Ουκρανία: Καθημερινοί θάνατοι παιδιών – τουλάχιστον 4

Τουλάχιστον τέσσερα παιδιά σκοτώνονται καθημερινά στην Ουκρανία σύμφωνα με έκθεση μη κυβερνητική οργάνωση, υπογραμίζοντας ωστόσο ότι η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή από ότι καταγράφεται.

«Ο πόλεμος είναι καταστροφή για τα παιδιά», λέει η Ινγκερ Ασιγκ, διευθύνουσα σύμβουλος τη ΜΚΟ Save the Children, παρουσιάζοντας τα στοιχεία έκθεσης της οργάνωσή της.

Τα παιδιά έχουν μετατραπεί σε θύματα μερικών από τα πιο φρικιαστική εγκλήματα που έχουν συμβεία κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βασανισμών, σεξουαλικής βίας και φόνων. Πολλά από τα εγκλήματα δεν καταγράφονται, αναφέρει στο κείμενό της η ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κάθε παιδί στην Ουκρανία έχει περάσει κατά μέσο όρο 920 ώρες -ή με άλλα λόγια πάνω από έναν μήνα- σε υπόγεια καταφύγια αφότου άρχισε ο πόλεμος, πριν από περίπου έναν χρόνο. Επισημαίνεται μάλιστα ότι Η κατάσταση είναι χειρότερη κοντά στα μέτωπα.

Σε κατάσταση τρόμου τα παιδιά της Ουκρανίας

Το να παγιδεύεται κανείς κάτω από τη γη είναι φρικτή εμπειρία που τα παιδιά δεν θα ξεχάσουν ποτέ, επισήμανε η κυρία Άσινγκ. Πολλά από τα παιδιά στην Ουκρανία ζουν σε μόνιμη κατάσταση τρόμου, πρόσθεσε.

Υποφέρουν από τον φόβο πως θα χάσουν τους συγγενείς τους ή ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τον τόπο όπου ζουν, πρόσθεσε η σουηδή ακτιβίστρια.

Η Save the Children απηύθυνε έκκληση οι στρατιωτικοί να μην πλήττουν αμάχους και πολιτικά κτίρια, ιδίως σχολεία, σπίτια και νοσοκομεία. Όσοι παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να λογοδοτούν, επέμεινε.

Η ΜΚΟ θεωρεί σημαντικό να προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά και πως είναι πολύ σημαντικό να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στο σχολείο. Σε πολλές περιοχές, η παράδοση μαθημάτων είναι εφικτή μόνο χάρη σε ψηφιακές πλατφόρμες, όμως μόνο ένα στα τρία παιδιά διαθέτουν τις απαραίτητες συσκευές.

Πάνω από 18.600 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από το ξέσπασμα του πολέμου, την 24η Φεβρουαρίου 2022, αναφέρει  η Save the children, επικαλούμενη αξιόπιστα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο απολογισμός των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων θεωρείται βέβαιο πως είναι πολύ υψηλότερος στην πραγματικότητα.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τούρκος καθηγητής προειδοποιεί: Κίνδυνος κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας

Στις δηλώσεις του Τούρκου ιστορικού Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία...

Η πρώτη επίσημη συνάντηση Σακελλαροπούλου με Κασσελάκη

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,...

DoValue: Πρόστιμο 60.000 ευρώ για οχλήσεις σε οφειλέτη με ρυθμισμένη οφειλή

Διοικητικό πρόστιμο 60.000 ευρώ επέβαλε η Γενική Διεύθυνση Αγοράς...