Παναγιωτόπουλος: Η ΕΕ πρέπει να προστατεύει τα κράτη-μέλη από εξωτερικές απειλές

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 23 Απριλίου, στο Πολιτικό Εργαστήριο (Political Workshop) για τη «Στρατηγική Πυξίδα» (Strategic Compass) της Ε.Ε., ύστερα από πρόκληση του Πορτογάλου ομολόγου του κ. Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο (João Gomes Cravinho).

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στη Λισαβόνα, στο πλαίσιο της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε. Σκοπός του ήταν η ανάπτυξη πολιτικής συζήτησης με προτάσεις και κατευθύνσεις για την προετοιμασία του τελικού κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας», με το οποίο θα αντικατοπτρίζονται οι απειλές και οι προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζει η Ε.Ε.

Τέσσερις πυλώνες

Βάσει αυτών θα χαραχθεί μια συνεκτική προσέγγιση στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, βασιζόμενη στους ακόλουθους τέσσερις πυλώνες:

Διαχείριση Κρίσεων (Crisis Management),

Ανθεκτικότητα (Resilience)

Ανάπτυξη Δυνατοτήτων (Capabilities), και

Συνεργασία με εταίρους (Partnerships).

Αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας

Στην παρέμβασή του ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η «Στρατηγική Πυξίδα» πρέπει να θέτει σαφείς στόχους και να παρέχει κατάλληλες πολιτικές κατευθύνσεις, ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος της Ε.Ε. και να αναγνωριστεί ως αξιόπιστος πάροχος Ασφαλείας και Σταθερότητας.

Απειλές κατά εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την σημασία της προστασίας της Ε.Ε., των Κρατών – Μελών και των πολιτών της, από εξωτερικές απειλές. Επίσης, επεσήμανε ότι κάθε Κράτος – Μέλος αντιμετωπίζει διαφορετικές απειλές και προκλήσεις, που περιλαμβάνουν σε μερικές περιπτώσεις αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας του, και η αντιμετώπισή των απειλών αυτών πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Ε.Ε., στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαιότητας και της αλληλεγγύης.

Διμερείς συναντήσεις

Στο περιθώριο της υπουργικής συνάντησης, ο υπουργός Άμυνας είχε διμερή συνάντηση με την Γαλλίδα ομόλογό του κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly), με την οποία συζήτησε θέματα ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, εξελίξεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή και θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε επίσης με την Ολλανδή υπουργό Άμυνας κ. Ανκ Μπίλεβελντ (Ank Bijleveld).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΕΕ: Πάνω από 1 εκατ. οι αιτήσεις ασύλου το 2023 – Ρεκόρ επταετίας

Το 2023, η ΕΕ δέχτηκε 1,14 εκατομμύρια αιτήσεις ασύλου,...

Τέμπη: Η συγγνώμη της Μπέη για το συνεργείο καθαρισμού στο Σύνταγμα

Αλγεινή εντύπωση και γενική κατακραυγή προκάλεσε αν μη τι...

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει την αγορά εργασίας

Νέα μελέτη από την Accenture διαπιστώνει ότι βρισκόμαστε εν...