Σύμφωνα με πληροφορίες από την Eurostat, η Ελλάδα παρουσιάζει την μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση του όγκου επενδύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως παραμένει η τελευταία χώρα στην ΕΕ αναφορικά με το ποσοστό των επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ. Οι επενδύσεις, που συνίστανται στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ανέρχονται σε λιγότερο από το 14% του συνολικού ΑΕΠ, με τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη να είναι 21,8% και 21,6% αντίστοιχα. Αν και το 2019 η αναλογία αυτή βρισκόταν στο 10,7%, η βελτίωση δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να ξεφύγει από την τελευταία θέση στην ΕΕ.
Αναφορικά με τις εξαγωγές, η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει πως η Ελλάδα εμφάνισε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο μερίδιο των παγκόσμιων εξαγωγών αγαθών. Ωστόσο, είναι πιο χρήσιμο να μελετήσει κανείς την πραγματική πορεία των εξαγωγών και την καταλληλότητα του συνολικού ισοζυγίου, λαμβάνοντας υπόψη και τις εισαγωγές. Από το δεύτερο τρίμηνο του 2019 μέχρι σήμερα, οι εισαγωγές αγαθών έχουν υπερδιπλασιαστεί, καταγράφοντας άνοδο από 17,7 δισ. στα 23 δισ., ενώ οι εξαγωγές αγγίζουν τα 19 δισ., αυξάνοντας κατά μόλις 0,5 δισ. στο ίδιο διάστημα.
Ένα επιπλέον στοιχείο που χρήζει προσοχής είναι η συγκρισιμότητα των εξαγωγικών επιδόσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες της ΕΕ. Στο 2023, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ με τις εξαγωγές αγαθών να αποτελούν το 22,6% του ελληνικού ΑΕΠ, σε σύγκριση με 35% στην Ευρωζώνη. Επίσης, η συμμετοχή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ ανήλθε στο 44,9%, έναντι 52,3% της ΕΕ.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση του δημόσιου χρέους είναι αναμφισβήτητα ένα από τα θετικά νέα της ελληνικής οικονομίας, αν και υπάρχουν κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις. Ειδικότερα, το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, αν και εκτιμάται ότι το 2023 έχει μειωθεί στο 161,9% του ΑΕΠ από το 180,6% το 2019. Μάλιστα, το χρέος σε ονομαστικούς όρους είναι αυξημένο κατά 25,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Η συνολική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα κυρίως του πληθωρισμού και της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ.
Είναι σημαντικό λοιπόν να αναλύσουμε την πραγματική εικόνα της οικονομίας προτού σχηματίσουμε συμπεράσματα. Ακόμη κι αν τα ποσοστά δείχνουν πρόοδο, αυτοί οι αριθμοί πρέπει να διασταυρωθούν με την συνολική οικονομική κατάσταση της χώρας, την οποία εμπλουτίζει ο πληθωρισμός και η αύξηση του ΑΕΠ.
Πηγή: naftemporiki.gr