ΟΟΣΑ: Στο 8,8% ο πληθωρισμός για φέτος – Στο 2,8% η ανάπτυξη

Εκτόξευση του πληθωρισμού στο 8,8% με ταυτόχρονη προσγείωση της ανάπτυξης στο 2,8% «βλέπει» το 2022 για την ελληνική οικονομία ο ΟΟΣΑ.

Ειδικότερα, η εκτίμηση του ΟΟΣΑ είναι ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς 2,8% και το 2023 με 2,5%, κυρίως λόγω του μεγάλου «φρεναρίσματος» της ιδιωτικής κατανάλωσης (3,5% από 7,8% πέρσι και μόλις 1,4% το 2023). Θα πρέπει, πάντως, να επισημανθεί ότι οι προβλέψεις αυτές έχουν γίνει πριν από τη δημοσιοποίηση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο, που έδειξαν αύξηση του ΑΕΠ κατά 7%.

Αναφορικά με τις προβλέψεις για τον ελληνικό πληθωρισμό, ο Οργανσιμός εκτιμά ότι θα κινηθεί με 8,8%,  πριν «πέσει» στο 3,4% το 2023. Επίσης, ο ΟΟΣΑ «βλέπει» τον δομικό πληθωρισμό να εκτινάσσεται φέτος στο 3,4% από -1,1% πέρσι και να διατηρείται στο 3,3% την επόμενη χρονιά.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Η έκθεση σημειώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 και τονίζει ότι αυτό θα βελτιώσει περαιτέρω τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στηρίζοντας – μαζί με την εκκαθάριση των υπόλοιπων κόκκινων δανείων των τραπεζών – την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας για τα ελληνικά ομόλογα.

«Τα ενισχυμένα από τις αυξημένες τιμές δημόσια έσοδα και η ανάκαμψη θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να επαναφέρει τον προϋπολογισμός σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023. Χρησιμοποιώντας τα μη προγραμματισμένα έσοδα και αποταμιεύσεις για την επάνοδο σε δημοσιονομικό πλεόνασμα και διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης θα είναι προσωρινά και στοχευμένα για τα ευάλωτα νοικοκυριά παρά για την επιδότηση των τιμών, θα βελτίωνε περαιτέρω τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», σημειώνει η έκθεση.

Μικρή αύξηση ανεργίας

Επίσης, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να σταματήσει προσωρινά λόγω της μεγαλύτερης αβεβαιότητας που έχουν οι εργοδότες, των δυσκολιών για εύρεση εργαζομένων με τις κατάλληλες δεξιότητες και της αύξησης των μισθών. Ετσι, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 12,6% το 2023 μετά τη σημαντική μείωσή της φέτος στο 12,4% από 14,7% το 2021.

Τι θα γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο

Από εκεί και πέρα, είναι ενδεικτικό ότι κατεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης παγκοσμίως στο 3%, από 4,5% που προέβλεπε το Δεκέμβριο, ενώ εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα «τρέξει» με ρυθμούς 9% κατά μέσο όρο, δηλαδή με διπλάσια ταχύτητα από τις προηγούμενες προβλέψεις.

Ενδεικτικό, πάντως, της δυσκολίας που θα υπάρξει στο μέτωπο της ακρίβειας και το 2023 είναι ότι ο ΟΟΣΑ έχει κάνει τις προβλέψεις του με την υπόθεση ότι η μέση τιμή του πετρελαίου μπρεντ θα αυξηθεί από 107 δολάρια το βαρέλι φέτος στα 122 δολάρια το 2023, με την υψηλότερη μέση τιμή (131 δολάρια) να σημειώνεται στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

Για τα τρόφιμα, ο ΟΟΣΑ υποθέτει ότι οι τιμές θα μείνουν σταθερές, ενώ για τις τιμές των μετάλλων εκτιμά ότι θα μείνουν στα ίδια επίπεδα έως το τέλος του 2022 και θα μειωθούν οριακά 1% το 2023.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ρεύμα: Έρχονται τα νέα τιμολόγια – Ποιο σας συμφέρει

Αν και η αντίστροφη μέτρηση για τα νέα τιμολόγια...

ΗΠΑ: Έξι νεκροί από θυελλώδεις ανεμοστρόβιλους και καταιγίδες στο Τενεσί – Ερευνες διάσωσης

Ανεμοστρόβιλοι και σφοδρές καταιγίδες έπληξαν χθες, Σάββατο, την αμερικανική...

Σύμφωνο Σταθερότητας: Η γερμανική αδιαλλαξία και το αδιέξοδο- Γιατί η Ελλάδα είναι εκτός κάδρου

Σε ένα τελματωμένο πολιτικοοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεδριάσει το...

Ισραήλ – Νετανιάχου: Ο «δίκαιος πόλεμος» του Ισραήλ θα συνεχιστεί

Ο «δίκαιος πόλεμος» που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα...