Politico: Η Κομισιόν θα διατηρήσει χαλαρούς τους κανόνες για το δημόσιο χρέος το 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διατηρήσει τους χαλαρούς κανόνες για το δημόσιο χρέος το επόμενο έτος, όταν υποτίθεται ότι θα επανέλθει σε ισχύ το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, μετά την εκπνοή της «ρήτρας διαφυγής» από το Σύμφωνο Σταθερότητας, σύμφωνα με ένα προσχέδιο που περιήλθε σε γνώση της ιστοσελίδας Politico.

«Η Επιτροπή σχεδιάζει να παρουσιάσει στους 27 τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της για τη δημοσιονομική πολιτική στις αρχές Μαρτίου, ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να σχεδιάζουν τα προσχέδια δημοσιονομικών τους σχεδίων», γράφει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα. Προσθέτει μάλιστα ότι «οι Βρυξέλλες προσπαθούν να επαναφέρουν τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες δαπάνες, χωρίς να προκαλέσουν λιτότητα ή να υπονομεύσουν τον αγώνα για το κλίμα».

Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστούσε μεγάλη ανακούφιση για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τις άλλες χώρες του Νότου – όπως η δική μας – που θα βγουν από την πανδημία με ακόμη μεγαλύτερα χρέη.

«Το νέο μήνυμα της Επιτροπής, με λίγα λόγια, είναι ότι θα είναι επιεικής – υπό τον όρο ότι οι κυβερνήσεις θα θέσουν υπό έλεγχο τα οικονομικά τους και θα αρχίσουν να μειώνουν το χρέος τους», γράφει το Politico.

«Η Κομισιόν δεν βλέπει κανένα λόγο να επιβάλει πλήρως τους κανόνες για το χρέος του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν ούτως ή άλλως θα μπορούσαν να αλλάξουν σύντομα», αναφέρεται στο έγγραφο. «Ωστόσο, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις του χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Συνθήκης».

Ο ευρωπαίος επίτροπος, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισε σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι του Μιλάνου, την περασμένη Τρίτη, ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα είναι ένας καλός λόγος για να χαλαρώσει ο κανόνας του χρέους, πριν να αλλάξει. «Είδαμε τα αποτελέσματα της γρήγορης αυστηροποίησης των μέτρων λιτότητας, πολύ ξεκάθαρα, στον απόηχο της τελευταίας κρίσης, πριν από μια δεκαετία», είπε και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι οι κανόνες πρέπει να μεταρρυθμιστούν, για να διασφαλιστεί ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους θα μειωθούν με πιο σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο, χωρίς να πνίγεται η ανάπτυξη».

«Η διασφάλιση μιας σταδιακής δημοσιονομικής προσαρμογής στα κράτη μέλη με υψηλό χρέος είναι απαραίτητη για τη σταθεροποίηση και στη συνέχεια τη μείωση των δεικτών χρέους, ενώ η πολύ απότομη εξυγίανση θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε το έγγραφο 11 σελίδων, σύμφωνα με το Politico.

Ωστόσο, η Επιτροπή θα είναι πιο αυστηρή όσον αφορά την επιβολή του ανώτατου ορίου του 3% του μπλοκ στα ετήσια δημοσιονομικά ελλείμματα, εκτός εάν τα δημόσια ταμεία μπορούν να αποδείξουν πως σχεδιάζουν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές 2023 – Ανδρουλάκης: Δίκαιο φορολογικό σύστημα για ανθεκτική ανάπτυξη

Τον στόχο να υπάρξει μια αξιόπιστη ισχυρή προοδευτική δύναμη...

Τσίπρας: Στις 25 Ιουνίου μπορεί να γίνει η ανατροπή των συσχετισμών

«Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, είναι η μόνη εναλλακτική...

Τσιτσιπάς: Αποκλείστηκε από τον Αλκαράθ στο Ρολάν Γκαρός

Άνετη ήταν η επικράτηση του Κάρλος Αλκαράθ απέναντι στον...