Παγκοσμιοποίηση : Ο,τι δεν τη σκοτώνει την κάνει πιο δυνατή

Τα καλά νέα αυτής της εβδομάδας, για την επικείμενη άφιξη των εμβολίων έκαναν τους πάντες να χαμογελάσουν για λόγους ανθρωπιστικούς αλλά και οικονομικούς.

Πολλή συζήτηση γίνεται για την επίδραση της πανδημίας στην παγκοσμιοποίηση και όπως αναφέρουν, οι Financial Times, η πολυαναμενόμενη επιστροφή της ανάπτυξης, πιθανότατα θα φέρει ένα ισχυρό στήριγμα στην «παγκοσμιοποίηση», που την τελευταία χρονιά είχε πληγεί σημαντικά.

Η Covid-19 έκανε τους ανθρώπους να δουν με άλλο μάτι τις διασυνοριακές μετακινήσεις και παράλληλα ενίσχυσε την ξενοφοβία και τον προστατευτισμό.

Τα θετικά της παγκοσμιοποίησης

Από την πλευρά όμως, το κυνήγι των εμβολίων έδειξε ότι ένας παγκοσμιοποιημένος κόσμος έχει και θετικά στοιχεία, όπως π.χ. τη διασυνοριακή επιστημονική συνεργασία.

Η αρθρογράφος των Financial Times, Τζίλιαν Τετ θα στοιχημάτιζε ότι το 2021 μετατρέπεται στο έτος που η παγκοσμιοποίηση, παρά το πλήγμα που δέχτηκε, θα επανακάμψει.

Η σιγουριά της βασίζεται στα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας logistics DHL που αναλύονται από το πανεπιστήμιο Stern Business School.

Το χτύπημα του κορωνοϊού

Το σύστημα της DHL ανιχνεύει τέσσερα στοιχεία: Ανθρώπους, χρήματα, αγαθά και ιδέες.

Στην πρώτη κατηγορία, τους ανθρώπους, η παγκοσμιοποίηση, το 2020, λόγω του καθολικού lockdown κατέρρευσε στα επίπεδα του 1999.

H ροή του χρήματος επιβαρύνθηκε πολύ θυμίζοντας την περίοδο της κρίσης του 2008, ενώ και το εμπόριο είχε αντίστοιχη πορεία.

Αν και στα τέλη του 20ου αιώνα, λόγω των μεγάλων εφοδιαστικών αλυσίδων που δημιούργησαν οι δυτικές εταιρείες, υπήρξε μεγάλη άνοδος στο διασυνοριακό εμπόριο, τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια μικρή πτώση κυρίως λόγω γεγονότων όπως ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. To 2020 o κορωνοϊός έκανε την πτώση αυτή ακόμα μεγαλύτερη.

Πολλές εταιρείες, είτε επειδή το επέλεξαν, είτε επειδή τις «ανάγκασε» ο προστατευτισμός που, λόγω κορωνοϊού, ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τους, «έφεραν» πολλές από τις δραστηριότητές του πίσω στις πατρίδες τους.

Η παγκοσμιοποίηση αντιστέκεται

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με αναφορά των McKinsey και HSBC, οι περισσότερες εταιρείες ακολουθούν έναν άλλο δρόμο: θα προχωρήσουν σε διασπορά των τροφοδοτικών τους αλυσίδων σε πολλούς διεθνείς τόπους.

Επιπλέον τα αγαθά θα συνεχίζουν να διασχίζουν τα σύνορα αδιάκοπα.

Τέλος στο επίπεδο της διακίνησης της πληροφορίας, που επίσης καταγράφεται από την DHL, οι φετινές μετρήσεις δείχνουν ότι από τα μέσα του 2019 ως τα μέσα του 2020 η «διασυνοριακή» διαδικτυακή κίνηση εκτοξεύθηκε κατά 48%.

Η Covid-19 μπορεί να έκανε την παγκοσμιοποίηση να σωπάσει για λίγο, αλλά δεν την σκότωσε. Για την ακρίβεια, το 2021 μπορεί να της δώσει μια νέα ζώη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...