Οικονόμου: Όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές

«Όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» προσδιόρισε τις επικείμενες εκλογές του 2023 ο Γιάννης Οικονόμου δείχνοντας ταυτόχρονα ότι το Μαξίμου απορρίπτει τη θέση που διατυπώθηκε να ανακοινωθεί από τώρα η ημερομηνία των εκλογών για να υπάρχει ξεκάθαρος ορίζοντας τους επόμενους μήνες.

Ο προγραμματισμός ακολουθείται κανονικά

Παράλληλα φαίνεται πως κάλπες στο πρώτο τρίμηνο του 2023 θα προλακούσαν αναταραχή με το διαγωνισμό των ΑΣΕΠ που έχει ανακοινωθεί για τον Μάρτιο. Μάλιστα το θέμα αυτό απασχόλησε το σημερινό briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ή πολύ κοντά στο τέλος της τετραετίας. Αυτό είχαμε πει όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό υποστηρίζαμε επίμονα, κάθε φορά που έμπαινε στο δημόσιο διάλογο το ερώτημα αυτό και θα είμαστε συνεπείς προς αυτή μας τη δέσμευση. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 όσο το δυνατόν πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» είπε ο κ. Οικονόμου αρχικά σε σχετική ερώτηση.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα γίνει ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ το Μάρτιο καθώς αν προκηρυχτούν εκλογές δεν θα γίνει. «Ο προγραμματισμός ακολουθείται κανονικά» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως «ανακοινώθηκε ένας διαγωνισμός για να γίνει και ο καθένας ακολουθεί την προετοιμασία που πιστεύει ότι θα τον βοηθήσει όσο το δυνατόν καλύτερα για να ανταποκριθεί στο διαγωνισμό αυτό».

Ο Οικονόμου άνοιξε το «παράθυρο»

Σαφείς και έμπρακτες διαχωριστικές γραμμές

Πάντως ο Γιάννης Οικονόμου στην εισηγητική του τοποθέτηση έθεσε για ακόμα μια φορά τα διλήμματα των εκλογών σύμφωνα με το αφήγημα της κυβέρνησης λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς και έμπρακτες».

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Οικονόμου για τα εκλογικά διλήμματα κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών έχουν ως εξής:

«Η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την 4η βιομηχανική επανάσταση και την κλιματική κρίση, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα άλλαξαν άρδην τα πάντα στο παγκόσμιο σκηνικό. Βεβαιότητες κατέρρευσαν, τεράστιες αναπροσαρμογές συντελούνται σε κάθε χώρο και σε κάθε τομέα, οι οικονομίες και οι κοινωνίες στροβιλίζονται, αναζητώντας μια καινούργια ισορροπία. Όλα σχεδόν τίθενται από μηδενική βάση και ένας νέος κόσμος ξημερώνει, ο οποίος θα είναι πολύ διαφορετικός που γνωρίσαμε μέχρι 2019.

»Με τον τρόπο αυτό δημιουργούνται συνθήκες επικίνδυνες και χρειάζεται τεράστια προσοχή ώστε να μην βρεθείς πίσω από τις εξελίξεις ή να μην βουλιάξεις υπό την πίεση των εξελίξεων. Από την άλλη, όποιος διαθέτει σχέδιο, τόλμη, αποφασιστικότητα, γνώση, μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία.

Δεν πρέπει να ανακοπεί αυτή η πορεία

»Η Κυβέρνησή μας προσπαθεί να ανταπεξέλθει με επάρκεια και στους δύο αυτούς τομείς. Διαχειρίζεται τις μεγάλες κρίσεις με τρόπο έτσι ώστε να απορροφά και να αποδυναμώνει τις επιπτώσεις τους και να υψώνει ασπίδα προστασίας των πολιτών. Παράλληλα, με έξυπνες πολιτικές, με ελιγμούς στη διεθνή σκακιέρα, πέτυχε να αλλάξει επίπεδο την Ελλάδα και να την φέρει ανάμεσα στις χώρες που, μέσα σε παγκόσμιο τυφώνα, πορεύεονται με δυναμισμό και έχουν ξεπεράσει τα δομικά προβλήματα και τις ανεπάρκειες που την κρατούσαν πίσω στο παρελθόν.

»Η κρυμμένη δυναμική της Ελλάδας, σε ανθρώπους και σε πόρους, αρχίζει να δείχνει το εύρος της και τα αποτελέσματα αυτά είναι ήδη ορατά σε κάποιο βαθμό.

»Η Ελλάδα έχει ανοίξει βήμα και η πορεία αυτή, που με τόσο κόπο ξεκίνησε από όλους μας, δεν πρέπει να ανακοπεί. Δεν μας αξίζει να ανακοπεί.

»Στη νέα εποχή που ξημερώνει και στη νέα πραγματικότητα που θα ανατείλει όταν σύντομα ξεπεραστούν οι μεγάλες κρίσεις, η Ελλάδα ξεκινά από προνομιακή αφετηρία. Αποπνέει δυναμισμό και έχει κερδίσει το διεθνή σεβασμό. Η Κυβέρνησή μας απέδειξε ότι διαθέτει την τεχνογνωσία, τον επαγγελματισμό, το στελεχιακό δυναμικό, την πολιτική βούληση, την πυγμή, τις επίκαιρες πολιτικές αρχές και αξίες που απαιτούνται, ώστε να κρατήσει την Ελλάδα όρθια και να διασφαλίσει την εθνική ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή. Στη νέα τετραετία, απελευθερωμένοι από όλα τα βαρίδια της μεταμνημονιακής εποχής, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε πολλά περισσότερα και πλέον ωφέλιμα για όλους, φέρνοντας την Ελλάδα στο επίπεδο, από κάθε πλευρά των πλέον ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Ξέρουμε το πώς και μπορούμε να το πράξουμε. Με ισχυρή εντολή από την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει ως εχέγγυο το έργο μας, θα πάμε και ψηλότερα και καλύτερα.

Δεν είναι εγγυημένη

»Η πορεία φυσικά αυτή δεν είναι εγγυημένη αν δεν συνεχίσουμε στο δρόμο που βαδίζουμε, με τη δέουσα σωφροσύνη και με τον ίδιο πολιτικό πραγματισμό. Η ιστορική εμπειρία έχει δείξει, άλλωστε, ότι η επιτυχία  από την καταστροφή απέχει μια λανθασμένη απόφαση.

»Στον αντίποδα, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζει παρωχημένες και ανεπίκαιρες πολιτικές αρχές, δεν έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία για να ανταποκριθεί  στον κόσμο του σήμερα και του αύριο. Στερείται επίκαιρου σχεδίου, είναι εκτός του πλαισίου του διεθνούς γίγνεσθαι και εκφράζει έναν πολιτικό βολονταρισμό που δεν έχει καμιά σχέση με το παρόν της ανθρωπότητας. Και, είτε επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον κόσμο αυτό είτε επειδή δεν τους βολεύει, προσπαθούν να διασπείρουν στην ελληνική κοινωνία το φόβο και την αδράνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τα πάντα και δεν προτείνει τίποτα δημιουργικό. Φτάνει, μάλιστα, στο σημείο να συντάσσεται με τις πλέον συντηρητικές και αναχρονιστικές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες με μόνο σκοπό να καταστρέψει, με μόνο σκοπό να σταματήσει την πορεία εξέλιξης.

»Η προσέγγιση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών με τις πλέον ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και η  πλήρης αποκατάσταση των αδικιών εις βάρος των Ελλήνων που επισωρεύτηκαν από το 2010 και μετά αποτελεί την συνισταμένη των επιδιώξεών μας για τη νέα τετραετία.

Θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πρόσωπα που υπηρέτησαν στη θέση του πρωθυπουργού

»Η χώρα, και κυρίως η μεγάλη της πλειοψηφία, τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά της στρώματα, βρίσκονται μπροστά σε μια ευκαιρία ουσιαστικής βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου. Η επιδίωξη αυτή συνδέεται προπαντός με την ύπαρξη μιας ασφαλούς και ευημερούσας Ελλάδας. Συνδέεται με το πώς και τι είδους πλούτος θα παράγεται στη χώρα και πως ο πλούτος αυτός θα μοιράζεται.

»Οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς και έμπρακτες. Ο νέος κόσμος απαιτεί εφευρετικές και θαρραλέες λύσεις. Και η αληθινή ζωή, η καθημερινή εμπειρία αλλά και η ιστορία του καθενός δίνουν απαντήσεις. Πολύ περισσότερο όταν για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια οι πολίτες θα κληθούν να επιλέξουν Πρωθυπουργό ανάμεσα σε δύο πολιτικούς, σε δύο πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει τη θέση αυτή, που έχουν δοκιμαστεί στη θέση αυτή. Και αυτό το γεγονός προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στην εμπιστοσύνη που σταθερά καταγράφουν οι πολίτες στο αντίστοιχο ερώτημα προς τον σημερινό Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...