Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει σε πτωτική τροχιά και σήμερα (8/10), καθώς οι πωλητές συνεχίζουν να καθοδηγούν την αγορά, αφήνοντας τους αγοραστές σε ρόλο παρατηρητή. Η γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να έχει επιδράσεις στην ελληνική αγορά, η οποία από τις 27 Σεπτεμβρίου μετρά σωρευτικές απώλειες γύρω στο 3%, αδυνατώντας να βρει ρυθμό.
Το placement στην Εθνική Τράπεζα και η σε εξέλιξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Cenergy παίζουν σημαντικό ρόλο στις τρέχουσες συνθήκες, απορροφώντας μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,46%, φτάνοντας τις 1.423,13 μονάδες, με ημερήσιες διακυμάνσεις που κυμαίνονται σε εννέα μονάδες (από 1.418,87 έως 1.427,42 μονάδες) και τζίρο συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ.
Η τραπεζική μετοχή της Εθνικής συνεχίζει την πτώση, με απώλειες περίπου 1,5%, πλησιάζοντας την τιμή του placement (7,5 ευρώ). Απώλειες κοντά στο 1% σημειώνουν επίσης οι Πειραιώς και Eurobank, ενώ η μετοχή της Cenergy παραμένει κάτω από τα 9,86 ευρώ, που είναι η ανώτατη τιμή της ΑΜΚ. Αντίθετα, η Τράπεζα Κύπρου σημειώνει ράλι 6% εφόσον εισέρχεται στον Γενικό Δείκτη.
Ο τραπεζικός δείκτης διολισθαίνει κατά 0,95%, φτάνοντας τις 1.213 μονάδες, απομακρυνόμενος κατά 10% από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων. Οι επιδόσεις των μετοχών των τραπεζών περιλαμβάνουν πτώση της Εθνικής στο 1,48%, της Πειραιώς στο 0,69%, της Eurobank στο 0,78%, και της Alpha στο 0,37%.
Η κατάσταση στην αγορά παραμένει τεταμένη, καθώς η ψυχολογία των επενδυτών είναι αρνητική. Από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, έξι από τις επτά συνεδρίες ήταν αρνητικές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει από τις 1.471 στις 1.429 μονάδες.
Η αβεβαιότητα στην αγορά κλονίζεται από τη γεωπολιτική κατάσταση και τις προετοιμασίες των τοποθετήσεων κεφαλαίων, όπως η ΑΜΚ της Cenergy και οι επενδύσεις στην αγορά ΗΠΑ. Αυτά τα στοιχεία απέχουν από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, με τον Γενικό Δείκτη να έχει εγκλωβιστεί κάτω από τις 1.450 μονάδες. Παρά την αναδίπλωση, οι τρέχουσες αποτιμήσεις μπορούν να θεωρηθούν ελκυστικές, ενώ η ισχυρή κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου έχει κρατήσει τις προσδοκίες υψηλές για το 2024.
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,56%, με δείκτες στο Λονδίνο και το Παρίσι να χάνουν 1,1% και 0,7% αντιστοίχως. Στο Χονγκ Κονγκ, οι αγορές καταγράφουν πτώση σχεδόν 8% λόγω ανησυχιών σχετικά με τις νομισματικές πολιτικές. Πηγή: naftemporiki.gr