Η Στρατηγική Μετάβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Αγορά Πετρελαίου

Η Στρατηγική Μετάβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Αγορά Πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία, γνωστή ως de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ και επιδραστική χώρα στην αγορά πετρελαίου, εξετάζει μια νέα στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να διατηρήσει ή και να αυξήσει το μερίδιο της στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, εγκαταλείποντας τον ανεπίσημο στόχο τιμής των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι η χώρα είναι έτοιμη να κάνει αυτό το βήμα, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση της, ειδικά καθώς ενθαρρύνει τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσουν σε περικοπές παραγωγής από το Νοέμβριο του 2022 για να διατηρήσουν υψηλές τις τιμές.

Η Aramco, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας, παραμένει η κεντρική πηγή κεφαλαίων για την υλοποίηση των σχεδίων του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας σε ένα μέλλον με λιγότερη εξάρτηση από το πετρέλαιο. Παρόλο που η Aramco έχει τα υψηλότερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως και είναι σε θέση να παράγει 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, η μεταμόρφωση της σύμφωνα με τη βασιλική στρατηγική είναι καθοριστική. Ο Αχμάντ αλ Κοβάλτερ, στον Economist, έχει αναφέρει ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε την πηγή ενέργειας μας όσο το δυνατόν πιο προσιτή και βιώσιμη».

Ωστόσο, η αγορά αντιμετωπίζει προκλήσεις, καθώς η τιμή του πετρελαίου Brent έχει πέσει από τα 99 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 σε περίπου 73 δολάρια τον τελευταίο μήνα, εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Η αύξηση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία σίγουρα θα προκάλεσε αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις τιμές του πετρελαίου από διεθνείς οίκους, ενώ η χώρα προσβλέπει σε μέσες τιμές γύρω από τα 70 με 75 δολάρια ανά βαρέλι, όντας προετοιμασμένη για πτώση.

Η Σαουδική Αραβία έχει μέχρι τώρα επωμιστεί το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών στην παραγωγή εντός του ΟΠΕΚ+, μειώνοντας την παραγωγή της κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που έχει σημαντική επίδραση στην αγορά. Η χώρα αντλεί πλέον 8,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011, συμπεριλαμβανομένων των περιοδικών πτώσεων λόγω πανδημίας.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Σαουδική Αραβία χρειάζεται τα πετρελαϊκά έσοδα να επιστρέψουν κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι για να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης των μεγάλων έργων του μπιν Σαλμάν, αλλά η χώρα αναγνωρίζει ότι είναι σημαντικό να μην χάσει μερίδιο στην αγορά. Πηγή: naftemporiki.gr