Η κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία και οι συνέπειές της

Η κυριαρχία του δολαρίου στην παγκόσμια οικονομία και οι συνέπειές της

Τα τελευταία 80 χρόνια, το αμερικανικό δολάριο έχει εξελιχθεί σε θεμελιώδη γλώσσα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι κεντρικές τράπεζες, οι επιχειρήσεις και οι αγορές βρίσκουν κοινό μέσο επικοινωνίας μέσω του δολαρίου, το οποίο καθημερινά διαχειρίζεται συναλλαγές ύψους 6,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο.

Η κυρίαρχη θέση του δολαρίου δεν απηχεί μόνο την επιρροή των ΗΠΑ διεθνώς, αλλά καθώς σημειώνει το Foreign Policy, έχει επίσης ενισχύσει τη θέση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, ο οποίος έχει μετατραπεί από λογιστής του κράτους σε σημαντικό διαπραγματευτή και διαχειριστή κρίσεων. Στο βιβλίο της «Paper Soldiers: How the Weaponization of the Dollar Changed the World Order», η δημοσιογράφος Σαλίνα Μόχσιν παρακολουθεί αυτή τη μεταστροφή, εστιάζοντας στη μετάβαση του δολαρίου από εσωτερική πολιτική σε εργαλείο εξωτερικής πίεσης.

Η αναγνώριση του δολαρίου ως κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος συνέβη το 1944, με τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς, και αυτή η συνθήκη προκάλεσε διεθνή ζήτηση. Το 1971, ο Ρίτσαρντ Νίξον αποδέσμευσε το δολάριο από το χρυσό, ενισχύοντας περαιτέρω τη θέση του. Ωστόσο, το ισχυρό δολάριο, ενώ προσέφερε φτηνές εισαγωγές στους Αμερικανούς καταναλωτές, κατέστησε τις εξαγωγές των ΗΠΑ πιο ακριβές και λιγότερο ελκυστικές στους ξένους αγοραστές, πλήττοντας την εγχώρια βιομηχανία.

Από τη δεκαετία του 1970 έως τη δεκαετία του 1990, το υπουργείο Οικονομικών κατέβαλε προσπάθειες για τον έλεγχο του δολαρίου, αγοράζοντας και πουλώντας νομίσματα για την εξασφάλιση σταθερότητας. Ωστόσο, οι συνέπειες των αποφάσεων αυτών προκάλεσαν πολιτικούς κινδύνους, όπως μέσω της στρατηγικής του Μπιλ Κλίντον τη δεκαετία του 1990, ο οποίος αγόρασε γιεν Ιαπωνίας για να ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές των ιαπωνικών εισαγωγών.

Στην αγορά πετρελαίου, το αμερικανικό δολάριο διατηρεί κυρίαρχη θέση από τη δεκαετία του 1970, χάρη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία. Από τότε, ένα σημαντικό ποσοστό εξαγωγών πετρελαίου τιμολογείται σε δολάρια. Ωστόσο, η τάση της Σαουδικής Αραβίας να εξετάσει τη δυνατότητα τιμολόγησης σε κινεζικά γιουάν, προκειμένου να διευρύνει τις εμπορικές της ευκαιρίες, ίσως να σηματοδοτεί τις μεταβαλλόμενες ισορροπίες στον διεθνή χρηματοοικονομικό χάρτη. Με την προσχώρηση της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS, αναδύεται περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας του δολαρίου στην παγκόσμια αγορά.

Αυτό η κατάσταση φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα εάν η δύναμη που παρέχει το δολάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει επιφέρει περισσότερο κακό από καλό.

Πηγή: naftemporiki.gr