Ο πληθωρισμός έβγαλε και τους Γερμανούς στους δρόμους

Είναι σπάνιο τα κοινωνικά ζητήματα να γίνονται πρωτοσέλιδα στη Γερμανία, αλλά αυτό συνέβη την περασμένη Δευτέρα με την πανεθνική απεργία που κήρυξαν τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας. Η κινητοποίηση, η μεγαλύτερη στη χώρα από το 1992, παρέλυσε σχεδόν όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, επηρέασε τουλάχιστον 15 αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, και επηρέασε ακόμη και τα νοσοκομεία και την αποκομιδή απορριμμάτων, προκαλώντας έναν έξτρα πονοκέφαλο στον καγκελάριο Ολαφ Σολτς.

Εμψυχωμένοι από την επιτυχία των συνδικάτων των ταχυδρομικών και του κλάδου του μετάλλου τα οποία εξασφάλισαν προ μηνών σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις, 11,5% και 8,5%, αντιστοίχως, οι εργαζόμενοι των δύο μεγαλύτερων συνδικαλιστικών φορέων της Γερμανίας αξιώνουν υψηλότερους μισθούς για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους διαβίωσης που ακολούθησε την αύξηση του πληθωρισμού στο 8,7% τον περασμένο Φεβρουάριο. Πρόκειται για το πανίσχυρο σωματείο Ver.di που αντιπροσωπεύει περίπου 2,5 εκατομμύρια εργαζομένους σε όλον τον δημόσιο τομέα, το οποίο ζητεί αυξήσεις στους μισθούς έως και 500 ευρώ, δηλαδή κατά 10,5%, και το σωματείο EVG, που αντιπροσωπεύει περίπου 230.000 εργαζομένους στην εταιρεία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn και στα λεωφορεία, που αξιώνει από την πλευρά του μισθολογικές αυξήσεις κατά 12%.

Διακηρυγμένος στόχος των συνδικάτων είναι, όπως αναφέρουν, μια «κοινωνικά δίκαιη» μισθολογική συμφωνία. Ο πρόεδρος της EVG, Μάρτιν Μπέρκερτ, προειδοποίησε για νέες κινητοποιήσεις ακόμη και στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες δεν τους έχουν κάνει ακόμη μια «βιώσιμη προσφορά».

Μαριλένα Γεραντώνη

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τα αγκάθια για την αυτοδυναμία

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...

Κυριαρχία του ενός κρίση του δικομματισμού

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...

«Δεν μπορούμε να ανακατευόμαστε με την πολιτική»

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...

Το φάσμα της πατριδοκαπηλίας

Μετά την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και...

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κύρια δύναμη»

Κομισιόν: Επιστολή – κόλαφος στην Ελλάδα για το...