Πληθωρισμός: Στο 9% στην Ελλάδα, στο 10% στην ευρωζώνη τον Νοέμβριο

Στο 9% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Νοέμβριο από 9,5% που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στην ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 10% από 10,5%.

Οι αγορές παρακολουθούν την πορεία του πληθωρισμού προκειμένου να μπορέσουν να προβλέψουν τη πορεία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή της πολιτική.

Το στοίχημα  του Δεκεμβρίου

Ο Δεκέμβριος θα είναι ένας ακόμη ιδιαίτερα σημαντικός μήνας για την πορεία της νομισματικής πολιτικής καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προσπαθούν να ισορροπήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων μεταξύ καταπολέμησης του πληθωρισμού και προστασίας της οικονομίας από την ύφεση. Με μόλις μια ημέρα διαφορά, στις 14 και 15 του μήνα, FED και ΕΚΤ αντίστοιχα όχι μόνο θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων αλλά και αναμένεται να δώσουν σήμα για την πορεία που θα ακολουθήσουν το 2023.

Η FED έχει αρχίσει να δίνει σήμα ότι μπορεί να κόψει ρυθμό με τις μεμονωμένες πολύ υψηλές αυξήσεις της τάξης των 75 μονάδων βάσης κάθε φορά και να κινηθεί προς νέα αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσεων. Το ίδιο φέρονται να εξετάζουν και τα στελέχη της ΕΚΤ μετά τα πρόσφατα μεγάλα άλματα στο κόστος δανεισμού της ευρωζώνης -την ώρα που υπάρχουν αντιδράσεις “γερακιών” όπως κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας ο Ρόμπερτο Χόλτσμαν που ζητά αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ενδέχεται να επιβραδύνουν την αύξηση των επιτοκίων με αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, καθώς οι πρώτες επαφές που έχουν γίνει για το θέμα υποδηλώνουν έλλειψη δυναμικής για νέα κίνηση 75 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Όλα μπορεί να αλλάξουν βέβαια εάν υπάρχει κάποια έκπληξη από το μέτωπο του πληθωρισμού.

Ανοικτές όλες οι επιλογές

Τη περασμένη Δευτέρα, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοικτές όλες τις επιλογές όσον αφορά το μέγεθος και τον αριθμό των μελλοντικών αυξήσεων των επιτοκίων της EKT, τονίζοντας ότι η νομισματική πολιτική θα εξαρτηθεί από διάφορες μεταβλητές.

«Το πόσο περισσότερο πρέπει να προχωρήσουμε με τα επιτόκια και πόσο γρήγορα πρέπει να φτάσουμε εκεί, θα εξαρτηθεί από τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας, το πώς θα αντιδράσουν οι μισθοί, από τις πληθωριστικές προσδοκίες, την επιμονή των σοκ αλλά και την εκτίμηση μας για το πως επιδρά η πολιτική μας » δήλωσε η Λαγκάρντ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι επενδυτές μέχρι στιγμή προσπαθούν να εκτιμήσουν αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης ή κατά 75 μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση αλλά και ποια θα είναι η κορυφή της αύξησης των επιτοκίων.

«Τον Δεκέμβριο,» εξήγησε η επικεφαλής της ΕΚΤ «θα καθορίσουμε επίσης τις βασικές αρχές για τη μείωση των ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων. Είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να εξομαλυνθεί με την πάροδο του χρόνου με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο.

Τα επιτόκια είναι και θα παραμείνουν το κύριο εργαλείο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν τις πιέσεις στη ζήτηση, καθιστώντας ακριβότερο τον δανεισμό και επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες και οι επιχειρήσεις ξοδεύουν, αποταμιεύουν, δανείζονται και επενδύουν. Αυτό με τη σειρά του θα ασκήσει πτωτικές πιέσεις στις τιμές, αν και οι προσαρμογές θα χρειαστούν κάποιο χρόνο για να γίνουν αισθητές στην οικονομία.»

Η πορεία του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη δεν έχει κορυφωθεί και ο κίνδυνος είναι να αποδειχθεί ακόμη υψηλότερος από ό,τι αναμένεται σήμερα, επισημαίνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν βλέπουμε τα στοιχεία ή την κατεύθυνση που θα με έκαναν να πιστέψω ότι έχουμε φθάσει στην κορύφωση του πληθωρισμού και ότι θα μειωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» επισημαίνει η Λαγκάρντ.

«Κάθε φορά που ρωτώ τους κορυφαίους οικονομολόγους μου στην ΕΚΤ … για τον κίνδυνο, η απάντηση που λαμβάνω αυτή τη στιγμή είναι (ότι) ο κίνδυνος είναι ανοδικός, χωρίς να προσδιορίζουν την ανοδική τάση», κατέληξε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...