Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS και η Ανατροπή του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS και η Ανατροπή του Παγκόσμιου Χρηματοπιστωτικού Συστήματος

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φιλοδοξεί να συγκεντρώσει τους ηγέτες 24 χωρών, μεταξύ των οποίων οι Σι Τζινπίνγκ της Κίνας και Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας, σε μία οικογενειακή φωτογραφία στις όχθες του Βόλγα ποταμού αύριο, 22 Οκτωβρίου.

Η Σύνοδος των BRICS, που διεξάγεται στο Καζάν, αποτελεί για τον Ρώσο πρόεδρο μια ευκαιρία να επανακαθορίσει την εικόνα του μπλοκ, που από πέντε μέλη προχώρησε σε δέκα. Ωστόσο, ο Πούτιν επιθυμεί την περαιτέρω επέκταση ώστε η ομάδα να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και να αμφισβητήσει τη στρατηγική υπεροχή της Δύσης και του δολαρίου. Ο δολάριο αποτελεί το θεμελιώδες εργαλείο εξουσίας για τις ΗΠΑ, και ο ρώσος πρόεδρος θεωρεί ότι έχει την ευκαιρία να πείσει τα χώρα μέλη για τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου συστήματος πληρωμών που θα προστατεύει τη Ρωσία και τα υπόλοιπα μέλη από πιθανές κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έχει επισημάνει ότι όλες οι χώρες της BRICS κατανοούν την ανάγκη εκείνων να είναι προετοιμασμένες για πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Εν προκειμένω, το σχέδιο για τη «Γέφυρα BRICS» θα επιτρέψει τις διασυνοριακές συναλλαγές χωρίς εξάρτηση από τις υπάρχουσες αγορές.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Economist, έχει στρατηγικά επενδύσει στην ανάπτυξη τεχνολογίας πληρωμών, θεωρώντας ότι αυτή μπορεί να περιορίσει την επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών χωρίς στρατιωτική σύγκρουση. Το δολάριο χρησιμοποιείται ευρέως σε διεθνείς συναλλαγές, κυρίως σε τομείς όπως το πετρέλαιο, οι σπάνιες γαίες και άλλες πρώτες ύλες, πράγμα που διευκολύνει την αμερικανική κυβέρνηση στη διαχείριση των διεθνών χρηματοοικονομικών ροών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που υπόκεινται σε αμερικανικές κυρώσεις έχει εκτιναχθεί από το 2001, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλές χώρες να επανεξετάσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο. Οι BRICS στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα σύστημα χρηματοοικονομικών συναλλαγών που θα παρέχει ταχύτερες και πιο οικονομικές λύσεις, προσελκύοντας τις αναδυόμενες οικονομίες. Αν και υπάρχουν ανησυχίες ανάμεσα σε Δυτικούς αξιωματούχους, πολλές χώρες αναμένουν το νέο αυτό σύστημα.

Η Ρωσία, καθώς φαίνεται, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγκη καλλιέργειας καινοτόμων οικονομικών μέσων, αλλά και στη δημιουργία ενός οργανισμού πιστοληπτικής ικανότητας για τον αντίκτυπο του οποίου προγραμματίζεται χρονοδιάγραμμα. Σημαντική είναι επίσης η προοπτική δημιουργίας κοινού νομίσματος BRICS για την τιμολόγηση του εμπορίου, αν και υπάρχουν αντιρρήσεις.

Η πρόταση σχετικά με τη χρήση ψηφιακού νομίσματος που υποστηρίζεται από νομίσματα fiat θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την κατάσταση, αφού θα επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να είναι στο κέντρο των διασυνοριακών συναλλαγών. Με τη «BRICS Bridge» να αποτελεί βασική πρωτοβουλία, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν από εξωτερικές κεντρικές τράπεζες και να διαχειρίζονται απευθείας τις διεθνείς ροές τους.

Πηγή: naftemporiki.gr