Ποιοι αγόρασαν το νέο ομόλογο της Ελλάδας – Κατά 12 φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση

Με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 30 δισ. ευρώ, η Ελληνική Δημοκρατία, άντλησε 2,5 δισ. ευρώ από την επανέκδοση 10ετούς ομολόγου που είχε εκδοθεί τον περασμένο Ιανουάριο, με λήξη στις 18 Ιουνίου 2031.

Δηλαδή, η έκδοση υπερκαλύφθηκε πάνω από 12 φορές, αυξάνοντας και το μέγεθος του εν λόγω ομολόγου στα 6 δισ. ευρώ, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και να ικανοποιηθούν και οι ξένοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές που αγοράζουν ελληνικούς τίτλους, παρότι η χώρα απέχει 2-3 σκαλοπάτια, ανάλογα με τον οίκο αξιολόγησης (Moody’s Ba3 Stable, S&P BB Positive, Fitch BB Stable, DBRS BB (low) Stable) από την «επενδυτική βαθμίδα».

Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 0,750% και η απόδοση στο 0,888% που ισοδυναμεί με τιμή 98,685%. Το spread της προσφοράς των 82 μονάδων βάσης + mid swap, ήταν το χαμηλότερο για 10ετής εκδόσεις από την επιστροφή της χώρας στις αγορές το 2017.

Οι προσφορές που προσέλκυσε το βιβλίο προσφορών (άνω των 30 δισ. ευρώ) ήταν ιστορικά οι περισσότερες που έχει προσελκύσει ποτέ η Ελληνική Δημοκρατία για μία τέτοια έκδοση.

Πάνω από 300 επενδυτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ , στην έκδοση συμμετείχαν περισσότεροι από 300 επενδυτές. Οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική κάλυψαν το 69% της έκδοσης, έναντι 6% των hedge funds, 22% των τραπεζών και 3% των κεντρικών τραπεζών.

Η γεωγραφική κατανομή

Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των επενδυτών το 24% προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 19% από τη Γαλλία, το 13% από τη Γερμανία, το 9% από τις σκανδιναβικές χώρες, το 8% από την Ιταλία, το 8% από την Ελλάδα, το 5% από την Πορτογαλία το 4% από την Ισπανία και το υπόλοιπο από διάφορα άλλη μέρη του κόσμου.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Νέας Αριστεράς: «Η πολιτική επιστρέφει»

«Η πολιτική επιστρέφει» είναι το κεντρικό σύνθημα της Πανελλαδικής...

Ακρίβεια: Δύσπιστοι οι καταναλωτές για τα νέα μέτρα

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων Σκρέκα κατά της ακρίβειας...

ΗΠΑ: Διαθέσιμο στα φαρμακεία το χάπι για διακοπή της κύησης

Οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων των ΗΠΑ, οι CVS...

Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Έντονο το ενδιαφέρον ξένων πανεπιστημίων

Για το νομοσχέδιο της ίδρυσης μη κρατικών μη κερδοσκοπικών...

Αλεξέι Ναβάλνι: Eνταφιάσθηκε o επικριτής του Κρεμλίνου

Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ενταφιάσθηκε στο...