Η νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε με ποσοστό περίπου 60%, ξεπερνώντας τον Χάρη Δούκα που συγκέντρωσε περίπου 40%. Στον δεύτερο γύρο συμμετείχαν 212.269 μέλη και φίλοι του κόμματος, σημειώνοντας πτώση συμμετοχής 28,5% σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο, κατά τον οποίο ψήφισαν 303.223. Οι υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν υπέρ της σταθερότητας και της αυτόνομης πορείας, προτιμώντας τον Ανδρουλάκη από την κεντροαριστερή κατεύθυνση του Δούκα, που παρουσίαζε αβέβαιη προοπτική.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αποφεύγοντας δημόσιες αντιπαραθέσεις, κατάφερε όχι μόνο να διατηρήσει τη δυναμική του, αλλά και να προσελκύσει ψηφοφόρους άλλων υποψηφίων του πρώτου γύρου, κυρίως από την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Κατρίνη. Αντίθετα, ο Χάρης Δούκας δεν κατάφερε να διευρύνει τη βάση του, κερδίζοντας μόνο κάποιους ψηφοφόρους από την Νάντια Γιαννακοπούλου, οι οποίοι ήταν λίγοι σε αριθμό.
Ο Ανδρουλάκης κέρδισε και σε όλες τις περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων του Λεκανοπεδίου και του Δήμου Αθήνας, όπου είχε χάσει στον πρώτο γύρο. Είναι ενδιαφέρον ότι, σε περιοχές όπου οι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου είχαν προηγουμένως σημασία, η αποχή ήταν αξιοσημείωτη. Το 70% των ψηφοφόρων που δεν επιθυμούσαν τον Ανδρουλάκη στο πρώτο γύρο, δεν στήριξαν ούτε τον Δούκα, υποδεικνύοντας ότι οι διαμάχες εντός του ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν τη συμπεριφορά των εκλογέων.
Αντίθετα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει πετύχει στην καθαρότητα των διαδικασιών και την πολιτισμένη αντιπαράθεση, αν και η συμμετοχή ήταν κυρίως στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, παρά την εκλογική νίκη, τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλά και δεν έχει αξιοποιήσει τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και την υποχώρηση της Ν.Δ. Στις τελευταίες ευρωεκλογές κατέλαβε την τρίτη θέση με ποσοστό λίγο πάνω από το 12%.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει μια αυτόνομη πορεία για το ΠΑΣΟΚ, έχοντας ανάγκη για ένα νέο αφήγημα προκειμένου να το επαναφέρει σε μεγάλες πολιτικές δυνάμεις. Για να καταφέρει να ανταγωνιστεί τη Ν.Δ., απαιτείται συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλους παράγοντες της Κεντροαριστεράς, καθώς οι μέχρι τώρα νίκες στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προήλθαν από τη συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξαρτάται και από τις πολιτικές των κομμάτων, όπως της Ν.Δ. και των υπερδεξιών δυνάμεων. Η τάση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ φανερώνει πάλη μεταξύ κεντροδεξιών και εκσυγχρονιστικών προσανατολισμών. Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για την περαιτέρω πορεία του ΠΑΣΟΚ και την επόμενη εκλογική του στρατηγική.
Πηγή: naftemporiki.gr