Αναμένοντας την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Μπόνους στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Αναμένοντας την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Μπόνους στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον στην κτηματαγορά σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που αφορά τη συνταγματικότητα των μπόνους σε ύψος και όγκο, τα οποία αποδίδονται με την προϋπόθεση κατασκευής ενεργειακά αναβαθμισμένων κτιρίων βάσει του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσίασε τα βασικά συμπεράσματα της «Μελέτης – Έκθεσης συνεπειών ρυθμίσεων ΝΟΚ – Συγκριτική Αξιολόγηση» στο ΣτΕ, τα οποία θα στηρίξουν τη θέση του για το ΝΟΚ. Η μελέτη αυτή, η οποία περιλαμβάνει περίπου 500 σελίδες, εκπονήθηκε από ομάδα 15 ειδικών, όπως νομικούς, αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, την περασμένη Παρασκευή διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη των δικαστών του ΣτΕ αναφορικά με το ΝΟΚ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή κάποια οριστική απόφαση. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ίσως υπάρξουν ενδείξεις για την κατεύθυνση της απόφασης εντός Νοεμβρίου.

Η «Μελέτη – Έκθεση» αναδεικνύει τη σημασία των κινήτρων του ΝΟΚ για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των αστικών χώρων. Αυτά τα κίνητρα αποσκοπούν στη δημιουργία κτιρίων με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση και στην απελευθέρωση επιφάνειας εδάφους για πιο ποιοτικά και αειφόρα αστικά περιβάλλοντα. Η πολιτεία προχωρά σε αυτήν την κατεύθυνση με στόχο τη δημιουργία κλιματικά ουδέτερων πόλεων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εξοικονόμηση ενέργειας από κτίρια που εφαρμόζουν τα κίνητρα του ΝΟΚ είναι σημαντική. Συγκεκριμένα, η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας υπολογίζεται από 50GWh έως 101GWh ετησίως, ενώ η μείωση εκπομπών CO₂ μπορεί να ισοδυναμεί με την φύτευση χιλιάδων δέντρων.

Επιπλέον, η μελέτη αναδεικνύει την αναγκαιότητα αυστηρής παρακολούθησης της εφαρμογής των ρυθμίσεων για τη διασφάλιση της κατάστασης ποιότητας των κτιρίων. Οι προβλέψεις του ΝΟΚ είναι σαφείς ως προς την ανάγκη για συστηματοποίηση των ελέγχων και την συνεχόμενη αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης ότι η επιτυχής εφαρμογή του ΝΟΚ συνδέεται άρρηκτα με τη συνεργασία των εγχώριων αρχών και τη συνεχόμενη αναγνώριση των αναγκών του αστικού περιβάλλοντος.

Πηγή: naftemporiki.gr