Ουκρανία: Οι σοβαρές απώλειες δυνάμεων και η έλλειψη πυρομαχικών μπορεί να καθορίσουν την πορεία του πολέμου

Τις προηγούμενες ημέρες έγινε γνωστό ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σοβαρές απώλειες, κάτι που επιβεβαιώνουν επίσημα χείλη από τη μεριά του Κιέβου. Ο Guardian, σε ανάλυσή του, εκτιμά, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι αυτό μπορεί να αποβεί καθοριστικό στην πορεία του πολέμου με τη Ρωσία.

Όπως και να το δείτε, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, οι αριθμοί είναι τρανταχτοί: οι απώλειες των Ουκρανών κυμαίνονται μεταξύ 6oo και 1.000 την ημέρα. Ένας προεδρικός σύμβουλος, ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, δήλωσε στον Guardian αυτή την εβδομάδα ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 150 και οι τραυματίες σε 800 καθημερινά.

Ένας άλλος, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών, δήλωσε στο BBC ότι σκοτώνονται 100 έως 200 Ουκρανοί στρατιώτες την ημέρα.

Πρόκειται για μη συνηθισμένες απώλειες ανθρώπινων ζωών και δυνατοτήτων για τους υπερασπιστές, οι οποίοι έχουν εμπλακεί στην άμυνα της ανατολικής πόλης Σεβεροντονέτσκ που αυτή την εβδομάδα μετατράπηκε σε μια χαμένη μάχη, σύμφωνα με τον Guardian.

Ωστόσο, η πόλη ήταν επίσης αναμφισβήτητα ένα μέρος από το οποίο η Ουκρανία θα μπορούσε να είχε υποχωρήσει προς το Λισιτσάνσκ (που θα μπορούσε να υπερασπίσει ευκολότερα), στην άλλη πλευρά του ποταμού Σιβέρσκι Ντόνετς, το είδος της αμυντικής κατάστασης στην οποία η Ουκρανία τα πήγε πολύ καλύτερα.

Πάνω από 20.000 νεκροί τον μήνα

Ο απόλυτος αριθμός – πάνω από 20.000 απώλειες τον μήνα – εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί ο στρατός της Ουκρανίας εάν ο πόλεμος παραταθεί μέχρι το φθινόπωρο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους Ρώσους. Αλλά οι εισβολείς ελέγχουν ήδη μεγάλα κομμάτια της Ουκρανίας και μπορούν να διακόψουν τις μάχες έχοντας το πάνω χέρι στο έδαφος.

Εξετάστε τους αριθμούς στο γενικό πλαίσιο, μας καλεί ο Guardian. Ο στρατός της Ουκρανίας ήταν 125.000 άνδρες, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, και επιπλέον υπήρχαν 102.000 μέλη της Εθνοφρουράς και συνοριοφύλακες. Οι πρόχειρες εκτιμήσεις των αναλυτών υποδηλώνουν ότι από την έναρξη του πολέμου ο συνολικός αριθμός θα μπορούσε να έχει διπλασιαστεί και να φτάσει τις εντυπωσιακές 500.000.

Οι δυνάμεις του Κιέβου απέχουν πολύ από το σημείο κατάρρευσης. Αλλά αρκετοί μήνες υψηλών απωλειών θα διαβρώσουν σημαντικά τη μαχητική του δύναμη, ακόμη και αν επιτραπεί σε ορισμένους από τους τραυματίες να αναρρώσουν.

Εν τω μεταξύ, οι δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ήδη απωθηθεί μετά από ένα τόσο έντονο βομβαρδισμό πυροβολικού του Ντονμπάς που είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις από το σοκ των οβίδων σε πολλούς από αυτούς που θα επιζήσουν. Το ηθικό είναι σίγουρα ένα ζήτημα για τους Ρώσους, αλλά τώρα υπάρχουν αναφορές για λιποταξίες και από την ουκρανική πλευρά, λέει ο Guardian.

Πιεστική κατάσταση

Η κατάσταση είναι τόσο πιεστική που οι ξένοι μισθοφόροι με πολεμική εμπειρία που περνούν τις εξετάσεις για να ενταχθούν στη διεθνή λεγεώνα θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου σε λιγότερο από ένα μήνα μετά τη διέλευση των ουκρανικών συνόρων. Αλλά και πάλι, το υψηλό επίπεδο των απωλειών που συζητείται τώρα ανοιχτά μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους νεοσύλλεκτους στο μέλλον.

Οι Δυτικοί αξιωματούχοι προτιμούν να μην συζητούν τις επιπτώσεις του πολέμου στους αμυνόμενους, τονίζοντας στις ενημερώσεις τους τα προβλήματα για τους Ρώσους. Αυτή την εβδομάδα, ένας από αυτούς τους αξιωματούχους δήλωσε ότι η εκτίμησή τους ήταν ότι οι εισβολείς είχαν χάσει «15.000 με 20.000», από μια δύναμη εισβολής που ήταν 150.000 ή και περισσότερες. Παρόλα αυτά, ο στρατός της Μόσχας δεν έχει χάσει ακόμα την επιθετική του ικανότητα, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

Η αξία του ρωσικού πυροβολικού

Επέλεξαν, όμως, να μη γνωστοποιήσουν παρόμοιες εκτιμήσεις για την Ουκρανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μια μονόπλευρη εντύπωση ότι οι Ρώσοι τα πηγαίνουν χειρότερα. Στην πραγματικότητα, με μια υπεροχή του πυροβολικού 10 ή 15 προς ένα, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, μπορεί κάλλιστα το ποσοστό απωλειών των εισβολέων να είναι πολύ χαμηλότερο αυτή τη στιγμή, επειδή είναι σε θέση να σκορπούν τον θάνατο από μεγαλύτερη απόσταση στους αμυνόμενους που δεν μπορούν να τους δουν.

Τελειώνουν τα ουκρανικά πυρομαχικά

Τα πυρομαχικά σίγουρα τελειώνουν από την ουκρανική πλευρά, και πάλι με δική τους παραδοχή. Ο Βαντίμ Σκιμπίτσκι, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί 5.000 έως 6.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα και έχει «σχεδόν εξαντλήσει» το απόθεμα των σοβιετικών τυποποιημένων βλημάτων των 152 χιλιοστών. Τώρα βασίζεται σε νατοϊκά οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών – αν και δεν είναι σαφές πόσα από αυτά διαθέτει.

Οι διοικητές έχουν δηλώσει στον Guardian ότι η Ουκρανία παλεύει να βρει κάποιο βασικό εξοπλισμό, όπως κρυπτογραφημένους ασυρμάτους (όπου λειτουργούν τα κινητά τηλέφωνα, δεν είναι ασυνήθιστο να βασίζονται στην ασφαλή εφαρμογή Signal) ή προηγμένα σκοπευτικά και οπτικά συστήματα των τύπων που χρησιμοποιούνται συνήθως από τους Δυτικούς στρατούς.

Η Ουκρανία δεν υστερεί σε γενναιότητα και αποφασιστικότητα, τονίζει ο Guardian. Η Δυτική υποστήριξη εξακολουθεί να υφίσταται, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου για την προμήθεια μιας κάποιων – ίσως τριών – πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων αυτή την εβδομάδα, παρόλο που το Κίεβο δήλωσε σχεδόν αμέσως ότι ήθελε πολλαπλάσια. Αλλά είναι ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν βρει τρόπο να προελαύνουν στο Ντονμπάς, εγείροντας το ερώτημα αν ο τρίμηνος πόλεμος βρίσκεται σε άλλο ένα σημείο καμπής, καταλήγει ο Guardian.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δημοσκόπηση GPO: Τι λένε οι πολίτες για την υποψηφιότητα του Κώστα Αχ. Καραμανλή

Αρνητικοί είναι στην πλειοψηφία τους οι πολίτες στο ενδεχόμενο...

Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχτηκε πως άθελά του παραπλάνησε τη Βουλή

Ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα τον φάκελο...

Στο Κίεβο ο Ιάπωνας πρωθυπουργός – Στηρίζει Ζελένσκι αλλά χωρίς όπλα

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα πραγματοποίησε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Live η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους Πρωταγωνιστές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha...