Οι αντιδράσεις των κομμάτων στη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Επικριτικές ήταν οι ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ALPHA.

ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 επιτέθηκαν στον πρωθυπουργό, αναφέροντας και τον σάλο που έχει προκληθεί με την τροπολογία για το ακαταδίωκτο της Επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Το ΚΙΝΑΛ επέλεξε να στηλιτεύσει τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει την ευθύνη του ιδίου και των υπουργών του»

«Ο κ. Μητσοτάκης εκτός από αναποτελεσματικός έχει γίνει και κουραστικός»,  αναφέρει στην ανακοίνωση με την οποία σχολιάζει την συνέντευξη Μητσοτάκη στον ALPHA ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «θέλει να κρύψει την ατομική ευθύνη του ιδίου και των υπουργών του».

Αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνει τον εαυτό του καθημερινά σε πανελλήνια μετάδοση. Έτσι και στη σημερινή του συνέντευξη μας είπε ότι έχει κάνει τα πάντα τέλεια στην πανδημία, παρά το γεγονός ότι είναι εκτός ελέγχου μετά από 6 μήνες lockdown».

Συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι «υιοθέτησε επίσης όσα μέχρι χθες απέρριπτε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε άνοιγμα της εστίασης ως μέσο αποσυμφόρησης των πλατειών».

Κριτική όμως ασκεί και στο πεδίο της οικονομίας σημειώνοντας: «Επέμεινε στην άρνηση ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους με πρόβλεψη διαγραφής μέρους του, επέμεινε στην άρνηση ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στρώνει το έδαφος για χιλιάδες λουκέτα και αθρόες απολύσεις με τη λήξη των ανεπαρκών μέτρων στήριξης. Το χειρότερο ωστόσο, ήταν ότι είπε με θράσος πως θέλει να μειώσει τις ανισότητες, την ώρα που το μόνο που μειώνει είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων, τους μισθούς τους μέσα από την κατάργηση του 8ώρου, των συλλογικών συμβάσεων, τις απλήρωτες υπερωρίες και φυσικά τη φορολογία στοχευμένα κυρίως για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Κλείνοντας αναφέρεται στο θέμα της Επιτροπής λοιμωξιολόγων: «Όσο για την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, αφού ισχυρίζεται πως 95 στις 100 φορές συντάσσεται με τις εισηγήσεις τους, αντί να νομοθετεί την ασυλία τους και την απαγόρευση κλήσης τους ως μάρτυρες σε οποιαδήποτε διερεύνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, τι φοβάται και επιμένει να αρνείται να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα; Η απάντηση είναι απλή: Θέλει να κρύψει την «ατομική ευθύνη» του ίδιου και των υπουργών του».

Επίθεση ΚΙΝΑΛ κατά Μητσοτάκη: Μόνιμη επιλογή η στήριξη των μεγάλων και ισχυρών

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε το ΚΙΝΑΛ τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων για την άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «οι φορολογικές παρεμβάσεις εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρέπει να στοχεύουν στην στήριξη των νοικοκυριών που έχουν πληγεί, να συνδέονται με νέες επενδύσεις, να προσφέρουν κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα η μείωση του φόρου των κερδών των επιχειρήσεων. Που ιδιαίτερα σήμερα, αφορά τους μεγάλους, όχι τους μικρομεσαίους».

Το κόμμα επισήμανε ότι «ακόμη και στις ΗΠΑ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση οι νέες φορολογικές πολιτικές που προωθούνται (θέσπιση υψηλού ελάχιστου φορολογικού συντελεστή για τις μεγάλες επιχειρήσεις) ενώ και ανάλογες συζητούνται σε όλη την Ευρώπη για το άμεσο μέλλον. Με στόχο την άντληση νέων πόρων για τις δημοσιές επενδύσεις, την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας και όλων όσων χτυπήθηκαν από την κρίση».

Στο πλαίσιο αυτό το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι «με το χρέος της χώρας στο 210% του ΑΕΠ και τα ελλείμματα στα ύψη, κάθε Κυβέρνηση οφείλει να επιλέξει ποιους θα στηρίξει. Ο κ. Μητσοτάκης έχει μόνιμη επιλογή: την στήριξη των μεγάλων και ισχυρών».

Υπογράμμισε δε ότι «ακόμη και αυτά που είναι αναγκαία και το Κίνημα Αλλαγής εδώ και καιρό έχει προτείνει, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αφορά πάλι μόνο την περίοδο 2021-2022 και αφήνει πάλι έξω τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους. Οι οποίοι θα κληθούν και πάλι από την κυβέρνηση της ΝΔ, να καλύψουν την απώλεια στα έσοδα που θα δημιουργηθεί από την πολιτική της».

ΚΚΕ: Ο λαός χρειάζεται να διαμορφώσει τον δικό του οδικό χάρτη για να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα χαράσσεται με κριτήριο τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των συμφερόντων των πολλών» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

«Γι’ αυτό ανακοινώνει άνοιγμα δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και χώρους εκπαίδευσης. Οι επικίνδυνες δηλώσεις ότι «βρισκόμαστε στο τέλος της περιπέτειας» καταρρέουν μπροστά στα καθημερινά στοιχεία της πανδημίας.

Γι’ αυτό ακόμα και τώρα, με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός από μόνος του δεν μπορεί να είναι η τελειωτική απάντηση στην πανδημία, αρνείται την ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια, η οποία σκοντάφτει στις δεσμεύσεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς των φαρμακευτικών ομίλων.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση, ενώ έχει τεράστιες ευθύνες για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες, αρνείται να πάρει μια σειρά μέτρα που θα μπορούσαν να δώσουν μια ουσιαστική ανακούφιση. Αρνείται να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος, να επαναφέρει το αφορολόγητο όριο, να προχωρήσει σε γενναία διαγραφή των χρεών. Τα σημερινά μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά βάση ωφελούν τους μεγαλοεπιχειρηματίες για τους οποίους παρέχεται νέα, μόνιμη μείωση της φορολογίας, αλλά και του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους».

Γι’ αυτό από την μία η κυβέρνηση αναφέρεται στην «δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας» αλλά από την άλλη αποκρύπτει, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, ότι το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ είναι μία νέα αλυσίδα για τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό, που θα την πληρώσει με σκληρά, αντιλαϊκά μέτρα όπως η επιβολή της 10ωρης δουλειάς» προσθέτει το σχόλιο.

«Τέλος», σημειώνει ακόμα, «η ατζέντα της οικονομικής συνεργασίας των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας – Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών, οι οποίοι θα πληρώνουν το μάρμαρο των διευθετήσεων που δρομολογούνται στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την εποπτεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

«Ο λαός χρειάζεται να διαμορφώσει τον δικό του οδικό χάρτη για να μην πληρώσει ξανά τα σπασμένα της νέας κρίσης, διεκδικώντας την ικανοποίηση των δικών του σύγχρονων αναγκών ενάντια στην στρατηγική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του μεγάλου κεφαλαίου» τονίζει καταλήγοντας στο σχόλιό του το ΚΚΕ.

Κριθαρίδης (ΜέΡΑ25): Οι μόνοι που δεν θα έχουν “ατομική ευθύνη” στη χώρα, είναι ο Πρωθυπουργός, η Κυβέρνηση και η Επιτροπή των Ειδικών

Τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του μιλούσε για την μετάβαση των ευθυνών στους πολίτες μέσω των self-tests και του εμβολιασμού, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του ορισμένων προσωρινών ημίμετρων για την οικονομία που μετέθεταν και την οικονομική ευθύνη της Κυβέρνησης για το μέλλον, οι Υπουργοί του προχωρούσαν ένα ακόμα πραξικόπημα στη Βουλή. Με σκανδαλώδη τροπολογία-πρόκληση, της τελευταίας φυσικά στιγμής, η Κυβέρνηση νομοθετεί το πλήρες ακαταδίωκτο της επιτροπής των ειδικών. Φαίνεται πως η επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών από τον κ. Μητσοτάκη και την εγκληματική Κυβέρνηση του, ολοκληρώνεται πλήρως, όχι μόνο με την μετακύληση των ευθυνών της ίδιας της Κυβέρνησης στους πολίτες, αλλά και με την θέσπιση ενός ιδιότυπου “ανεύθυνου” μιας επιτροπής που πολλές φορές έχει γίνει αποδεδειγμένα εργαλείο για την επιβολή των πολιτικών της Κυβέρνησης και τα πρακτικά της οποίας ακόμα αγνοούμε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Κωνσταντίνος Φλώρος: Ας τολμήσει κάποιος να μας… τσιγκλήσει

Έγινε χθες παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η...

Περού – Κογκρέσο: «Οχι» σε Μπολουάρτε για πρόωρες εκλογές

Το κοινοβούλιο του Περού απέρριψε σε συνεδρίασή του τη...