Πληθωρισμός: Στο 3,5% διαμορφώνεται σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat

Ελαφρά υψηλότερα διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ίδια ώρα που στην Ευρωζώνη υποχώρησε επίσης ελαφρώς από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της Eurostat, οι τιμές καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 3,5% τον περασμένο μήνα εν συγκρίσει με ένα χρόνο νωρίτερα, παραμένοντας στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούλιο, ένας ρυθμός ελαφρώς υψηλότερος από το 3,4% της αρχικής ανάγνωσης. Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αντίστοιχος δείκτης έτρεξε με ρυθμό 5,2%, χαμηλότερα από το 5,3% του Ιουλίου και της πρώτης ανάγνωσης.

Σε μηνιαία βάση και έναντι του Ιουλίου του 2023, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός κατέγραψε αρνητικό ρυθμό μεταβολής πέφτοντας στο -0,2%, ενώ στην Ευρωζώνη κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,5%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (2,3%), την Ισπανία και το Βέλγιο (και στις δύο χώρες 2,4%). Τα υψηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (14,2%), την Τσεχία (10,1%) και τη Σλοβακία (9,6%). Σε σύγκριση με τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός μειώθηκε σε δεκαπέντε κράτη-μέλη, σε ένα κράτος παρέμεινε σταθερός και σε έντεκα αυξήθηκε.

Τα τρόφιμα εξακολουθούν τις υψηλές πτήσεις

Η κατηγορία των τροφίμων και ποτών και τον Αύγουστο συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις στις οποίες επιδίδονται από πέρυσι, καθώς ήταν η κατηγορία προϊόντων με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή της τάξεως του 9,7%.

Στον αντίποδα γι άλλον ένα μήνα οι τιμές της ενέργειας παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος, καθώς συρρικνώθηκαν κατά 3,3%.

Κατά 4,7% ενισχύθηκαν οι τιμές των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων και κατά 5,5% οι τιμές στον κλάδο των υπηρεσιών.

Πηγή: OT.gr

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΠαΣοΚ: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ ίδιος με άλλο περιτύλιγμα

Ο οδικός χάρτης των παρεμβάσεων του ΠαΣοΚ για το...

Μιλγουόκι Μπακς: Έκαναν δικό τους τον Λίλαρντ

To deal του καλοκαιριού έκλεισαν οι Μιλγουόκι Μπακς, αφού...

Βουλή: Η Μιλένα, ο Κασιδιάρης και ο συνήγορος από τους .. «Σπαρτιάτες»

Στη Βουλή σήμερα έγινε η εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής...

Το Κρεμλίνο περιφέρει τον «νεκρό» διοικητή του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

Επιδεικτικά συνεχίζουν να εμφανίζουν οι Ρώσοι, τον «νεκρό» διοικητή...