Ο Βασιλιάς Κάρολος «σφίγγει το ζωνάρι» υπέρ του βρετανικού δημοσίου

Με την οικονομική κρίση να μαίνεται, τον πληθωρισμό να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και το αυξανόμενο κόστος ζωής στην Βρετανία, ο Βασιλιάς Κάρολος προσπάθησε να δώσει λύση εφαρμόζοντας μέτρα λιτότητας στο παλάτι.

Στην επιστολή που έστειλε, τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και τον υπουργό Οικονομικών, ο Βασιλιάς Κάρολος έχει ζητήσει να μειωθεί το ποσοστό των εσόδων που λαμβάνει ο βασιλικός οίκος από το Βρετανικό Δημόσιο ως αμοιβή για την εκχώρηση των γαιών του.

Πώς θα γίνει η περικοπή των βασιλικών εσόδων

Ως γνωστόν, η βασιλική οικογένεια παίρνει το 15% των εσόδων που έχει το Βρετανικό δημόσιο από την εκμετάλλευση γαιών και αλλά και της θάλασσας, καθώς είναι νόμιμος κάτοχος όλων των παραλιών που βρίσκονται στο νησί.

Στην επιστολή του, ο Κάρολος σημειώνει πως δεν επιθυμεί στην παρούσα οικονομική συγκυρία να λάβει το 15% των εσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής που αξιοποιούν τα στενά της Βρετανίας και της Ιρλανδίας. Ακόμη, θα χορηγήσει άδεια προκειμένου να γίνουν και άλλες επενδύσεις στα υποθαλάσσια οικόπεδα χωρίς πρόσθετες οικονομικές αξιώσεις.

Το 2022 η βασιλική οικογένεια έλαβε περισσότερα από 86 εκατομμύρια λίρες για την χορήγηση των συγκεκριμένων δικαιωμάτων χρήσης κάτι το οποίο με βάση των επενδυτικό σχεδιασμό στα τέλη του 2023 θα ισοδυναμούσε σε ένα ποσό μεγαλύτερο από 150 εκατομμύρια λίρες.

Πόσα πληρώνει το Βρετανικό Δημόσιο στην Βασιλική οικογένεια

Ως γνωστόν, η βασιλική οικογένεια αμείβεται μέσω μίας σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού χρήματος που αλλάζει χέρια ανάλογα με την διαδοχή. Πριν τον θάνατο της Ελισάβετ, το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων και εξόδων της βασιλικής οικογένειας προέρχονται από τρεις πηγές: της κρατικής επιχορήγησης ή Sovereign Grant, αλλά και των ιδιωτικών Δουκάτων της Κορνουάλης και του Λάνκαστερ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της βρετανικής μοναρχίας, «η χρηματοδότηση για το Sovereign Grant προέρχεται από ένα ποσοστό των κερδών των εσόδων της περιουσίας του Στέμματος». Το Crown Estate μπορεί να οριστεί χονδρικά ως «μια συλλογή ακινήτων και αγροκτημάτων του Ηνωμένου Βασιλείου που παράγουν εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο». Οι εκτάσεις αυτές δόθηκαν για πρώτη φορά το 1760 από τον βασιλιά Γεώργιο Γ’ στο τότε υπουργείο Οικονομικών για να τις διαχειρίζεται στο μέλλον.

Κατά το οικονομικό έτος 2018-2019, το συνολικό ποσό της κρατικής επιχορήγησης ήταν 82,2 εκατομμύρια λίρες. Τα 32,9 εκατομμύρια λίρες διατέθηκαν για την ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ και κάλυψε επίσης τα ταξιδιωτικά έξοδα της βασιλικής οικογένειας αλλά και με τα καθήκοντα, τη μισθοδοσία και τα έξοδα του προσωπικού. Το Sovereign Grant αντικατέστησε την Civil List και τρεις επιχορηγήσεις βοηθείας (Grants-in-Aid) για ταξίδια, επικοινωνίες και συντήρηση παλατιών.

Τι είναι η Civil List

Μέχρι την κατάργησή τους το 2012, η ​Civil List ήταν ένα ετήσιο ποσό που η κυβέρνηση έδινε στη βασίλισσα για να καλύψει τα καθήκοντά της ως Αρχηγός του Κράτους και Αρχηγός της Κοινοπολιτείας και επιχορηγήσεις από κυβερνητικές υπηρεσίες που προηγουμένως πλήρωναν για βασιλικά καθήκοντα, που σχετίζονταν με ταξίδια και συντήρηση βασιλικών κατοικιών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει έκθεση της Fast Company, η βασιλική οικογένεια για το έτος 2018 κόστισε σε κάθε μέσο φορολογούμενο περί τις 65 πένες ετησίως, δηλαδή πολύ λιγότερο από ένα δολάριο.  Από την άλλη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Business Insider, το κόστος της μοναρχίας για το 2019 αυξήθηκε κατά 41%, ενώ πλέον το ποσό ισοδυναμεί με 1,29 λίρες ανά άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόσα παίρνουν οι Βρετανοί από τους γαλαζοαίματους

Πέρα από τα όσα λαμβάνει η βασιλική οικογένεια από τον βρετανικό κορβανά, οι γαλαζοαίματοι φέρνουν κιόλας χρήματα. Η βρετανική οικονομία, από τη διαχείριση του Μπάκιγχαμ έχει άμεσα έξοδα ύψους 2 δισ. λιρών

Ωστόσο, 22,5 δισ. λίρες είναι τα άμεσα έσοδα που φέρνει το παλάτι συνολικά (αξιοποίηση κτιρίων βασιλικής οικογένειας κ.λπ.), καθώς μάλιστα περισσότεροι από 120 εκατομμύρια τουρίστες φτάνουν κάθε χρόνο στα ανάκτορα. Στα ποσά αυτά υπολογίζονται τα έμμεσα οικονομικά οφέλη από παράλληλη οικονομική δραστηριότητα που δημιουργεί το παλάτι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...