Ποινικός Κώδικας – Χαρίτσης: «Όπισθεν ολοταχώς, με περισσότερη φυλακή»

«Ο μόνος τίτλος που θα ταίριαζε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι «όπισθεν ολοταχώς». Με υπότιτλο: «με περισσότερη φυλακή»» σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης, στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο που αφορά στον νέο ποινικό κώδικα, υποστηρίζοντας ότι «ούτε σε επιτάχυνση σκοπεύετε, ούτε σε αναβάθμιση της ποινικής δίκης, ούτε σε εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς είπε ότι η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες ρυθμίσεις γιατί «οι συνθήκες που γεννούν το έγκλημα θα συνεχίσουν να υπάρχουν», γιατί η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με «οπισθοδρομικές αυστηροποιήσεις» του νόμου για τους ανήλικους, γιατί η ενδοοικογενειακή βία δεν αντιμετωπίζεται με ρυθμίσεις «που φτιάχνονται «στο πόδι»», γιατί οι γυναικοκτονίες δεν αντιμετωπίζονται «με επικοινωνιακές φιέστες για τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία», αλλά με τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Είπε ότι η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι το ακριβώς αντίθετο από μια ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική που θα εμπέδωνε το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας.

Σχολίασε ότι ο υπουργός Γ. Φλωρίδης και η κυβέρνηση αντιλαμβάνονται τον εκσυγχρονισμό «γεμίζοντας ακόμα παραπάνω τις ήδη συνωστισμένες φυλακές», ποινικοποιώντας κάθε κοινωνική διεκδίκηση και απαντώντας με «ποινικό λαϊκισμό» στο εύλογο αίτημα της κοινωνίας για ασφάλεια. «Φαντάζομαι ότι θα χαρούν πολύ στο Συμβούλιο της Ευρώπης να μάθουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης στην Ελλάδα παρουσιάζει ένα νομοσχέδιο λέγοντας «τέρμα στους δικαιωματιστές»» σχολίασε.

Τόνισε ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει η αντεγκληματική πολιτική και πως η μόνη απάντηση που έχει στην αύξηση της εγκληματικότητας ή όταν ένα έγκλημα επηρεάζει ιδιαίτερα την κοινωνία, είναι οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα. Έθεσε το ερώτημα αν μετά από τόσες τροποποιήσεις και αυστηροποίηση ποινών έχει περιοριστεί η εγκληματικότητας. Επεσήμανε ότι οι εκπρόσωποι όλων των φορέων που κλήθηκαν σε ακρόαση είπαν ότι η αυστηροποίηση των ποινών όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, ότι δεν νοείται τροποποίηση των ποινικών κωδίκων χωρίς νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Σχολίασε ότι ο κ. Φλωρίδης προσέβαλε συλλήβδην ακαδημαϊκούς και δικηγορικό σώμα μιλώντας για «δικηγόρους που νομοθετούν για τους πελάτες τους» και «καθηγητάδες».

Τον κατηγόρησε ότι λειτουργεί «προκλητικά και διχαστικά», «έχοντας φτιάξει ήδη μια τερατώδη αφήγηση: ή με το νομοσχέδιο ή με την εγκληματικότητα».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η αντεγκληματική πολιτική είναι πολυεπίπεδη, με πρώτο επίπεδο εκείνο της κοινωνικής πρόληψης, δηλαδή μέτρα «που αφορούν όλους τους πολίτες και στοχεύουν στην ικανοποίηση όλων των βασικών αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης: διατροφής, στέγης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ασφάλειας, εργασίας κλπ». Στον αντίποδα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για ακρίβεια, πληθωρισμό απληστίας, αισχροκέρδεια στις πλάτες των καταναλωτών, στεγαστική κρίση, «αγρότες σε απόγνωση λόγω του απαγορευτικού κόστους παραγωγής», δημόσιο σύστημα υγείας «διαλυμένο κι η απάντηση είναι τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία» και, τέλος, πρόθεση για «πλήρη απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». Επιπλέον την κατηγόρησε ότι ετοιμάζει την ολοκλήρωση της «αντι-μεταρρύθμισης» για την ψυχική υγεία που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι «σε έναν σοβαρό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντεγκληματικής πολιτικής, η εφαρμογή του ποινικού νόμου, οι ποινές και εντέλει η καταστολή είναι το τελευταίο επίπεδο» και πως η κυβέρνηση μόνιμα με αυτό το επίπεδο ασχολείται.

Σχολίασε ότι «μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε μεγάλος κόπος για να φιλοτεχνηθεί ένα προοδευτικό υποτίθεται προφίλ για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, με τις ψήφους της προοδευτικής αντιπολίτευσης βέβαια» και πως «σήμερα επανέρχεστε στις «εργοστασιακές ρυθμίσεις» της Δεξιάς και μπορεί επιτέλους να ψηφίσει κι ο υφυπουργός Δικαιοσύνης που απείχε την περασμένη εβδομάδα». Υποστήριξε ότι «η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, στην οποία καταφεύγετε εδώ και πέντε χρόνια, συνιστά ποινικό λαϊκισμό, είναι μια ακροδεξιά πολιτική». «Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μια πολιτική» είπε, «όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα για να βελτιώσεις τις κοινωνικές συνθήκες και να περιορίσεις έτσι τις αιτίες που γεννούν το έγκλημα, το αντίθετο μάλιστα, αλλά στην εύλογη κραυγή αγωνίας της κοινωνίας για ασφάλεια ή μετά από ένα ειδεχθές έγκλημα που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη, η απάντηση είναι κι άλλες ποινές, κι άλλες φυλακές».

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης προσπάθησε ανεπιτυχώς να υποβαθμίσει το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στη χώρα μας και ότι «προσπαθεί όλη η κυβέρνηση και το κόμμα της ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης να μας πείσουν ότι είναι κάποιοι «κακοί» εκεί στο ευρωκοινοβούλιο που ζήλεψαν τη δόξα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη και επιτίθενται, ενόψει των ευρωεκλογών». «Αυτό το πρωτοφανές στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας ψήφισμα είναι μια μαύρη κηλίδα που θα καταγραφεί και ιστορικά θα χρεωθεί στα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη» επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι «το κράτος δικαίου παραβιάζεται ευθέως στην υπόθεση των υποκλοπών. Του predator και της ΕΥΠ που ελέγχεται από τον Πρωθυπουργό».Ότι το κράτος δικαίου «παραβιάζεται όταν η κυβέρνηση στοχοποιεί τις Ανεξάρτητες Αρχές, που κατοχυρώνονται από το ίδιο το Σύνταγμα και κάνει προσωπικές επιθέσεις στους επικεφαλής τους, όπως κάνατε ξεδιάντροπα με την ΑΔΑΕ και τον κ. Ράμμο». Ότι το κράτος δικαίου βουλιάζει στα ανοιχτά της Πύλου. Ότι το κράτος δικαίου «κινδυνεύει και παραβιάζεται όταν με ευθύνη της δικής σας πλειοψηφίας, βλέπουμε τα απαράδεκτα που διαδραματίζονται στην εξεταστική επιτροπή για το έγκλημα στα Τέμπη». Πρόσθεσε ότι η Νέα Αριστερά αποχώρησε από «μια εξεταστική επιτροπή-παρωδία», «γιατί αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στη συγκάλυψη του εγκλήματος». «Στήσατε μια επιτροπή για να ρίξετε στάχτη στα μάτια, έχοντας εξαρχής σχεδιάσει να μην δεχτείτε να εξεταστεί κανένας άλλος μάρτυρας πλην εκείνων που θεωρούσατε ασφαλείς για εσάς» υπογράμμισε.

Σχολίασε ότι «δεν είναι μόνο κάποιοι «κακοί» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ανησυχούν για το κράτος δικαίου από δήθεν ιδιοτελείς σκοπούς. Είναι κυρίως οι ίδιοι οι πολίτες αυτής της χώρας που αγωνιούν για το κράτος δικαίου και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Νομοσχέδιο ΕΣΥ: Αντιδράσεις στη Βουλή – Απέσυρε ρύθμιση ο Γεωργιάδης

Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση...

Euroleague: Τα ζευγάρια των playoffs – Ο δρόμος μέχρι τον τελικό

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ολοκλήρωσαν με νίκες την κανονική περίοδο...