Παράταση Market Pass και Youth Pass €150 σε νέους

Eνα ακόμη μέτρο που αναμένεται να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για παράταση του Market Pass σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα. Η ενίσχυση που έχει ήδη δοθεί καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούλιο. Επειδή όμως οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν έστω και με πιο αργό ρυθμό, το πρόβλημα των υψηλών τιμών στα σουπερμάρκετ θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο.

 Με τα έως τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου υπάρχει. H τρίμηνη παράταση του Market Pass απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300 εκατ. ευρώ και η εξάμηνη 600 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται να δοθεί στους υπάρχοντες δικαιούχους με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις και χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν νέα αίτηση, αν και υπάρχει η πιθανότητα να μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση με βάση τα εισοδήματα του 2022 (εφετινές δηλώσεις) και όσοι δεν το λαμβάνουν λόγω υψηλότερων εισοδημάτων το 2021 που ήταν και το βασικό κριτήριο.

Δαπάνη 30 εκατ. ευρώ

Eπίσης, αμέσως μετά τις εκλογές οι νέοι που συμπληρώνουν το 18ο έτος ηλικίας τους θα περιμένουν τη χορήγηση voucher 150 ευρώ. Μάλιστα κατά το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου τα 150 ευρώ θα τα λάβουν όχι μόνο εκείνοι που συμπληρώνουν τα 18 έτη αλλά και εκείνοι που είναι 19 ετών. Ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 200.000 ετησίως και η δαπάνη σε 30 εκατ. ευρώ. To Youth Pass, όπως θα λέγεται το voucher που θα λάβουν οι νέοι, θα χρησιμοποιείται σε ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα, μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια), ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής, θέατρα – σινεμά – συναυλίες.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Wall Street: Εκλεισε τον χειρότερο μήνα του 2023

Ναρκοθετημένη ήταν η πορεία σήμερα της Wall Street, η...

ΗΠΑ: Ορατός ο κίνδυνος Shutdown – Οι Ρεπουμπλικάνοι απέρριψαν το νομοσχέδιο χρηματοδότησης

Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ...

Tesla: Μήνυση για ρατσιστική συμπεριφορά εναντίον εργαζομένων σε εργοστάσιό της

Μια αμερικανική υπηρεσία ατομικών δικαιωμάτων μήνυσε την εταρεία Tesla...