Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στη θέση και τον ρόλο της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του σε συνεδρίαση που είχε ως θέμα τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μια γέφυρα και έντιμος μεσολαβητής μεταξύ Βορρά και Νότου και Ανατολής και Δύσης.
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μας, θα επιδιώξουμε να προωθήσουμε έναν προσανατολισμό με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες προκλήσεις, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και μέσω συνεργασίας και συμπερίληψης», δήλωσε ο υπουργός. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη αποκατάστασης του αυθεντικού νοήματος θεμελιωδών εννοιών, όπως η ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η συζήτηση έλαβε χώρα σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια είναι πιο περίπλοκες από ποτέ. Ως παραδείγματα ανέφερε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση στο Σουδάν, τονίζοντας ότι αυτές οι καταστάσεις απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα και τον σεβασμό για το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Η πιστή εφαρμογή των κανόνων του Χάρτη είναι αναγκαία για την επίτευξη της ειρήνης», υπογράμμισε. Ωστόσο, πρόσθεσε πως αυτή δεν αρκεί. «Απαιτείται ηγεσία για το κοινό καλό, που θα υπερασπίζεται αξίες και θα επιδιώκει αλλαγές», συμπλήρωσε. Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι όλες οι φωνές ακούγονται, προσδιορίζοντας τη πολυμέρεια ως την μόνη βιώσιμη οδό προς την ειρήνη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Έθνη από την ίδρυσή τους, συμβάλλοντας στην αποτροπή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου και διευκολύνοντας διαδικασίες όπως η αποαποικιοποίηση. Τόνισε ότι οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις έχουν επιτύχει πολλές φορές στην προστασία των αμάχων και ανέφερε ότι η παρουσία των κυανόκρανων έχει μειώσει τους θανάτους πολιτών κατά 90%, υπό την καθοδήγηση του Χάρτη του ΟΗΕ.
«Η ηγεσία για το κοινό καλό ακολουθεί τον κανόνα “Non Ministrari sed Ministrare”, δηλαδή “Να μην υπηρετείσαι, αλλά να υπηρετείς”», κατέληξε, τονίζοντας τη σημασία της συλλογικής ευθύνης στην προάσπιση της διεθνούς ειρήνης.
Πηγή: naftemporiki.gr