Οικονόμου: Μετριάζουμε τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων – Δεν θα ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα

Με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και των επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας από τα νοικοκυριά, ξεκίνησε η εισαγωγική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στους δημοσιογράφους, που για πρώτη φορά έγινε στη Θεσσαλονίκη.

Όχι σε άφρονες δημοσιονομικές πολιτικές

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου η κυβέρνηση έχει σχέδιο και βούληση ώστε να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη καίριο ρόλο στην περιοχή και εξήγησε ότι η περιοδική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη συμπρωτεύουσα σηματοδοτεί το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας.

Πρόσθεσε ότι δρομολογήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ πολλά έργα και δράσεις στη βόρεια Ελλάδα, ενώ η ενημέρωση του από τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει τον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ο κ. Οικονόμου ανέπτυξε αναλυτικά το συνολικό πρόγραμμα στήριξης που ανακοινώθηκε, με έμφαση στους ευάλωτους και τις επιχειρήσεις.

«Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών» είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους  4 δισεκατομμυρίων ευρώ «και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό κοινωνίας όσο χρειαστεί» υπογράμμισε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση διείδε εγκαίρως την κρίση και με τις παρεμβάσεις της μετρίασε τις επιπτώσεις των επάλληλων κρίσεων χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Τα μέτρα είπε, είναι στοχευμένα και όχι οριζόντια και στοχεύουν στην στήριξη των πιο αδύναμων και είναι ευθυγραμμισμένα με την δημοσιονομική πολιτική.

«Δεν θα ρισκάρουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα, θα δοθεί κάθε βοήθεια χωρίς να διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά. Οι πολίτες ξέρουν που μπορούν να οδηγήσουν άφρονες δημοσιονομικές πολιτικές» είπε ο κ. Οικονόμου.

Επισήμανε ότι τα μέτρα μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέριμνα για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά πρόσθεσε ότι  δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις κρίσης κάτι που είναι αδύνατο διότι  «κανένα κράτος δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση. Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, γι’ αυτό ο πρωθυπουργός αναπτύσσει προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το μεσημέρι μετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, στην τετραμερή συνάντηση με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας Mario Draghi, της Ισπανίας Pedro Sánchez και της Πορτογαλίας, António Costa, που πραγματοποιείται στη Ρώμη και στόχος είναι να ανταλλάξουν απόψεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια και τις καταναλωτικές τομές, «ζήτημα που θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα με την πρόταση 6 σημείων του πρωθυπουργού στην Κομισιόν που υιοθετήθηκε από πολλά μέλη του συμβουλίου».

Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η αγορά φυσικού αερίου είναι θύμα κερδοσκοπίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Ευρώπη, και πρόσθεσε ότι «η ασφάλεια και η σταθερότητα συνιστούν για την κυβέρνηση εθνικό καθήκον».

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία ο κ. Οικονόμου είπε  ότι η Ελλάδα στέκεται και αυτή τη φορά στη σωστή πλευρά της ιστορίας, και τόνισε ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης ίσων αποστάσεων που στρέφονται κατά του αδικούμενου.

«Δεν είμαστε ιστορικά αφελείς και δεν θα γίνουμε ιστορικά επιλήσμονες. Είναι ο μόνος τρόπος να υπερασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μέσα στην ΕΕ, και δεν δικαιούται κανείς να αδιαφορεί» είπε ο κ. Οικονόμου.

Τέλος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προάγει τη γνώση και την καινοτομία, και παρακάμπτει τη γραφειοκρατία.

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Οικονόμου:

Αν και ο Νίκος Καββαδίας έχει γράψει ότι «Της Σαλονίκης μονάχα της πρέπει το καράβι, να μην τολμήσεις να τη δεις ποτέ από τη στεριά», η σύγχρονη Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πανέμορφη, από όπου και αν την δει κανείς. Μια πόλη με τεράστιο ιστορικό και πολιτισμικό φορτίο, μια πόλη με μεγάλη δυναμική, μια πόλη για την οποία η Κυβέρνηση έχει σχέδιο, αλλά και βούληση, ώστε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στο σημείο που τέμνεται το ευρασιατικό συνεχές με την Μεσόγειο θάλασσα.

Η περιοδική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη που ξεκινάμε σήμερα είναι ένα ακόμη βήμα που πιστοποιεί -ουσιαστικά και συμβολικά- το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης τόσο για την ίδια την πόλη όσο και για τις ευρύτερες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης. Εξάλλου, στο νέο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία η γεωστρατηγική και γεωπολιτική σημασία της Βόρειας Ελλάδας είναι αναβαθμισμένη. Επίσης, αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουν δρομολογηθεί -και βρίσκονται σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας- τόσα έργα και δράσεις στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα τη Β. Ελλάδα.

Η περιοδική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τη Θεσσαλονίκη αναδεικνύει ταυτόχρονα το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης και δίνει στη φωνή σας, στα ρεπορτάζ σας, στις  επισημάνσεις σας, πανελλήνια διάσταση. Σας δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρετε  τα ερωτήματα που απασχολούν την πορεία της Πατρίδας μας και την ασκούμενη πολιτική σε όλους τους τομείς, αλλά και την οπτική και τις αναγνώσεις σας για όλα τα θέματα, εθνικά και διεθνή.

Όπως ανέφερα και στην αρχή όλα αυτά γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο στο οποίο η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός έχουν δρομολογήσει και πραγματοποιούν μια σειρά από έργα και πολιτικές που στόχο έχουν να απελευθερώσουν την υπολανθάνουσα δυναμική της Θεσσαλονίκης και να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες οικονομικής, τεχνολογικής, πολιτισμικής, αλλά και κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης.

Πολιτικό πλαίσιο των μέτρων στήριξης

Ο κ. Οικονόμου αναφερόμενος στο πολιτικό πλαίσιο των μέτρων στήριξης απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις είπε τα εξής:

Είναι πρόδηλο ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το πρόγραμμα στήριξης των ανθρώπων, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους, αλλά και στις επιχειρήσεις, στους ανθρώπους της παραγωγής και της δημιουργίας.  Πρόγραμμα ενίσχυσης που έχουμε σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή εδώ και πολλούς μήνες. Πρόγραμμα ενίσχυσης που επεκτείνουμε και ενδυναμώνουμε για να ανταποκριθούμε στις επιπρόσθετες επιβαρύνσεις που δημιουργεί στους πολίτες η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα λαμβάνουμε όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των πολιτών για σταθερότητα και ασφάλεια μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας. Το ύψος των ενισχύσεων έχει ήδη φτάσει τα  4 δισ. ευρώ και δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί. Επειδή είμαστε Κυβέρνηση ευθύνης, προείδαμε την κρίση εγκαίρως και το σχέδιό μας έχει επιτρέψει να μετριάσουμε -όχι να μηδενίσουμε- τις επιπτώσεις των επάλληλων κρίσεων όσον αφορά την τσέπη και τη ζωή των πολιτών χωρίς ταυτόχρονα να θέσουμε σε κίνδυνο  τα δημόσια οικονομικά.

Τα μέτρα που εξαγγείλαμε χθες  είναι προφανές ότι ανταποκρίνονται -όπως έχει υπογραμμίσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμά του- σε δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες και όχι οριζόντιες, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη των πιο αδύναμων. Και δεύτερον, είναι ευθυγραμμισμένες με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική την οποία έχουμε εξαρχής χαράξει. Δεν πρόκειται να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα της Πατρίδας, την οποία πετύχαμε μετά μια δεκαετία θυσιών, χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι φειδόμεθα στήριξης προς όσους έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.

Η Κυβέρνηση έχει παράσχει και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις, φροντίζοντας παράλληλα να μην διαλυθούν τα δημόσια οικονομικά. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν γνώση και ξέρουν που μπορεί να οδηγήσουν άφρονες πολιτικές δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: Την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν και τα περισσότερα έξοδα, τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αλλά και τη μερική απορρόφηση μέρους των αυξήσεων στα καύσιμα. Περιλαμβάνουν επίσης ξεχωριστή μέριμνα  για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν πληγεί πάρα πολύ από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν απαλείφουν τις επιπτώσεις της κρίσης στα νοικοκυριά. ‘Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι αδύνατο. Κανένα ευρωπαϊκό Κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνο του το μέγεθος της κρίσης.

Πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. παρέμβαση. Γι’ αυτό άλλωστε ο Πρωθυπουργός αγωνίζεται να δοθούν δομικές απαντήσεις στη κρίση εκτός από τις παρεμβάσεις μας σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι αυτό o Πρωθυπουργός αναπτύσσει τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης σε συνάντηση που γίνεται στη Ρώμη, με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Στόχος της συνάντησης  είναι να ανταλλάξουν απόψεις για τα ζητήματα της ενέργειας και τις ανατιμήσεις που πλήττουν τους καταναλωτές ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Μαρτίου. Πρόκειται για ένα ζήτημα που θέτουμε σε απόλυτη προτεραιότητα. Απαιτούνται ευρωπαϊκές απαντήσεις για ένα πολύ μεγάλο πανευρωπαϊκό πρόβλημα

Ο Πρωθυπουργός -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη καταθέσει «Σχέδιο Έξι Σημείων» στη Κομισιόν. Στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε  έντονο ενδιαφέρον για τις προτάσεις του Πρωθυπουργού και πολλά κράτη-μέλη  υιοθέτησαν την φιλοσοφία και τη στόχευση των προτάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αλλά και στο ανακοινωθέν, κατόπιν δικής μας παρέμβασης, έγινε ρητή αναφορά στην ανακοίνωση της Κομισιόν στην οποία μάλιστα αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα ότι θα εξεταστεί ως επιλογή ένα πλαφόν στις τιμές διεθνούς του φυσικού αερίου, ανάμεσα στις υπόλοιπες προτάσεις οι οποίες θα πρέπει να αξιολογηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αγορά αυτή, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό να λειτουργεί με σωστούς κανόνες. Είναι μία αγορά η οποία είναι θύμα κερδοσκοπίας. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι περιλαμβάνουν οι νέες παρεμβάσεις:

Οι νέες παρεμβάσεις απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις  εστιάζουν, πρωτίστως, στους πιο ευάλωτους συμπατριώτες μας, σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και σε όσους παράγουν. Εστιάζουν, σε όσους πλήττονται περισσότερο. Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη είναι θεμέλιο της ασφάλειας και της σταθερότητας που αποτελούν  ζητούμενο στις ταραγμένες εποχές που ζούμε. Η ασφάλεια και η σταθερότητα συνιστούν εθνικό καθήκον. Οι παρεμβάσεις μας αφορούν συγκεκριμένα:

-Πρώτον: Αυξάνεται  σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, συνεχίζεται η επιδότηση φυσικού αερίου και δίνεται έκτακτη επιδότηση ρεύματος για τις μικρές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα: Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα  μέχρι 310 KWh ανά μήνα αυξάνεται μεσοσταθμικά από 70% σε 80% της αύξησης .

Παράλληλα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, από 53 ευρώ τον Μάρτιο, αυξάνεται στα 87 ευρώ τον Απρίλιο. Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διπλασιάζεται από τα 65 ευρώ ανά MWh τον Μάρτιο στα 130 ευρώ ανά ΜWh τον Απρίλιο. Για τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA και για τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος θα υπάρξει πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της κατανάλωσης. Επιπλέον, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις θα υπάρξει αναδρομική επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο, με στόχο την αναδρομική απορρόφηση του 80%  της ρήτρας αναπροσαρμογής.

-Δεύτερον: Χορηγείται -πριν από το Πάσχα- έκτακτη ενίσχυση  στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και συγκεκριμένα σε 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη, προκειμένου να καλύψουν μέρος των αυξήσεων στις τιμές των αγαθών και ενέργειας.  Η έκτακτη αυτή ενίσχυση αφορά:

-Μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο, στους δικαιούχους Μαρτίου.

-Ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες και σε 167.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμεΑ.

-Διπλή δόση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε 241.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

-Τρίτον: Χορηγείται κατά το μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιδότηση αφορά  60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως, ισούται με 22 λεπτά το λίτρο και χορηγείται σε όσους έχουν δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, επιδοτείται από τον κρατικό Προϋπολογισμό η τιμή πώλησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης για τον Απρίλιο που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον Φ.Π.Α., ανέρχεται σε 15 λεπτά το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής το πετρελαίου κίνησης ειδικά αυτή την περίοδο κρίνεται απαραίτητος και για έναν επιπλέον λόγο: Για την συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

-Τέταρτον: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών από 60 σε 96 άτοκες δόσεις, με τις μειώσεις βάση τζίρου να ισχύουν όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί.

-Πέμπτο: Μειώνεται περαιτέρω -με νομοσχέδιο που βρίσκεται ήδη στη Βουλή- ο ΕΝΦΙΑ.  Με τον τρόπο αυτό η συνολική μείωσή του ανέρχεται στο 35% σε σχέση με το 2018. Οι 8 στους 10 πολίτες, θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, κατά 35% μεσοσταθμικά λιγότερο από ότι αυτό που πλήρωναν το 2018. Παραμένουμε συνεπείς και πιστοί στο πρόγραμμά μας να απαλλάσσουμε τους πολίτες από τα επαχθή φορολογικά βάρη που είχαν συσσωρευτεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

-Έκτον: Καθορίζεται, για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, μηδενικός συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 για συγκεκριμένες κατηγορίες όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί. Παράλληλα, καθορίζεται συντελεστής Φ.Π.Α. 6%, αντί του 13% που ισχύει σήμερα, για τα λιπάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι ειδικά για τους αγρότες υλοποιούνται μέτρα 180 εκατ. ευρώ ανάμεσα στα οποία:

-Η επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

-Η μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών στο 6%.

Καθώς και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής:

Ο πόλεμος συνεχίζεται και ήδη άλλαξε τη διεθνή πραγματικότητα με πολλαπλούς τρόπους. Βεβαιότητες πολλών ετών διαλύθηκαν και η Ευρώπη σύρθηκε βίαια σε ένα παρελθόν που αγωνίστηκε δεκαετίες να ξεπεράσει, σε ένα παρελθόν φόβου, πόνου και αίματος.

Η Ελλάδα στέκεται σταθερά -και αυτή τη φορά- στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, τιμώντας απόλυτα το ιστορικό και πολιτικό μέγεθός της. Τιμώντας απόλυτα τη μακραίωνη παράδοσή της. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ θιασώτης των ίσων αποστάσεων που τελικά στρέφονται σε βάρος του αδικούμενου. Η Ελλάδα δεν στοιχήθηκε ποτέ με τις δυνάμεις της αδικίας και της παρανομίας. Και δεν θα το κάνει ποτέ. Δεν είμαστε ιστορικά αφελείς και δεν θα γίνουμε ιστορικά επιλήσμονες.

Η Ελλάδα στέκεται απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Έχουμε επιλέξει εδώ και αιώνες να πορευόμαστε στο δρόμο της αρετής και δεν θα αλλάξουμε πορεία τώρα. Και αυτό δεν είναι μόνο επιλογή αρχών, αλλά και ο μόνος δρόμος να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια και εθνικά μας συμφέροντα.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είμαστε η Δύση, πολιτισμικά και αξιακά. Η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να συνταχθεί με την αδικία ή για να μείνει αδιάφορη απέναντί της. Ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο, για να σταματήσει η ανθρωπιστική κρίση, να επικρατήσει η ειρήνη, να επανέλθει η νομιμότητα και να διασφαλιστεί ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Η Ευρώπη εργάζεται σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση και η Ελλάδα πρωταγωνιστεί μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε..

Ο πόλεμος επιδεινώνει καθημερινά τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πολλούς τρόπους, και κανείς δεν δικαιούται ούτε να αδιαφορεί, ούτε να συντάσσεται με τον αδικοπραγούντα. Και οι δύο αυτές στάσεις είναι υπονομευτικές και για την Πατρίδα μας και την Ευρώπη.

Για το επικείμενο νομοσχέδιο για τα Α.Ε.Ι. ο κ. Οικονόμου ανέφερε:

Το επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία παρουσιάστηκε χθες από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως στην έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων. Είναι καρπός πολύχρονης προετοιμασίας και στηριγμένο τόσο σε εις βάθος ανάλυση της κατάστασης όσο και σε καλή γνώση του ελληνικού Πανεπιστημίου, αλλά και της διεθνούς πραγματικότητας.

Η ενίσχυση της αυτονομίας των Πανεπιστημίων, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων από το Υπουργείο προς τα Α.Ε.Ι., η παροχή ευελιξίας, η διεπιστημονικότητα, η κινητικότητα φοιτητών και η ανάπτυξη εξωστρέφειας είναι μερικές από τις βασικές έννοιες που διαπνέουν το νομοσχέδιο αυτό. Οι ρυθμίσεις διαρθρώνονται σε 4 επιμέρους βασικούς άξονες.

Στην αναβάθμιση της ποιότητας των Α.Ε.Ι., με την εισαγωγή βασικών ρυθμίσεων που εστιάζουν στα προγράμματα σπουδών, την έρευνα, αλλά και το διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό. Επίσης, στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των Α.Ε.Ι. με τη θεσμοθέτηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της οργανωτικής λειτουργίας τους. Ακόμα, στην προώθηση της σύνδεσης των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία με την ενίσχυση του ρόλου των Πανεπιστημίων εντός της κοινωνίας, προάγοντας τη γνώση και την καινοτομία. Πολύ σημαντική παρέμβαση ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ με την θέσπιση ενός σύγχρονου και ευέλικτου πλαισίου για την ακαδημαϊκή αναγνώριση τίτλων σπουδών από Ιδρύματα της αλλοδαπής, που μειώνει τη γραφειοκρατία, γραφειοκρατία που έχει ταλαιπωρήσει πολλούς επιστήμονες στον τόπο μας, διευκολύνει τον πολίτη, εξυπηρετεί τα Πανεπιστήμια και στηρίζει το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κατάρ: Επανεξετάζει τον ρόλο του στις διαπραγματεύσεις Χαμάς – Ισραήλ

Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ...

Μπάγερν – Άρσεναλ 1-0: Στα ημιτελικά οι Βαυαροί

Στους «4» του Champions League προκρίθηκε η Μπάγερν Μονάχου.Η...

Ζελένσκι προς ΕΕ: «Η Ουκρανία δεν έχει την ίδια προστασία με το Ισραήλ»

Δραματική έκκληση για την ευρωπαϊκή στήριξη σε θέματα ενέργειας...

Λίβανος: Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολάχ

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν πως εξαπέλυσαν σήμερα...

Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου – Εκκενώθηκαν δύο χωριά

Ένα ηφαίστειο εξερράγη τη νύχτα της Τρίτης προς την...