Δημοσιεύεται η διαδικασία εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από ιδιώτες

Δημοσιεύεται η διαδικασία εξαγοράς καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από ιδιώτες

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη υποβολής αιτήσεων σχετικά με την εξαγορά καταπατημένων ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου από ιδιώτες. Η διαδικασία θα ξεκινήσει για τους ενδιαφερόμενους που έχουν ακίνητα στις περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Έβρου, Εύβοιας, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Λάρισας, Λασιθίου, Λέσβου, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πιερίας, Ρεθύμνου, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Χανίων και Χίου. Αρχικά, η δυνατότητα υποβολής θα είναι διαθέσιμη μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και θα επεκταθεί σε όλη την επικράτεια στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι αιτούντες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://aeda.apps.gov.gr με τη χρήση κωδικών taxisnet. Η διαδικασία υποβολής προϋποθέτει τη συγκέντρωση διαφόρων εγγράφων, όπως στοιχεία του ακινήτου, διοικητικοί προσδιορισμοί φόρου για την τελευταία πενταετία, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την κατοχή του ακινήτου.

Κατά την υποβολή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν την αδιάλειπτη κατοχή του ακινήτου. Σημαντικές προϋποθέσεις περιλαμβάνουν την κατοχή του ακινήτου για τουλάχιστον 30 χρόνια με τίτλο ή 40 χρόνια χωρίς τίτλο, με τον όρο ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία ή για επαγγελματικούς σκοπούς.

Ο ψηφιακός φάκελος της αίτησης περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία του αιτούντος, στοιχεία του δημόσιου ακινήτου καθώς και έγγραφα που αποδεικνύουν την κατοχή. Μετά την υποβολή, οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση της αίτησής τους μέσω του ΟΠΣ.

Το τίμημα της εξαγοράς θα υπολογίζεται βάσει αντικειμενικών αξιών και θα λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια. Σε περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του ακινήτου, οι αιτούντες μπορεί να ωφεληθούν από σημαντικές εκπτώσεις, με ποσοστά που κυμαίνονται από 50% έως 70% ανάλογα με την κατάσταση κατοχής και τα νομικά τους δικαιώματα.

Πηγή: naftemporiki.gr