη συμφωνία με την ανάγκη τήρησης των συνταγματικών αρχών που προβάλλουν την ισότητα και την ισονομία μεταξύ των πολιτών. Ο νόμος επιδιώκει να προστατεύσει τους ευάλωτους δανειολήπτες, περιορίζοντας τη δυνατότητα των πιστωτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια, εάν οι προτάσεις ρύθμισης δεν τους ικανοποιούν οικονομικά.

Η αναστολή της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης οφειλών μέχρι την περάτωση της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης είναι άλλος ένας βασικός πυλώνας της τροπολογίας. Αύτη θα ισχύει αυτοδικαίως από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης μέχρι την όποια μορφή ολοκλήρωσης της διαδικασίας, επιτρέποντας στους δανειολήπτες να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους χωρίς την πίεση των άμεσων νομικών μέτρων.

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.4738/2020, εφόσον δεν υπογραφεί η σύμβαση αναδιάρθρωσης εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, η διαδικασία θα θεωρείται άκαρπη. Οι πιστωτές μπορούν να απορρίψουν την αίτηση ρύθμισης, αλλά πρέπει να παρέχουν αναλυτική αιτολογία για αυτή την απόφαση στον αιτούντα.

Πηγή: naftemporiki.gr