Πετρέλαιο θέρμανσης: Οι επιδοτήσεις φεύγουν, οι αυξήσεις έρχονται

Διπλή αύξηση από αυτόν τον μήνα θα επιβαρύνει  την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, του καυσίμου που αποτελεί τη δημοφιλέστερη μορφή ενέργειας για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο θέρμανσης: Αυξημένη η τιμή του από την Πρωτοχρονιά

Οι ανατιμήσεις προέρχονται από το ψαλίδισμα της κρατικής επιδότησης αλλά και από το τέλος της παροχής των εκπτώσεων από τα διυλιστήρια προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Έτσι, συνολικά η επιβάρυνση πλησιάζει τα περίπου 0,14 ευρώ ανά λίτρο. Τα 0,10 ευρώ προστίθενται στις τιμές λόγω της ισόποσης μείωσης της κρατικής επιδότησης στην αντλία (θα απομείνει πια ενίσχυση της τάξης των 0,15 ευρώ/λίτρο) και τα περίπου 0,04 ευρώ/λίτρο προστίθενται λόγω του τέλους της εκπτωτικής πολιτικής των διυλιστηρίων προς τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Υπενθυμίζεται πως η Helleniq Energy είχε παρατείνει τρεις φορές τη χορήγηση εκπτώσεων προς την αγορά, ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να είναι προσιτό στα νοικοκυριά. Η τελευταία έκπτωση ήταν 0,0375 ευρώ/λίτρο και έτρεχε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Με αυτά τα δεδομένα η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ανέλθει στα περίπου 1,30 ευρώ ανά λίτρο από 1,16 ευρώ που ήταν στις 30 Δεκεμβρίου.

Οι πωλήσεις της αγοράς υγρών καυσίμων

Το 2022 έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, με οριακή άνοδο των πωλήσεων των υγρών καυσίμων, έναντι του 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση ήταν της τάξης του 2% για το σύνολο των καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βενζίνες, προφανώς λόγω της μεγάλης ανόδου των τιμών στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς υποχώρησαν κατά -2%. Η πτώση καταγράφηκε κυρίως στο τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Αντίθετα αύξηση καταγράφηκε στις πωλήσεις των πετρελαίων. Το ντίζελ κίνησης είχε υψηλότερη ζήτηση κατά περίπου 3,5% με 4%. Αποδίδεται αφενός στην άνοδο της τουριστικής κίνησης καθώς και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Μεγάλη ήταν και η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης. Πηγές της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν πως το 2022 η αύξηση ήταν της τάξης του 6% σε σχέση με το 2021.

Πηγή: OT.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης σε ηλικία 88 ετών, αδελφός...

5η και τελευταία: ο Ρούπερτ Μέρντοχ παντρεύεται ξανά

Για ακόμη μια φορά, 5η μέχρι στιγμής στη ζωή...

Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την...