Στη σύνοψη των εκτιμήσεων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για τον προϋπολογισμό του 2025, τονίζεται ότι η οικονομία αναμένεται να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ το 2024 και 2,5% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές είναι συμβατές με τους στόχους δημοσιονομικής σταθερότητας και ευθυγραμμισμένες με το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο του Υπουργείου Οικονομικών για την περίοδο 2025-2028.
Η βελτίωση στους δημοσιονομικούς δείκτες συνοδεύεται από την αναμενόμενη ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία προβλέπεται να φτάσει το 2,2% το 2024 και το 2,3% το 2025. Ωστόσο, παρά την προοπτική αυτή, οι εξωτερικοί κίνδυνοι όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα και οι εξελίξεις στις αγορές, δημιουργούν αβεβαιότητες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Από την ανάλυση προκύπτει ότι το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 153,7% του ΑΕΠ το 2024 σε 149,1% το 2025, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υποχωρήσει από το 1% στο 0,6%. Αυτή η ταχεία αποκλιμάκωση οφείλεται κυρίως στην εξασφάλιση ισχυρής ονομαστικής ανάπτυξης και στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το ΕΔΣ προειδοποιεί ότι, παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση του χρέους, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση λόγω του υψηλού επιπέδου χρέους, το οποίο παραμένει πάνω από το 60% του ΑΕΠ, όπως ορίζει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η διατήρηση ενός υγιούς δημοσιονομικού κλίματος θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τους κινδύνους από τις εξωτερικές συνθήκες όπως οι πολεμικές συγκρούσεις και οι οικονομικές επιδόσεις των εμπορικών εταίρων της Ελλάδας.
Η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος πρόκειται να ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, με την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων να παίζει καθοριστικό ρόλο. Παράλληλα, οι τάσεις μείωσης του πληθωρισμού και των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένονται να έχουν θετικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού, στην εμπιστοσύνη των αγορών αλλά και στην ανάπτυξη στο σύνολό της.
Τελικά, οι προοπτικές για τη δημοσιονομική βελτίωση είναι θετικές, καθώς αναμένονται χαμηλότερες δαπάνες για τόκους, παρά τον fortsatt ελλειμματικό χαρακτήρα του ισοζυγίου της Γενικής Κυβέρνησης. Πηγή: naftemporiki.gr