Η κατάσταση σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και την οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα παραμένει ανησυχητική, παρά την κάποια πρόοδο που έχει σημειωθεί. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Στουρνάρας, απαρίθμησε τους κινδύνους που σχετίζονται με την άνοδο των επιτοκίων και τον υψηλό πληθωρισμό, οι οποίοι ασκούν πίεση στους ισολογισμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Παρά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν επιδείνωση της ποιότητας των ενεργητικών τους.
Επιπλέον, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στην επίδραση που μπορεί να έχει ο συνδυασμός χαμηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης και υψηλών επιτοκίων στη ζήτηση για νέα δάνεια. Η αύξηση του κόστους δανεισμού έχει οδηγήσει σε μια επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα στο τομέα των επαγγελματικών ακινήτων. Αυτή η πτώση μπορεί να προκαλέσει ζημίες σε κατασκευαστικούς ομίλους και να επηρεάσει την πιστωτική κατάσταση ορισμένων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στην ελληνική εμπειρία, ο ρόλος του προγράμματος «Ηρακλής» αξιολογείται θετικά. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι το πρόγραμμα συνέβαλε ουσιαστικά στην εξυγίανση των τραπεζών, επιτρέποντάς τους να βελτιώσουν την ποιότητα του ενεργητικού τους, σε αντίθεση με την προηγούμενη κατάσταση όπου η μείωση των κόκκινων δανείων γινόταν κυρίως μέσω διαγραφών.
Αυτό το πρόγραμμα δεν είχε μόνο θετικές επιπτώσεις στους μεγαλύτερους τραπεζικούς οργανισμούς, αλλά και στους λιγότερο σημαντικούς, οι οποίοι αναγκάζονταν να διαχειρίζονται με δυσκολία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παρά τις ζημίες που καταγράφηκαν, αυτές ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις άμεσες πωλήσεις δανείων. Οι τράπεζες επωφελήθηκαν τέλος από τη μείωση των κεφαλαιακών απαιτήσεων λόγω των τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας που καλύπτονται από το Ελληνικό Δημόσιο, με αποτέλεσμα μηδενικό συντελεστή κινδύνου.
Πηγή: naftemporiki.gr