Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» μέσω επίκαιρης ερώτησής της προς τον υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη. Σύμφωνα με την επερώτηση, οι πολίτες επιβαρύνονται με νέα έξοδα, ενώ η υγειονομική φτώχεια και οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας από την κυβέρνηση καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη.
Εκφράζεται ανησυχία σχετικά με τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ, που υπολογίζεται σε περίπου 7.500 άτομα από το 2021. Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία στην Ελλάδα είναι διπλάσιες σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ οι δημόσιες δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις στο 5,5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες υψηλότερος.
Ανησυχία προκαλεί επίσης ο χαμηλός αριθμός κλινών ΜΕΘ, με μόνο 6 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους στην Ελλάδα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 12. Η μείωση των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ οφείλεται στην έλλειψη εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές ελλείψεις, καθώς από 237 ΤΟΜΥ που λειτουργούσαν το 2019, έχουν προστεθεί μόλις 10 νέα κέντρα εντός 5 ετών. Επιπλέον, η Ελλάδα κατέχει το υψηλότερο ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας στον πληθυσμό εντός ΕΕ, φτάνοντας το 17%, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3,3%.
Η αναφορά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως βασικός πυλώνας του κράτους πρόνοιας και δικαίου, υφίσταται σοβαρή απαξίωση από την τρέχουσα κυβέρνηση, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου νεοφιλελεύθερου σχεδίου. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη διαφορά της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε προχωρήσει σε ενίσχυση της δημόσιας υγείας μέσω δωρεάν πρόσβασης 2.500.000 ανασφάλιστων πολιτών στο ΕΣΥ, καθώς και άλλες πρωτοβουλίες.
Πηγή: naftemporiki.gr