Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Το ραντεβού των ελληνικών μαχητικών πάνω σπό την Αίγινα

Ήταν εντυπωσιακή η διέλευση των μαχητικών αεροσκαφών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Έξι στρατιωτικά αεροδρόμια βρέθηκαν από το πρωί σε πλήρη ετοιμότητα απογειώνοντας και εν συνεχεία υποδεχόμενα τα μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας που πήραν μέρος στην παρέλαση.

Συγκεκριμένα: Από την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, απογειώθηκαν τα Rafale και τα Mirage-2005.

Από την Ανδραβίδα και από την 117 Πτέρυγα Μάχης (από τη βάση δηλαδή όπου υπηρετούσαν οι δύο πιλότοι του μοιραίου F-4), απογειώθηκαν τα 4 Phantom, από την Σούδα και από την 115 Πτέρυγα Μάχης, απογειώθηκαν τα 4 F-16 Viper (που παρέλασαν για πρώτη φορά πάνω από τον Αττικό Ουρανό).

Από τον Άραξο απογειώθηκε άλλο ένα F-16 που πέταξε φτερό με φτερό με το θρυλικό Spitfire (το οποίο όμως είχε απογειωθεί από το Τατόι).

Από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας απογειώθηκαν τα εκπαιδευτικά Τ-6, ενώ από τα αεροδρόμια της Αεροπορίας Στρατού απογειώθηκαν όλοι οι τύποι των ελικοπτέρων που είδαμε να περνούν σε άψογους σχηματισμούς.

Πώς όμως όλα τα αυτά τα μαχητικά που απογειώνονται από διαφορετικά αεροδρόμια συντονίζονται ώστε να κάνουν τις εντυπωσιακές διελεύσεις την ώρα της παρέλασης τη στιγμή που τα φτερά των αεροπλάνων τους βρίσκονται με απόσταση ενός μέτρου το ένα με το άλλο, όπως λένε οι ίδιοι οι πιλότοι;

Οι χειριστές των μαχητικών δίνουν μεταξύ τους ένα εναέριο… ραντεβού, συνήθως πάνω από την Αίγινα, παραμένουν στο αέρα, ενώ η παρέλαση έχει αρχίσει, ακούνε από τους ασυρμάτους τις οδηγίες από το έδαφος, μπαίνουν σε σχηματισμούς τετράδας και πραγματοποιούν τις διελεύσεις.

Εάν προσέξατε τα μαχητικά αεροσκάφη εμφανίζονται πρώτα πάνω από την Ακρόπολη και εν συνεχεία πάνω από την πλατεία Συντάγματος τη στιγμή περνούν οι πολεμικές σημαίες.

Η δεύτερη διέλευσή τους γίνεται μόλις εμφανιστεί η σημαία της Σχολής Ικάρων και τα πεζοπόρα ή μηχανοκίνητα τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο συντονισμός είναι άψογος, το ίδιο και ο σχηματισμός των μαχητικών τα οποία και σκορπούν ρίγη συγκινήσεως στον κόσμο. Είναι η στιγμή που οι ευρισκόμενοι στις εξέδρες των επισήμων αλλά και ο κόσμος που παρακολουθεί την παρέλαση γύρω από το Σύνταγμα που υψώνει το κεφάλι τους προς τα πάνω ωσάν να θέλουν με αυτόν τον τρόπο να χαιρετήσουν τους πιλότους.

Εφέτος η τηλεόραση της ΕΡΤ έδειξε ένα εντυπωσιακό πλάνο. Έδειξε συγκεκριμένα την απογείωση Rafale και Mirage 2000-5 σε απευθείας μετάδοση από το αεροδρόμιο της Τανάγρας.

Πρώτα έδειξε τα Rafale που τροχοδρομούσαν στον διάδρομο απογειώσεως το ένα μετά το άλλο, με τους κινητήρες τους στο φουλ.

Εν συνεχεία έδειξε τα Mirage-2000-5 σε έναν σχηματισμό απογείωσης που μόνον σε ταινίες βλέπουμε ή σε έκτακτες αποστολές (scramble).

Έδειξε και τα τέσσερα Mirage, το ένα δίπλα στο άλλο (και όχι το ένα πίσω στο άλλο), με τις μηχανές τους να μουγκρίζουν και απογειώνονταν το ένα μετά το άλλο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ήταν ένα εκπληκτικό πλάνο ασυνήθιστο με τα έως τώρα πλάνα που γνωρίζαμε από τις παρελάσεις

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Έρχεται «λίστα» με μεγάλους φοροφυγάδες και ηχηρά ονόματα

Ηχηρά ονόματα μικρομεσαίων και μεγάλων εταιρειών αλλά και φυσικών...

Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας για την καταστροφή μεγάλου φράγματος

Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως...

Δανία: Η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν «δεν σκοπεύει να αναλάβει» την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν διαβεβαίωσε σήμερα ότι...

Ζελένσκι: Xαιρετίζει «τα νέα που περιμέναμε» από την Μπαχμούτ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε απόψε «τα...

ΗΠΑ: Ο Μάικ Πενς κατέθεσε την υποψηφιότητά του για τις εκλογές του 2024

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς κατέθεσε σήμερα...