Πόλεμος στην Ουκρανία: Στηρίζει το ΚΙΝΑΛ την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας

Στηρίζει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στον πόλεμο της Ουκρανίας το ΚΙΝΑΛ με τον υπεύθυνο Επικοινωνίας του κόμματος και συνεργάτη του κ. Ανδρουλάκηνα τονίζει ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφραστεί και με την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού της χώρας.

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι κάτι ρητορικό. Είναι καιρός η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη να αποδεικνύεται στην πράξη- και πρέπει να εκφράζεται τόσο από την ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού μιας χώρας όσο και από την απαγόρευση πώλησης όπλων από ευρωπαϊκά σε τρίτα κράτη, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Τουρκίας», υπογράμμισε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος.

Προσέθεσε, «όλοι μας θα θέλαμε μία διαφορετική εξέλιξη στην Ουκρανία, αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα. O Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο και η Ευρώπη είναι υποχρεωμένη να δράσει».

Ειδικότερα για το θέμα της αποστολής οπλισμού από την Αθήνα, ο Παναγιώτης Βλάχος, μιλώντας στο Open αναγνώρισε ότι «μπορεί να υπάρχουν ενστάσεις για την αποστολή όπλων από την Ελλάδα χωρίς την αναγκαία ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων από την κυβέρνηση», από την άλλη όμως, διευκρίνισε, «η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και με δεδομένη την κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμμετέχει μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δυνάμεις στην κοινή προσπάθεια».

Επιπλέον, «τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη αποστείλει οπλισμό στην Ουκρανία. Έχει ενεργοποιηθεί αυτή τη στιγμή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός για την Ειρήνη με απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης. Αυτό είναι ένα μοντέλο, το οποίο πρέπει να ακολουθείται σε κάθε περίπτωση που κάποιο κράτος- μέλος χρειάζεται την ανάλογη βοήθεια».

Εν κατακλείδι, «μπορεί ο καθένας μας να έχει τις ενστάσεις του σχετικά με τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ευρώπη μια σειρά από κρίσεις και ζητήματα. Όμως, οι κρίσεις είναι ο μόνος δρόμος να μάθει από τα παθήματά της. Έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την Κοινή Άμυνα, για τη στρατηγική ενεργειακής αυτονομίας και κοινές πολιτικές κοινωνικής αλληλεγγύης», επισήμανε κλείνοντας ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Νωρίτερα άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ερωτώμενος για την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία επισήμανε πως«όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις πρέπει να υπάρχει μία ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. Τώρα αυτό δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα το κάνουν άλλα 14 κράτη.».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμπλήρωσε ότι, «η Ευρώπη για πρώτη φορά δίνει από το διακρατικό ταμείο, τον νέο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ειρήνης, 450 εκ. ευρώ για πολεμικό εξοπλισμό για να τον στείλει στην Ουκρανία».

«Εμείς αυτή τη στιγμή καταδικάζουμε μία παράνομη πρωτοβουλία του κ. Πούτιν να εισβάλει σε μία χώρα, να οδηγήσει την Ευρώπη, την ανθρωπότητα, την Ουκρανία και τον λαό της Ρωσίας σε μία τεράστια περιπέτεια. Μία περιπέτεια με την οποία θα θρηνήσουμε πολλούς θανάτους, στους οποίους ήδη περιλαμβάνονται δέκα ομογενείς μας έχασαν τη ζωή τους και μέσω της εκπομπής σας θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειές τους» ανέφερε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πάντα ήμασταν στην πλευρά του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε στην ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και σε ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Morgan Stanley: Απέλυσε το 2% του εργατικού της δυναμικού

Στην περικοπή του 2% του εργατικού της δυναμικού, προχώρησε...

Ουκρανία: Ανησυχία ΟΗΕ για νέες ανθρωπιστικές ανάγκες

Οι επιθέσεις εναντίον των ενεργειακών υποδομών στην Ουκρανία προκαλούν...