«Η Ελλάδα, εδώ και δεκαετίες, κινείται χωρίς σχέδιο, με την ανταγωνιστικότητα της να στηρίζεται σε κάποιες «φωτεινές» επιχειρηματικές εξαιρέσεις. Οι κλάδοι του Τουρισμού, της Ενέργειας και της Εμπορικής Ναυτιλίας διακρίνονται, αλλά η χώρα μας πρέπει να αναπτύξει μια στρατηγική που θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις ενός πολυπολικού και ανταγωνιστικού κόσμου. Την ίδια στιγμή, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να υπολειτουργεί, χωρίς οργανωμένη επιστημονική υποστήριξη και περιθωριοποιημένη από το πελατειακό πολιτικό σύστημα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, ο πρόεδρος του Ομίλου Lyktos, Μιχάλης Σάλλας, ανέφερε ότι η Ελλάδα υστερεί σε πολλούς τομείς σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, ακόμα και εκείνες που ανήκαν στο Ανατολικό μπλοκ μέχρι το 1989. Παρόλο που υπάρχουν θετικές εξελίξεις, οι οικονομικοί δείκτες και η αισιοδοξία των πολιτών παραμένουν χαμηλά. Αν και η κυβέρνηση έχει αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές κύρος της χώρας, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια για την κάλυψη των αναγκών της.
Αξιοσημείωτο είναι ότι από το 2008 έως το 2022, οι Έλληνες έχουν χάσει περίπου 600 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω λανθασμένων οικονομικών πολιτικών και των επιπτώσεων της πανδημίας COVID, καταδεικνύοντας τη σοβαρή ανάγκη για αλλαγές. Ο Μιχάλης Σάλλας υπογράμμισε ότι η αποδοχή προτάσεων για τη μείωση του χρέους υπήρξε περιορισμένη, και εάν δεν αναληφθούν άμεσες και στρατηγικές πρωτοβουλίες, οι κρίσιμοι τομείς της οικονομίας θα περάσουν σε ξένο έλεγχο.
Ο ίδιος επισήμανε επίσης ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να ελιχθεί προς «Γαλάζιους Ωκεανούς», απαιτείται ένα ανανεωμένο ευρωπαϊκό πλαίσιο, που θα μπορεί να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις και να προσαρμόζεται σε αυτές. Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ περιορίζουν αυτή τη δυνατότητα.
Ο πρόεδρος του Ομίλου Lyktos αναγνώρισε τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μαζικές επενδύσεις, οι οποίες δεν έχουν προταθεί κατάλληλα.
Η επένδυση στο μέλλον και η ανάπτυξη μιας διαφοροποιημένης πολιτικής αποτελούν απαραίτητα βήματα για να ζήσει η Ελλάδα με αξιοπρέπεια και πρόοδο. Ο Μιχάλης Σάλλας κάλεσε την πολιτική, επιστημονική και επιχειρηματική ελίτ να αναδείξουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές για τη βελτίωση της διεθνούς παρουσίας της χώρας. Τόνισε, τέλος, την ανάγκη ενός σοβαρού κράτους που να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις προκλήσεις και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου.
Πηγή: naftemporiki.gr»