Οικονόμου για ελληνοτουρκικά: Σε επίπεδο υστερίας πια ο ρητορικός παροξυσμός της τουρκικής πλευράς

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερώτηση για τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την Ελλάδα, τόνισε πως «παρακολουθούμε συνεχώς τον ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας πια».

«Στόχος τους είναι να μας κάνουν να απολέσουμε την ψυχραιμία μας και να αλλάξουμε την τακτική μας. Η χώρα δεν τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται. Η στρατηγική μας είναι σταθερή, αποδομούμε τις ανακρίβειες, διευρύνουμε την επιδραστική μας ισχύ και είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να απαντήσουμε», συνέχισε ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις της Ελλάδας μετράνε.

«Το να επικαλείται η Τουρκία το διεθνές δίκαιο όταν απειλεί με casus belli και δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι αυταπόδεικτο πόσο αδιέξοδη είναι αυτή η στρατηγική και η λογική. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα και στο διπλωματικό πεδίο και στο πεδίο να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε πρόκληση», πρόσθεσε.Γιάννης

Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός πάντοτε ενημερώνει τους συνομιλητές του σε όλα τα φόρα για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τα προβλήματα που προκαλεί στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. «Θα υπάρξουν και ήδη υπάρχουν δηλώσεις αποδοκιμασίας σε αυτή την απαράδεκτη σε βάρος της χώρας μας στρατηγική της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Υπάρχει υστερία από την πλευρά της Τουρκίας

Ερωτηθείς αν ασπάζεται η κυβέρνηση δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία για κάτι που θα μπορούσε να συμβεί στο πεδίο, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν μπορούμε να προσπεράσουμε το γεγονός ότι υπάρχει υστερία από την πλευρά της Τουρκίας, συνεχείς προκλητικές δηλώσεις και πλήρης διαστρέβλωση της πραγματικότητας. «Εμείς συνεχίζουμε ψύχραιμοι έχοντας την αυτοπεποίθηση της χώρας που είναι ισχυρή έχοντας το δίκιο με το μέρος τους, τους συμμάχους στο πλευρό της και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση», σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι δύναμη σταθερότητας και η αποτρεπτική της δύναμη είναι πρωτίστως δύναμη ειρήνης. «Δική μας δουλειά είναι να ενισχύουμε τη γεωστρατητική και τη γεωπολιτική θέση της χώρας μας», ανέφερε. Ερωτηθείς για την ενημέρωση της αντιπολίτευσης και το ενδεχόμενο συνεδρίασης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ενημέρωση σε κανέναν και σημείωσε πως ένα συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα έδινε μήνυμα δραματοποίησης που δεν θα είχε να προσφέρει κάτι παραπάνω αυτή την ώρα. «Η ενότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις είναι αυτονόητη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην υιοθέτηση στοιχείων που αποδεικνύεται ότι είναι προπαγάνδα», πρόσθεσε.

Θα επιμείνουμε στον ορισμό πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε πως εμείς θα επιμείνουμε στον ορισμό πλαφόν στο φυσικό αέριο και στην υιοθέτηση όλων των προτάσεων που έχει καταθέσει ο πρωθυπουργός στην Κομισιόν. «Γύρω από αυτές συγκροτείται μια συνεχώς διευρυνόμενη πλειοψηφία κρατών», υπογράμμισε.

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση έχει το δικό της εθνικό σχέδιο το οποίο έχει οδηγήσει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα στα όρια των δημιοσιονομικών μας αντοχών και να επιμένουμε στην ανάγκη ανάληψης σημαντικών πρωτοβουλιών», πρόσθεσε.

Μετά από σχετική ερώτηση και ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με την επίτροπο κα Γιούροβα, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «σε καμία περίπτωση οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν αντιλαμβάνονται την Ελλάδα ως προβληματική χώρα σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου» και πως υπάρχει δημιουργική συνεργασία. Επίσης μετά από σχετική ερώτηση επανέλαβε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί και δεν χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά.

Σε ό,τι αφορά άποψη του πρώην υπουργού ‘Αρη Σπηλιωτόπουλου ότι ο πρωθυπουργός έχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη στο θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως το θέμα αυτό έχει εξαντληθεί στο δημόσιο διάλογο και βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα στη βουλή και στη δικαιοσύνη η οποία θα οδηγήσει σε ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών.

Τι είπε για την έκθεση Λύτρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την έκθεση Λύτρα. «Κάθε μελέτη είναι εργαλείο που αξιοποιείται ανάλογα. Για την επιστημονική της επάρκεια δεν είμαι κατάλληλος να την κρίνω. Επιστήμονες αμφισβητούν έντονα τα στοιχεία της μελέτης αλλά αυτός ο διάλογος γίνεται στο επιστημονικό πεδίο. Να υπενθυμίσω ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μία κατάσταση με τις ΜΕΘ και σχεδόν τις διπλασίασε ενώ εξασφάλισε τη διάθεση και άλλων ΜΕΘ και γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα. Έκανε ό,τι μπορούσε για να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερο πληθυσμός, κυρίως οι ευάλωτοι, και να αποφευχθεί να οδηγούνται στις ΜΕΘ ή σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει επικριτική για την κυβέρνηση ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ Κ. Κυρανάκη για την κατάσταση στις φοιτητικές εστίες και τα πανεπιστήμια, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και η εύκολη κριτική σε όσους έχουν την ευθύνη στο πεδίο – εν προκειμένω στους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη – δεν είναι συμπεριφορά που ταιριάζει στους βουλευτές της παράταξής μας». Επ’ αυτού είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι έχει και σχέδιο και βούληση και πετυχαίνει σημαντικά αποτελέσματα τα οποία «δεν θα είχαν έρθει αν δεν είχαμε κερδίσει σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές μάχες».

«Είναι άδικο στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, να ασκείται αυτή η κριτική και να μηδενίζεται η σοβαρή συνολική προσπάθεια», πρόσθεσε.

Απαράδεκτη συμπεριφορά ο ναζιστικός χαιρετισμός Πλεύρη στη δίκη της Χ.Α.

Σε ερώτηση για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως πρόκειται για απαράδεκτες συμπεριφορές. «Κανείς δεν θα επιτρέψει στο περιθώριο να ξαναέρθει στο προσκήνιο. Η παράταξή μας έχει διαρκές μέτωπο με τα ακροδεξιά ναζιστικά μορφώματα. Επί κυβέρνησης Σαμαρά ξεκίνησε η δίωξη και επί κυβέρνησης Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η δίκη. Η Δικαιοσύνη είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει αυτά που πρέπει για να είναι η εγκληματική οργάνωση εκεί που πρέπει. Ο λαός, με την εμπειρία του παρελθόντος, θα αφήσει στο περιθώριο φασίστες, ακροδεξιούς και ναζί», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οικονόμου: Τι είπε για Τέμπη, αρχηγό ΕΛ.ΑΣ, ρωσίδα κατάσκοπο

«Η κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που...

Credit Suisse – UBS: Βελτιώνουν το κλίμα στα Χρηματιστήρια οι διαβεβαιώσεις ΕΒΑ

Αλλαγή κλίματος επιχειρείται αυτήν την ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια,...

Καλάθι του Πάσχα: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις – Τι θα περιέχει

«Ετοιμάζουμε το »καλάθι του Πάσχα» που θα περιέχει αρνί,...