ΟΟΣΑ: Στο 8,8% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός – Υψηλό 34 ετών

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 1988, ρεκόρ περίπου 34 ετών, εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στην περιοχή του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), έναντι 7,8% τον Φεβρουάριο του 2022 και μόλις 2,4% τον Μάρτιο του 2021.

Περίπου το ένα πέμπτο των χωρών του ΟΟΣΑ κατέγραψε διψήφιο πληθωρισμό, με το υψηλότερο ποσοστό 61,1% να σημειώνεται στην Τουρκία. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στο 8.9%.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ

Το ράλι στην ενέργεια

Ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας στον ΟΟΣΑ εκτινάχθηκε στο 33,7% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, από 26,6% τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 1980.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,9% τον Μάρτιο, μετά από 5,6% τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην περιοχή της G20 αυξήθηκε επίσης τον Μάρτιο του 2022, φθάνοντας στο 7,9% έναντι 6,8% τον Φεβρουάριο του 2022.

Πληθωριστικές πιέσεις στην G7

Ο πληθωρισμός από έτος σε έτος αυξήθηκε σε όλες τις χώρες της G7, φθάνοντας σε συνολικό ποσοστό 7,1% τον Μάρτιο. Η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού μεταξύ των χωρών της G7 καταγράφηκε στη Γερμανία (+2,1 ποσοστιαίες μονάδες) και η μικρότερη αύξηση καταγράφηκε στην Ιαπωνία (+0,3 ποσοστιαίες μονάδες).

Η ενέργεια ήταν ο κύριος συντελεστής του πληθωρισμού στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία, ενώ ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας ήταν ο κύριος μοχλός του συνολικού πληθωρισμού στον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην ευρωζώνη

Στη ζώνη του ευρώ, ο συνολικός πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε στο 7,4% τον Μάρτιο του 2022, σε σύγκριση με 5,9% τον Φεβρουάριο του 2022.

Χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,9% το Μαρτίου, έναντι 2,7% τον Φεβρουάριο.

Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat για τη ζώνη του ευρώ τον Απρίλιο του 2022 δείχνει αύξηση του πληθωρισμού σε ετήσια βάση και του πληθωρισμού εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας σε 7,5% και 3,5% αντίστοιχα.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Το Ισραήλ πλήρωσε ακριβά την αναχαίτιση – Πάνω από1,35 δισ. δολάρια το κόστος

Τεράστια οικονομική ζημιά είχε το Ισραήλ, προκειμένου να μπορέσει...

Ιρανός αξιωματούχος στο ΒΗΜΑ: Πώς θα αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος

Είμαστε στην αρχή ενός γενικευμένου πολέμου ή ήταν προειδοποιητική...

Σε επιφυλακή η Ευρώπη μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις...