Παρίσι – Συνάντηση αρχηγών ΓΕΕΘΑ Γαλλίας-Ελλάδας για την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών

Θέματα που αφορούν στην εξειδίκευση του πλαισίου συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Γαλλίας, που απορρεέουν από την πρόσφατη συμφωνία των δύο χωρών για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια, καθώς και οι τρόποι και τα μέσα ενίσχυσής της, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, με το Γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Thierry Burkhard, στη Γαλλική Ακαδημία Πολέμου, με την ευκαιρία της επίσημης διήμερης επίσκεψης του πρώτου στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας, ειδικά σε ό,τι αφορά το πλαίσιο των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών Rafale και των Φρεγατών Belh@rra, καθώς και σε θέματα αμυντικών πρωτοβουλιών, εκπαιδεύσεων και αμοιβαίων διευκολύνσεων επ’ αυτών, όπως και παροχής τεχνογνωσίας και ανταλλαγής πληροφοριών.

Επίσης, συζητήθηκε η εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων των ελληνικών και των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, με διεύρυνσή τους στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις επιχειρήσεις και στα διμερή και πολυμερή σχήματα στρατιωτικής συνεργασίας στα οποία συμμετέχουν οι δύο χώρες, καθώς και στις προοπτικές ενίσχυσης και διεύρυνσής τους.

Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των δύο χωρών συμφώνησαν να ακολουθήσουν το ταχύτερο δυνατό εντατικές επαφές μεταξύ των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το σύνολο των κοινών δράσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα , όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ.

Στο δείπνο εργασίας, συζητήθηκε το σύνολο των θεμάτων που άπτονται της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών σε διμερές, πολυμερές, διασυμμαχικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσής της, με σκοπό τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια και την Υποσαχάρια Αφρική.

Εξάλλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη με στρατιωτική πτήση στην αεροπορική βάση Saint Dizier, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητές της και είχε την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πτήση με μαχητικό Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχηματισμό δύο διθέσιων αεροσκαφών, στο ένα εκ των οποίων βρισκόταν και ο ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας στο Παρίσι, σμήναρχος Μιχαήλ Πεταλάς.

Κατά την επιστροφή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Παρίσι και κατ’ εντολή του ομολόγου του, το στρατιωτικό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνοδεύθηκε τιμητικά από μαχητικό αεροσκάφος Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Φλώρος επισκέφθηκε το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων, όπου συνοδευόμενος από τον ομόλογό του ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δραστηριότητες του στρατηγικού Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων και Διεξαγωγής Επιχειρήσεων της Γαλλίας, ενώ ακολούθησε και λεπτομερής ενημέρωσή του επί του συνόλου των τομέων δυνητικής αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο  χωρών.

Σε νέα συνάντηση που είχαν οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ο στρατηγός Thierry Burkhard απένειμε στον Έλληνα ομόλογό του το Μετάλλιο του Διοικητή της Λεγεώνας της Τιμής, την ύψιστη τιμητική διάκριση της γαλλικής Δημοκρατίας σε ξένους υπηκόους, σε ειδική τελετή στην οποία παρέστη η πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Π. Μαρινάκης για Σούνακ: «Δεν έχει προηγούμενο αυτό που συνέβη»

Η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ να ακυρώσει...

Οικονόμου – Χαρδαλιάς: Συνάντηση για κυκλοφοριακό και ασφάλεια στην Αττική

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, συναντήθηκε το...

ΣΥΡΙΖΑ: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η… μη Κοινοβουλευτική Ομάδα

Ήταν ξένοι στην ίδια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτά που τους...

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Διευκρινίσεις Χατζηδάκη για το τεκμαρτό εισόδημα

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης έδωσε...