ΠαΣοΚ: Δυο γραμμές για την αντιμετώπιση Κασσελλάκη

O Νίκος Ανδρουλάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του την Τετάρτη δεν είχε καμία δυσκολία στο να οριοθετήσει τη σχέση του ΠαΣοΚ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εμείς έχουμε μόνο έναν στόχο: Ο ελληνικός λαός να δει την εναλλακτική που θα στείλει τη Νέα Δημοκρατία στο σπίτι της».

Αντίθετα, δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά στην περίπτωση που εκλεγεί στην ηγεσία του ο Στέφανος Κασσελάκης. «Το τι θα γίνει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι θέμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από Δευτέρα θα δούμε ποια θα είναι η ηγεσία, πώς θα δράσει, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές της, ποιος θα είναι ο ρόλος της στο πολιτικό σύστημα» είπε.

Η αντιμετώπιση του Κασσελάκη

Αυτό δεν σημαίνει ότι στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα για να χαράξουν τη στρατηγική τους απέναντι στο φαβορί των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ. Το «φαινόμενο Κασσελάκης» αποτέλεσε αντικείμενο συσκέψεων κατά τις οποίες διαφάνηκαν δύο τάσεις για την αντιμετώπισή του.

Η μία ήθελε το ΠαΣοΚ να στρέφει αμέσως τα πυρά του κατά του κ. Κασσελάκη αμέσως μετά την εκλογή του. Μια τέτοια επιλογή όμως είναι πιθανόν να σκόνταφτε στον επικοινωνιακό θόρυβο που θα προκαλέσει η εκλογή του και επίσης στα επιχειρήματα που θα επιστρατευθούν. Υπήρχε ο κίνδυνος η ρητορική κατά του κ. Κασσελάκη να θυμίζει αυτή των εσωκομματικών του αντιπάλων που θα έχει ήδη αποδειχθεί ατελέσφορη.

Η δεύτερη, που φαίνεται να προκρίνεται, είναι οι επιθέσεις εναντίον του κ. Κασσελάκη να εκδηλωθούν σε δεύτερο χρόνο, αφού πρώτα «πέσει η σκόνη που συνοδεύει την υποψηφιότητά του και μέχρι να διαπιστωθεί πού θα κάτσει η μπίλια στον ΣΥΡΙΖΑ». Οι επιτελείς του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε φάση αναταράξεων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήξη, όχι σε πρώτο χρόνο, αλλά στην πορεία προς το συνέδριο του Δεκεμβρίου».

Υπολογίζουν επίσης ότι ο κ. Κασσελάκης «μπορεί να έρχεται σαν σίφουνας τώρα, αλλά η πολιτική είναι μαραθώνιος». Και θεωρούν ότι το φαβορί για τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα κληθεί να δώσει εξετάσεις στο πεδίο των πολιτικών θέσεων και όχι σε αυτό των εντυπώσεων, είναι πιθανό να ξεφουσκώσει. Τότε, όπως επισημαίνουν, «ο προοδευτικός κόσμος θα αναζητήσει μία σοβαρή εναλλακτική λύση» απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανταγωνιστικές σχέσεις με ΣΥΡΙΖΑ

Το μήνυμα που μεταδίδεται από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι «δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως σήμα προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική των αποστάσεων θα συνεχιστεί». Οι σχέσεις των δύο κομμάτων «θα παραμείνουν ανταγωνιστικές», καθώς η πορεία προς τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμά τους θα δείξουν πώς θα διαμορφωθεί το «παιχνίδι της κυριαρχίας στον κεντροαριστερό χώρο».

Αποκλείεται λοιπόν κάθε προσπάθεια συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ; «Οχι, αλλά επί πραγματικών πρωτοβουλιών και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Οχι στο παρασκήνιο και κάτω από το τραπέζι» είναι η απάντηση.

Αυτό που προβληματίζει τους στενούς συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη είναι «η εξωφρενική δημοσιότητα» που απολαμβάνει ο κ. Κασσελάκης. Τη συγκρίνουν μάλιστα με αυτήν που έχει από τα μέσα ενημέρωσης το ΠαΣοΚ και δημιουργούν την αίσθηση ότι «έχει κατεβάσει στροφές και δεν κινείται».

«Κινείται το ΠαΣοΚ; Ηρθε η πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, πήγαμε στη Θεσσαλία με συγκεκριμένο στόχο, αλλά τα μισά δελτία ειδήσεων δεν το είχαν ούτε ως είδηση. Ξέρω πολύ καλά τι γίνεται. Δεν με κάμπτει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η προσπάθειά τους να αναδειχθούν σε πρώτη φάση στην «υπεύθυνη αντιπολίτευση» και στη συνέχεια στην «αξιόπιστη ενναλακτική κυβερνητική επιλογή» θα διεξαχθεί σε ένα μη φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον.

Αυτό, λοιπόν, που απαιτείται άμεσα είναι «αλλαγή πίστας στην επικοινωνία». Και ίσως, όπως υπογραμμίζεται, είναι η ώρα να εισακουστούν οι φωνές που ζητούν εδώ και καιρό συγκρότηση ηγετικής ομάδας, καλύτερη οργάνωση, γρηγορότερα ανακλαστικά, συχνότερες συνεδριάσεις των οργάνων αλλά και επαναδραστηριοποίηση των νομαρχιακών οργανώσεων του κόμματος που στην προετοιμασία της μάχης για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές παρουσίασαν προβλήματα.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του αύριο στο Caravel

Θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία,...

Listen Up: 100+1 χριστουγεννιάτικα τραγούδια για τις γιορτές

Τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια κρύβουν ενίοτε εκπλήξεις, όσον αφορά την...

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχωρεί και ο Γιώργος Βαρεμένος

Την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε και ο...

Δραγασάκης: Παραιτήθηκε από την ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει μέλος του κόμματος

Παραιτήθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης από την Κεντρική επιτροπή του...