Η ελληνική αγορά παρέμεινε δέσμια των γνωστών περιορισμών, καθώς το Χρηματιστήριο Αθηνών εγκαινίασε τη νέα εβδομάδα με πτώση, αναγκάζοντας τους πωλητές να αναλάβουν εκ νέου τον έλεγχο. Στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,34%, φθάνοντας στις 1.438,72 μονάδες, χάνοντας περίπου πέντε μονάδες σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο τζίρος των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 81 εκατ. ευρώ, με 9,2 εκατ. ευρώ να αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.
Αναζητώντας τον καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική άνοδο ή και υπέρβαση των πολυάριθμων υψηλών του Μαΐου, οι επενδυτές ανησυχούν εάν η τρέχουσα στασιμότητα είναι απλώς μια προσωρινή περίοδος αφομοίωσης ή η αρχή μιας επικείμενης διόρθωσης. Στο πλαίσιο αυτό, καίριο είναι το ερώτημα: θα μπορέσει το Χρηματιστήριο να ξεφύγει από τη ζώνη των 1.400 – 1.470 μονάδων;
Οι διαδοχικές αντλήσεις κεφαλαίων έχουν επιβαρύνει τη ρευστότητα στην αγορά, αν και παραμένουν θετικοί οι μακροοικονομικοί δείκτες και η πολιτική σταθερότητα. Η απόδοση στην 2ετία αγγίζει το +70%, με την απόδοση στην 4ετία να ξεπερνά το +130%. Μάλιστα, οι εισηγμένες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε ελκυστικά επίπεδα, με τις προσδοκίες για το τρέχον έτος να είναι εξαιρετικά θετικές.
Η περίοδος δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση. Αν τα αποτελέσματα αποδείξουν την ενίσχυση της κερδοφορίας, ίσως αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων.
Τέλος, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να σημειώνουν ιστορικά υψηλά, ενώ οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες τροφοδοτούν την ζήτηση για χρυσό. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί ελαφρώς, καθώς και οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 στη Wall Street καταγράφουν μικρές απώλειες.
Πηγή: naftemporiki.gr