Ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους στην υδρολογική ασφάλεια του πλανήτη

Ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους στην υδρολογική ασφάλεια του πλανήτη

Οι ακραίες ξηρασίες και πλημμύρες γίνονται ολοένα συχνότερες και αποτελούν μια «πρόγευση» των μελλοντικών εξελίξεων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τονίζοντας πως η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει ακανόνιστο κύκλο του νερού. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (ΠΜΟ), οι ποταμοί κατέγραψαν πέρυσι ένα πρωτοφανές επίπεδο ξηρασίας για τα τελευταία 33 χρόνια. «Τα σημάδια συναγερμού πολλαπλασιάζονται», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΠΜΟ, Σελέστ Σάουλο. «Παρακολουθούμε έναν καταιγισμό ακραίων φαινομένων που επηρεάζουν τη ζωή, το περιβάλλον και τις οικονομίες».

Το 2023 αναδείχθηκε ως η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία, με τις αυξημένες θερμοκρασίες να περιορίζουν τις βροχοπτώσεις και να οδηγούν σε παρατεταμένες ξηρασίες. Παρ’ όλα αυτά, οι πλημμύρες αυξάνονται, γεγονός που οφείλεται όχι μόνο σε φυσικούς κλιματικούς παράγοντες — όπως η μετάβαση από τις συνθήκες Λα Νίνια σε Ελ Νίνιο — αλλά και στην ανθρώπινης προέλευσης κλιματική αλλαγή.

Η αύξηση της θερμοκρασίας επιταχύνει τον υδρολογικό κύκλο, καθιστώντας τον λιγότερο προβλέψιμο. Οι συνέπειες είναι ευρείες: «Η πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να περιέχει μεγαλύτερη υγρασία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ισχυρών βροχοπτώσεων», ενώ η επιτάχυνση της εξάτμισης και η ξήρανση των εδαφών επιδεινώνουν τις ξηρασίες.

Επί του παρόντος, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στο νερό τουλάχιστον για έναν μήνα κάθε χρόνο, με τον αριθμό αυτό να αναμένεται να φτάσει τα 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050. Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 50% των ποταμών παγκοσμίως καταγράφηκαν με χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς. Παράλληλα, οι παγετώνες χάνουν πάνω από 600 γιγατόνους νερού, η πιο σημαντική απώλεια των τελευταίων 50 χρόνων. «Η απώλεια των πάγων απειλεί τη μακροπρόθεσμη υδροδοτική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων», προειδοποιεί η Σάουλο.

Ο ΠΜΟ καλεί σε άμεσο συναγερμό προκειμένου να προστατευθούν οι ζωές και τα μέσα επιβίωσης που σχετίζονται με το νερό. Ζητεί επίσης την αύξηση της γνώσης και της ανταλλαγής δεδομένων για τις διαθέσιμες πηγές νερού, επισημαίνοντας: «Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα αν δεν κατανοήσουμε την έκτασή του».

Πηγή: naftemporiki.gr