Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι προβλέπει το νέο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία που ετοιμάζει η ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προτείνει μια υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία», σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ένωσης για «τα περισσότερα ρωσικά φορτηγά και πλοία».

Ακόμη, οι προτάσεις κυρώσεων περιλαμβάνουν την «επέκταση των ελέγχων των εξαγωγών σε περισσότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην άμυνα και σε άλλους βασικούς τομείς», καθώς και στον εξοπλισμό που σχετίζεται με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Wall Street Journal: Νέο πακέτο κυρώσεων

Η Wall Street Journal, με τη σειρά της, αναφέρει ότι οι προτάσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προβλέπουν απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών αξίας 10 δισ. ευρώ στη Ρωσία. Επιπλέον, η ΕΕ θα προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού αλατιού και ποτάσας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι Βρυξέλλες προτείνουν να συμπεριληφθούν δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα στους καταλόγους κυρώσεων. Έτσι, οι κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις τράπεζες, ιδίως τη VTB.

Για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν και από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

Το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης γύρω από αυτό το ζήτημα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Τρίτη λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Σήμερα σκοπεύουμε να εγκρίνουμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, αλλά ακόμα συζητάμε τι να κάνουμε με την ενέργεια», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό COPE.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου. «Δεν είναι δυνατόν να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, γιατί υπάρχει μια τέτοια χώρα – η Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο», είπε ο Μπορέλ.

Eurogroup: «Έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας»

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

To Eurogroup συνεδρίασε σήμερα στη σκιά των «φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά αμάχων στην Ουκρανία», είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου και πρόσθεσε ότι αύριο Τρίτη το Ecofin θα συζητήσει για «περαιτέρω δράσεις» από τις 27 χώρες.

Στο Εurogroup συζητήθηκαν οι συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, καθώς και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Τζεντιλόνι: «Ανάπτυξη κάτω του 4%»

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη το 2022 στην ΕΕ θα είναι κατώτερη του 4% που είχε προβλέψει η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο επέμεινε ότι η ΕΕ δεν θα εισέλθει σε οικονομική ύφεση φέτος. Η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα τις νέες της προβλέψεις για την ευρωπαϊκή οικονομία στις 16 Μαΐου, αν και όπως εξήγησε ο Πάολο Τζεντιλόνι, «είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις μεσοπρόθεσμα», λόγω πολλών παραγόντων που παραμένουν ασαφείς. Για παράδειγμα, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι διαφορετικές σε περίπτωση ενός εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, επίσης θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια του πολέμου, από την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών και από το κατά πόσο η κρίση αυτή θα γίνει παγκόσμια.

Εξάλλου, ερωτηθείς αν το Eurogroup συζήτησε για την πρόταση του Ρώσου Προέδρου να πληρώνεται σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, ο Επίτροπος Οικονομίας απάντησε: «τα περισσότερα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί είναι είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια και εμείς σεβόμαστε τα συμβόλαια».

Επηρεάζεται περισσότερο η ευρωπαϊκή οικονομία

«O πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει πολύ περισσότερο την ευρωπαϊκή οικονομία, απ’ ότι την παγκόσμια», δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Όπως είπε, οι χρηματοπιστωτικές αγορές και οι αναλυτές λαμβάνουν υπόψη την αβεβαιότητα για το μέλλον, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προσδοκίες για την ανάπτυξη και προς τα πάνω τον πληθωρισμό που ακολουθεί την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και τα τρόφιμα. Η σημερινή κρίση είναι το ίδιο μεγάλη με την πετρελαϊκή κρίση στις αρχές της δεκαετίας του ’70, εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης πέφτουν και οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχει αρνητικό πρόσημο στην ανάπτυξη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πανεπιστήμια: Η πρόταση του ΠαΣοΚ με βάση το Σκανδιναβικό Παράδειγμα

Το ΠΑΣΟΚ, παραμένοντας πιστό στην καταστατική του θέση υπέρ...

Θα μείνει το Μεξικό χωρίς νερό; Έρχεται η «μέρα 0»;

Σοβαρή κρίση νερού αντιμετωπίζει η Πόλη του Μεξικού, μια...

ΚΥΣΕΑ: Συνεδριάζει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνεδριάζει σήμερα 26/2 στις 10:00 το Κυβερνητικό Συμβούλιο εθνικής...

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους

Ανοίγει σήμερα 26/2 η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους,...