Αρνητική Πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών με Πωλήσεις και Στήριξη στις 1400 Μονάδες

Αρνητική Πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών με Πωλήσεις και Στήριξη στις 1400 Μονάδες

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπλήρωσε το 10ο αρνητικό κλείσιμο στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις, με τους πωλητές να ανατρέπουν το πρωινό προβάδισμα των αγοραστών. Έτσι, η ελληνική αγορά παραμένει κοντά στις κρίσιμες στηρίξεις των 1.400 μονάδων, αδυνατώντας να αντιδράσει λόγω των διαδοχικών αντλήσεων κεφαλαίων (ΑΜΚ, placements), που έχουν περιορίσει τη διαθέσιμη ρευστότητα. Από την 27η Σεπτεμβρίου, η αγορά έχει υποστεί αθροιστική πτώση τουλάχιστον 4% από τις 1.471 μονάδες.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,37%, φτάνοντας στις 1.411,49 μονάδες και χάνοντας περίπου 5,5 μονάδες από το κλείσιμο της Παρασκευής. Ο τζίρος των συναλλαγών περιορίστηκε μόλις στα 79 εκατ. ευρώ, με 3 εκατ. ευρώ να αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Περίπου 2,4 δισ. ευρώ προσφοράς μετοχών καλούνται να καλύψουν οι επενδυτές από αρχές φθινοπώρου, επηρεάζοντας την πορεία της ελληνικής αγοράς σε μια περίοδο αβεβαιότητας που σχετίζεται με εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Οι ξένοι επενδυτές έχουν επιλέξει την πώληση εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα οι εγχώριοι επενδυτές να αναγκάζονται να ρευστοποιούν μετοχές από τα χαρτοφυλάκιά τους για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αγορά έχει εγκλωβιστεί σε μια περίοδο στασιμότητας, με βασικές στηρίξεις γύρω από τις 1.400 μονάδες. Η τρέχουσα αδυναμία του Γενικού Δείκτη να ξεφύγει από αυτά τα επίπεδα έχει προκαλέσει ανησυχία σε όσους παρακολουθούν την αγορά.

Εν μέσω των αυξημένων προκλήσεων, υπάρχει ωστόσο η δυνατότητα για ανοδικές κινήσεις, καθώς η ελληνική αγορά διαθέτει πλεονεκτήματα όπως τα ισχυρά εταιρικά μεγέθη του πρώτου εξαμήνου (καθαρές κέρδη 5,8 δισ. ευρώ). Οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, κατατάσσοντας τις ελληνικές μετοχές μεταξύ των πιο “φθηνών” στην Ευρώπη.

Στην εξελισσόμενη κατάσταση, η ΕΧΑΕ έχει προγραμματίσει παρακολούθηση της ένταξής της στις “ώριμες” αγορές από τον οίκο FTSE εντός 2025 ή 2026, μετά από αντίστοιχο βήμα του οίκου S&P. Σημαντική είναι επίσης η αναμονή των αποτελεσμάτων του οίκου Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία, που θα δημοσιοποιηθούν αυτή την Παρασκευή.

Στο διεθνές σκηνικό, η προσοχή των επενδυτών εστιάζεται στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις της Wall Street καθώς και στις πιθανές αποφάσεις μείωσης επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει ελαφρύ κέρδος, ενώ η άλλη πλευρά του Ατλαντικού δείχνει σταθερότητα στον Dow Jones και αυξήσεις στον S&P 500.

Πηγή: naftemporiki.gr