Ποιοι άλλοι υποστηρίζουν τη «Νίκη», ο Αλέξης τρέχει μόνος του και τα μηνύματα δύο βιομηχάνων για τα «υπερκέρδη»

Ερευνα

Σε 15 μονές του Αγίου Ορους άρχισε έρευνα η Αρχή για το Ξέπλυμα του Βρώμικου Χρήματος. Αν οι μονές που στηρίζουν το κόμμα Νίκη του κ. Δημήτρη Νατσιού είναι 6, οι υπόλοιπες – να υποθέσω – ότι έχουν κάποια σχέση με την Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου; Και παράλληλα ο – εν αναμονή πρωθυπουργός – κ. Κυριάκος Μητσοτάκης άρχισε την περιοδεία του στη Βόρειο Ελλάδα. Αλλά φαίνεται πως ακυρώνεται η επίσκεψη στην Αθωνική Πολιτεία. Γιατί δείχνει άγχος…

Όχι μόνο

Μου έλεγαν πάντως από νομό της Κεντρικής Ελλάδας, ότι το κόμμα του «δασκαλάκου» πρώτον, δεν έχει την υποστήριξη μόνο των μονών του Αγίου Ορους, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και δεύτερον, εμφανίζεται αρκετά συμπαγές και οι ψηφοφόροι του επιθετικοί, παρά το γεγονός ότι ο τοπικός μητροπολίτης έκανε δηλώσεις συντασσόμενος με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Αντιεμβολιαστές

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι το γεγονός, κατά τους – έγκυρους – πληροφοριοδότες μου ότι η … πολιτική βάση αυτών των ψηφοφόρων είναι ο αντιεμβολιασμός (τα τσιπάκια κλπ)!. Πρόκειται για ένα τμήμα ανθρώπων δύσκολα προσπελάσιμο. Εν αντιθέσει πχ με τους ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης που είναι συζητήσιμοι. Για την Πλεύση Ελευθερίας της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν το συζητάμε, «πηγαίνει σφαίρα» και το ποσοστό της θα είναι, όπως λέγεται σημαντικά υψηλότερο του απαιτούμενου 3%.

Σταθερότητα

Αυτά βλέπει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης και επιμένει και σε τρίτες εκλογές τον … Αύγουστο. Μαρτύριο! Είναι αλήθεια πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει επαναφέρει τον κίνδυνο της απώλειας της σταθερότητας στο προεκλογικό προσκήνιο, επιχειρώντας έτσι να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των μεσαίων στρωμάτων. Δεν γνωρίζω όμως μέσα σ΄ αυτό το κλίμα της απάθειας που επικρατεί ποιος θα είναι ο βαθμός της επιτυχίας του. Η ευθεία πάντως αναφορά για τον Αύγουστο, είναι αλήθεια, πως προκαλεί τρόμο….

Α. Τσίπρας

Στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μία ομάδα στελεχών – μηδέ των δυνάμει δελφίνων εξαιρουμένων – με επικεφαλής τον κ. Αλέξη Τσίπρα τραβούν το «λασπωμένο κάρο» και κάποια άλλα στελέχη, εκτός προσκηνίου γυρνούν ανά την Ελλάδα κάνοντας «ενέσεις συναισθηματισμού» στις τοπικές οργανώσεις. Χτυπούν στο φιλότιμο!

Κύκλοι

Κατά τα άλλα σε κύκλους, τετράγωνα, παρέες και τάσεις έχουν πάρει φωτιά οι συζητήσεις για την επόμενη ημέρα και τα σενάρια διαδοχής. Θα μείνει; Θα φύγει; Με ποιο αποτέλεσμα; Μπορεί να «τρέξει το μαγαζί» η Εφη (Αχτσιόγλου) – που παρεμπιπτόντως εμφανίστηκε και με αριστερή πλατφόρμα στην παρουσίαση του τελευταίου βιβλίου του κ. Αριστείδη Μπαλτά – είναι καλύτερος ο Αλέξης β΄ (Χαρίτσης); Τα λέει καλά ο Διονύσης (Τεμπονέρας) πως σας φαίνεται; Και διάφορα τέτοια….

Χαρακτήρας

Τα πρόσωπα είναι η μία διάσταση του – όχι και τόσο – υφέρποντος προβληματισμού. Η άλλη είναι «τι κόμμα θέλουμε» και προς τα πού να κινείται; Προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά; Πως ενσωματώνεται η διεύρυνση; Όλα αυτά, τα οποία πρόκειται να τεθούν επί τάπητος, από το βράδυ των εκλογών της 25 Ιουνίου και είναι βέβαιο ότι θα πάρουν «φωτιά τα τόπια» από την 26η του μηνός.

Για τα υπερκέρδη και τους φόρους

Η πολιτική αντιπαράθεση έχει ανάψει για τα καλά δυόμισι εβδομάδες πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Από την μία πλευρά η ΝΔ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το Πα.Σό.Κ./ΚΙΝΑΛ κονταροχτυπιούνται για την αναγκαιότητα ή μη της φορολόγησης των μερισμάτων αλλά και μιας νέας έκτακτης φορολόγησης των «υπερκερδών» των εταιρειών. Και ιδίως των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η ΝΔ τονίζει πως δεν χρειάζεται, τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν το αντίθετο.

Χωρίς τον ξενοδόχο

Αυτή η προεκλογική κόντρα έχει ένα καλό κι ένα κακό:

Το θετικό είναι, όπως σας έχω ενημερώσει, πως έστω και με χρονοκαθυστέρηση είναι στην αρένα… το crash test των προγραμμάτων των κομμάτων. Έτσι, λίγο πολύ, οι περισσότεροι ψηφοφόροι ενημερώνονται και καταλήγουν στις επιλογές της κάλπης.

Το κακό νέο είναι, πως αυτή η κόντρα γίνεται «χωρίς τον ξενοδόχο»! Δηλαδή χωρίς, όπως όλα δείχνουν, να έχουν λόγο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Είτε αυτοί είναι μεγάλοι, είτε μικροί.

Επιπροσθέτως, στο σκέλος της κόντρας για τα «υπερκέρδη» κανένα από τα κόμματα δεν είναι σε θέση να πει με σαφήνεια πως ορίζονται αυτά…

Από ποιο ύψος και πάνω; Και μήπως τελικά δεν υπάρχει τέτοιος ορισμός;

Βγαίνουν μπροστά

Πάντως, όλα δείχνουν, πως οι επιχειρήσεις και ιδίως οι μεγάλες δυσφορούν με αυτή τη συζήτηση.

Για την ακρίβεια με τη βάση στην οποία γίνεται.

Και χωρίς να αντιτίθενται στη φορολόγηση σπεύδουν και τοποθετούνται ως προς την αναγκαιότητα των έκτακτων φόρων αλλά και ως προς το αν υπάρχει ο ορισμός των υπερκερδών…

Και κάποιοι εξ αυτών βγαίνουν μπροστά…

Ο κ. Ε. Μυτιληναίος

Πρώτος στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Mytilineos στις 2 Ιουνίου βγήκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ερωτηθείς από τους παριστάμενους μετόχους και με πολύ έξυπνο τρόπο έστειλε το μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις, για το τι καταφέρνουν… τελικά με μία τέτοια συζήτηση: «Η συζήτηση που άνοιξε για το θέμα των φόρων λίγες μέρες πριν τις εκλογές (σ.σ. της 21ης Μαΐου) ήταν καταστροφική. Καλώς ή κακώς στον Έλληνα μία τέτοια συζήτηση είναι συνδεδεμένη με την εποχή των μνημονίων. Και μόνο η λέξη φόρος, οδηγεί σε αποστροφή…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος βέβαια, έθεσε και το ερώτημα: «Πως ορίζεται το υπερκέρδος; Η Mytilineos πλήρωσε και φόρο για τα κέρδη της στην ηλεκτροπαραγωγή και ετοιμάστηκε και φόρος και για την προμήθεια ρεύματος…»

Ο κ. Γ. Βαρδινογιάννης

Χθες τη σκυτάλη την πήρε και ένας άλλος μεγάλος επιχειρηματίας.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης, ερωτηθείς κι εκείνος για την έκτακτη φορολόγηση και τα «υπερκέρδη», τοποθετήθηκε: «Είναι λάθος ο όρος υπερκέρδη. Ο σωστός όρος στην περίπτωση της ενεργειακής κρίσης είναι απρόσμενα κέρδη. Η μεγάλη κερδοφορία δεν αποτελεί αισχροκέρδεια. Και η Motor Oil τα περισσότερα κέρδη τα έκανε με πωλήσεις εκτός Ε.Ε. αλλά τα έφερε στην Ελλάδα…», είπε επίσης με νόημα, κάνοντας γνωστό ότι «εμείς είχαμε προτείνει στην κυβέρνηση τα κέρδη της Motor Oil να τα επιστρέψουμε. Και μάλιστα στοχευμένα και όχι έτσι όπως έγινε…».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Wall Street: Εκλεισε τον χειρότερο μήνα του 2023

Ναρκοθετημένη ήταν η πορεία σήμερα της Wall Street, η...

ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος Shutdown – Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν το νομοσχέδιο χρηματοδότησης

Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ...

Tesla: Μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον εργαζομένων σε εργοστάσιό της

Μια αμερικανική υπηρεσία ατομικών δικαιωμάτων μήνυσε την εταρεία Tesla...