Ουκρανία: Πάνω από 4,3 εκατ. οι πρόσφυγες – Σε ποιες χώρες έχουν καταφύγει

Περισσότεροι από 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την εισβολή που διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR).

Η HCR κατέγραφε ακριβώς 4.319.494 Ουκρανούς πρόσφυγες την Πέμπτη. Είναι 40.705 περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση της Τετάρτης.

Η Ευρώπη δεν έχει γνωρίσει ένα τέτοιο κύμα προσφύγων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σχεδόν το 90% αυτών που διέφυγαν από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) του ΟΗΕ διευκρίνισε ότι σχεδόν 210.000 μη Ουκρανοί είχαν επίσης διαφύγει από τη χώρα, συναντώντας μερικές φορές δυσκολίες να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους.

7,1 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι

Ο ΟΗΕ εκτιμά επίσης σε 7,1 εκατομμύρια τον αριθμό των εκτοπισμένων στο εσωτερικό της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΜ που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη.

Συνολικά, είναι επομένως περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περισσότερο από το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού στην Ουκρανία.

Πριν από τη σύγκρουση αυτή, η Ουκρανία είχε περισσότερα από 37 εκατομμύρια κατοίκους στα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο — που δεν περιλαμβάνουν την Κριμαία, στον νότο, η οποία προσαρτήθηκε το 2014 στη Ρωσική Ομοσπονδία, ούτε τις ανατολικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από την ίδια χρονιά.

«Πριν από πέντε εβδομάδες, τα παιδιά της Ουκρανίας είχαν μια στέγη και ένα κρεβάτι. Με τον πόλεμο τώρα που μας υποχρεώνει να προστατευτούμε από τους βομβαρδισμούς, ένα στα δύο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Unicef Τζέιμς ‘Ελντερ.

Στην Πολωνία

Η Πολωνία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, 2.514.514 μεταξύ αυτών εισήλθαν στην Πολωνία, σύμφωνα με την HCR. Η Unicef εκτιμούσε τις τελευταίες ημέρες ότι σχεδόν οι μισοί μεταξύ αυτών ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εσωτερικών, 1,5 εκατομμύριο μεταξύ αυτών παραμένουν στην Πολωνία. Ανάμεσά τους, 600.000 ήδη έλαβαν τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (PESEL).

Ο αριθμός αυτός χρησιμοποιείται ευρέως στις σχέσεις με τους δημόσιους πολωνικούς θεσμούς, τις υπηρεσίες υγείας, για την απόκτηση αριθμού τηλεφώνου, την πρόσβαση σε ορισμένες τραπεζικές υπηρεσίες …

Η αστυνομία στα πολωνικά σύνορα εκτιμά επίσης ότι 502.000 άνθρωποι επέστρεψαν στην Ουκρανία μετά τη σύγκρουση. Η Πολωνία είχε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο Ουκρανούς οικονομικούς μετανάστες πριν από τον πόλεμο.

Στη Ρουμανία

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 662.751 άνθρωποι μετέβησαν στη Ρουμανία στις 7 Απριλίου, οι οποίοι έφθασαν κατά ένα μεγάλο μέρος μέσω Μολδαβίας και μετά συνέχισαν τον δρόμο τους προς άλλες χώρες.

Στη Μολδαβία

Σύμφωνα με την HCR, 401.704 Ουκρανοί εισήλθαν στη Μολδαβία, μικρή χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων και ανάμεσα στις πιο φτωχές της Ευρώπης αλλά και η πλησιέστερη στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενθαρρύνει τους Ουκρανούς πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους για να εγκατασταθούν σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μπορεί να αντέξει καλύτερα το οικονομικό βάρος.

Στην Ουγγαρία

Η Ουγγαρία είχε φιλοξενήσει στις 7 Απριλίου 404.021 Ουκρανούς, σύμφωνα με την HCR.

Στη Σλοβακία

Στις 7 Απριλίου, συνολικά 304.983 άνθρωποι είχαν φθάσει από την Ουκρανία μετά τον πόλεμο, σύμφωνα με την HCR.

Στη Ρωσία

Ο αριθμός των προσφύγων στη Ρωσία ανέρχεται σχεδόν σε 350.632 στις 29 Μαρτίου, τελευταίος διαθέσιμος αριθμός.

Η Ύπατη Αρμοστεία σημειώνει ότι, μεταξύ της 21ης και της 23ης Φεβρουαρίου, 113.000 άνθρωποι πέρασαν από τα φιλορωσικά αυτονομιστικά εδάφη του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (ανατολική Ουκρανία) στη Ρωσία.

Στη Λευκορωσία

Στις 7 Απριλίου, η Λευκορωσία είχε δεχθεί 18.060 ανθρώπους.

Η HCR διευκρινίζει ότι για τις χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία οι οποίες ανήκουν στον χώρο Σένγκεν (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), τα στοιχεία που παρουσίασε η Ύπατη Αρμοστεία υπολογίζουν αυτούς που διέσχισαν τα σύνορα και εισήλθαν στη χώρα. Η HCR εκτιμά «ότι μεγάλος αριθμός προσφύγων συνέχισε την πορεία του προς άλλες χώρες».

Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι δεν υπολογίζει τους ανθρώπους που κατάγονται από όμορες χώρες οι οποίοι εγκαταλείπουν την Ουκρανία για να επιστρέψουν στις εστίες τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Fitch: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο...

COP28: Ο χρόνος τελείωσε, τα χειρότερα έρχονται, αν δεν δράσουμε

«Το πόρισμα του «Λάνσετ» για το 2023 επιβεβαιώνει ότι...