Κρίσιμη Συνάντηση Γεραπετρίτη Φιντάν για την Οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Μεταναστευτικό

Κρίσιμη Συνάντηση Γεραπετρίτη Φιντάν για την Οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Μεταναστευτικό

Μία σημαντική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Χακάν Φιντάν, προγραμματίζεται για τις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, καθώς οι δύο πλευρές επιθυμούν να προχωρήσουν σε μια βαριά ατζέντα. Ο στόχος είναι να συμφωνηθεί ένα πλαίσιο οριοθέτησης μέχρι τον Ιανουάριο, ώστε οι δύο χώρες να μπορέσουν στη συνέχεια να εξετάσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει ότι η συζήτηση αυτή δεν περιλαμβάνει το ζήτημα των εθνικών χωρικών υδάτων, το οποίο αποτελεί θέμα κυριαρχίας και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας. Στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη να επιλύσει το εκκρεμές ζήτημα της οριοθέτησης, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και 40 χρόνια.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το πλαίσιο της οριοθέτησης μέχρι την προγραμματισμένη συνάντηση των ηγετών τον Ιανουάριο στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι σχέσεις των δύο χωρών δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω. Η κυβέρνησης δεν έχει αυταπάτες για μία άμεση αλλαγή στη στάση της Τουρκίας, και γι’ αυτό έχουν τεθεί σαφείς κόκκινες γραμμές.

Σχετικά με τις διερευνητικές επαφές, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε πως οι προηγούμενοι γύροι δεν έχουν αποφέρει καρπούς, ούτε για την ουσία ούτε για τη διαδικασία. Τόνισε ότι η αδράνεια στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είναι επιζήμια, και μόνο η κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.

Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα είναι η συνεργασία στον τομέα του μεταναστευτικού. Η κυβέρνηση επιθυμεί να εντατικοποιήσει αυτή τη συνεργασία με την Τουρκία, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι πρόσφατες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη μετανάστευση έχουν αναδείξει τη σημασία αυτού του τομέα. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, προγραμματίζει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Αλί Γερλικαγιά, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνεργασίες στην αντιμετώπιση των διακινητών.

Πηγή: naftemporiki.gr