Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν για έκτη φορά τους τελευταίους 14 μήνες, συμφωνώντας σε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη περίοδο. Η θετική αποτίμηση από την Αθήνα έγκειται στη διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και στη συμφωνία για συνεργασία στο μεταναστευτικό, ένα θέμα που έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα.
Η θετική ατζέντα που αναμένεται να φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες δεν συνοδεύεται όμως από ουσιαστική εξέλιξη στα πιο δύσκολα θέματα. Η διαδικασία προχωράει βήμα-βήμα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2025 στην Άγκυρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επεσήμανε τη σημασία της καλής γειτονίας και της κατανόησης, ειδικά σε μια περιοχή που πλήττεται από γεωπολιτικούς κινδύνους και έμπνευση δύο πολέμων. Ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα διερευνηθούν τρεις πυλώνες: ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα.
Σε αυτές τις διεργασίες, οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν τη δυνατότητα έναρξης συζητήσεων για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ειδική προσοχή δόθηκε στην αναφορά του Ερντογάν για επίλυση διαφορών βάσει διεθνούς δικαίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Στο μεταξύ, ο Μητσοτάκης ανέφερε τη σημασία της συνεργασίας σε ζητήματα, όπως το μεταναστευτικό, τονίζοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Πέρα από την πρόθεση συνεργασίας, παραμένει ωστόσο το χάσμα στο Κυπριακό. Ο Ερντογάν επιμένει σε σκληρές θέσεις, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη αναγνώρισης των κατεχόμενων περιοχών από τη διεθνή κοινότητα.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επιβεβαίωσε τις πάγιες θέσεις της και τη σημασία της επανέναρξης του διαλόγου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Σημαντική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα μεταξύ του Μητσοτάκη και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό.
Πηγή: naftemporiki.gr