Η εξαγορά της γερμανικής Commerzbank από την ιταλική UniCredit έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, φέρνοντας στο φως τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Οι επενδυτές και αναλυτές δηλώνουν απογοητευμένοι, καθώς η γερμανική κυβέρνηση δείχνει να προτιμάει τα εθνικά της συμφέροντα σε βάρος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς.
Η UniCredit προχώρησε σε αύξηση της συμμετοχής της στην Commerzbank σε περίπου 21% και έχει υποβάλει αίτημα να φτάσει έως και 29,9%. Ωστόσο, η γερμανική κυβέρνηση, με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκφράζει την αντίθεσή της, χαρακτηρίζοντας την κίνηση «επιθετική εξαγορά», κάτι που προκαλεί ανησυχίες για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες της Γερμανίας.
Ο Σολτς προειδοποιεί ότι η εξαγορά θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση του γερμανικού Mittelstand, που είναι κρίσιμος για την οικονομία. Παράλληλα, η εχθρότητα του απέναντι στη συμφωνία έχει προκαλέσει έντονη κριτική από πολιτικούς και οικονομολόγους άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η ανάγκη για διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι συνεπώς προφανής, καθώς η Τραπεζική Ένωση θα μπορούσε να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ΕΕ και να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Μάριο Ντράγκι, πρώην προεδρειακού της ΕΚΤ, θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση της αποτελεσματικότητας και μετατροπή αποταμιεύσεων σε επενδύσεις.
Ωστόσο, οι πολιτικές αυτές προβάλλουν σημαντικές προκλήσεις, καθώς οι χώρες της Ευρώπης φαίνεται να μην είναι έτοιμες για μια τέτοια στήριξη. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ, έχει σταθεί πιο ανοιχτός σε πιθανές εξαγορές, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι θέμα της διοίκησης της Commerzbank.
Η θέση του Όλαφ Σολτς κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, καθώς αναφέρεται σε μη φιλικές επιθέσεις και υπογραμμίζει την ανάγκη για προστασία των εθνικών συμφερόντων, την ίδια στιγμή που εκπρόσωποι της UniCredit, όπως ο Αντόνιο Ταγιάνι, επισημαίνουν την ανάγκη για ελεύθερες αγορές στην Ευρώπη.
Η κατάσταση φαίνεται περίπλοκη, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της UniCredit, Αντρέα Ορτσέλ, να δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει, γεγονός που αφήνει ένα αβέβαιο μέλλον για την Commerzbank και την ευρύτερη χρηματοπιστωτική αγορά της ΕΕ. Πηγή: naftemporiki.gr