Η γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), Σελέστ Σάουλο, προειδοποίησε ότι η συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας τα επόμενα χρόνια. Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του WMO, τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του μεθανίου (CH4) και του πρωτοξειδίου του αζώτου (N2O) αυξήθηκαν το περασμένο έτος.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η ταχύτητα της αύξησης του CO2, η οποία είναι η πιο μεγάλη που έχει παρατηρηθεί ποτέ, με ρυθμούς πάνω από 10% τα τελευταία 20 χρόνια. Η Σάουλο τόνισε ότι οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να αντιδράσουν άμεσα, καθώς δεν πληρούνται οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης σε λιγότερους από 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Ήδη, τονίζεται ότι οι παγκόσμιες θερμοκρασίες, τόσο της Γης όσο και των θαλάσσιων περιοχών, ήταν το 2023 οι υψηλότερες που έχουν σημειωθεί από το 1850. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα ανώτερα επίπεδα θερμοκρασίας αναμένονται να παραμείνουν, ακόμα και αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν άμεσα.
Η μακροχρόνια επιβίωση του CO2 στην ατμόσφαιρα σημαίνει ότι ακόμη και μειωμένες εκπομπές δεν θα μπορέσουν να απαλύνουν άμεσα τις επιπτώσεις, τόνισε ο WMO. Το CO2 είναι συγκεντρωμένο σε επίπεδα που παρατηρούνται εδώ και 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια, όταν η θερμοκρασία ήταν 2 με 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από ό,τι σήμερα.
Η Κο Μπάρετ, αναπληρώτρια γενική γραμματέας του WMO, προειδοποίησε για έναν πιθανό φαύλο κύκλο, καθώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει οικοσυστήματα να γίνουν οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αερίων του θερμοκηπίου. Παράγοντες όπως οι δασικές πυρκαγιές και η θερμότητα των ωκεανών ενδέχεται να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Η ετήσια έκθεση του WMO παρουσιάστηκε λίγες ημέρες πριν από την COP29, τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, που θα διεξαχθεί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν το Νοέμβριο. Για όσο διάστημα συνεχίζονται οι εκπομπές, τα αέρια του θερμοκηπίου θα συνεχίσουν να συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας της Γης.
Πηγή: naftemporiki.gr