Ο φαύλος κύκλος της Βουλγαρίας

Αποστολή στη Σόφια
«Δεν ξέρω αν θα πάω να ψηφίσω αύριο (σ.σ. σήμερα). Και ο Πετκόφ και ο Μπορίσοφ είναι κομμουνιστές. Βασικά στην Βουλγαρία όλοι είμαστε κομμουνιστές. Ειδικά όσοι είναι πάνω από 40 ετών». Η αποστροφή του Στεφάν, ενός μεσήλικα που διατηρεί μικρό μπακάλικο στη Σόφια, εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία του προεκλογικού κλίματος στη βαλκανική χώρα: την κόπωση των πολιτών λόγω των οικονομικών προβλημάτων, τις επιπτώσεις της πολιτικής αστάθειας αλλά και την άνοδο της ακροδεξιάς. Άλλωστε, οι βουλευτικές που πραγματοποιούνται σήμερα είναι οι τέταρτες σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση έτους (Απρίλιος, Ιούνιος, Νοέμβριος 2021, Οκτώβριος 2022), ενώ δεν αποκλείεται η χώρα να οδηγηθεί εκ νέου σε κάλπες το 2023.

GERB και «Συνεχίζουμε την Αλλαγή», τα κόμματα των δύο πρώην πρωθυπουργών Μπόικο Μπορίσοφ και Κιρίλ Πετκόφ αντίστοιχα, διεκδικούν τη νίκη. Ο δημοσκοπικός μέσος όρος του GERB κυμαίνεται στο 26-27%, ενώ το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» συγκεντρώνει περί το 18-19%. Τούτων δοθέντων, συνεπάγεται -θεωρητικώς- ότι ο Μπορίσοφ θα επιστρέψει στην πρωθυπουργία. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως: Πόσα κόμματα θα μπουν στην βουλή; Και από αυτά, ποια είναι διατεθειμένα να συνεργαστούν και με ποιους;

Για να εισέλθει ένα κόμμα στο βουλγαρικό κοινοβούλιο χρειάζεται να λάβει ποσοστό 4%. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η νέα βουλγαρική βουλή θα περιλαμβάνει έξι με οκτώ κόμματα. Ένας δυνητικός εταίρος του GERB είναι το τουρκικό μειονοτικό κόμμα MRF (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών), με το οποίο στο παρελθόν έχει συνεργαστεί πολλάκις  μετεκλογικά.

Όμως, τα «κουκιά» για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν φαίνεται να βγαίνουν. Έτσι ακόμα και αν GERB και MRF συνεργαστούν, θα χρειαστεί ένα ακόμα κόμμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όσον αφορά στο κόμμα του Πετκόφ, υποψήφιος κυβερνητικός εταίρος του είναι η «Δημοκρατική Βουλγαρία», η οποία δημοσκοπικά δεν έχει υψηλά ποσοστά. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί η συνδρομή τρίτου κόμματος για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο ρόλος του προέδρου
Βάσει του Συντάγματος, εάν αποτύχουν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης από το πρώτο και το δεύτερο κόμμα, ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, έχει τη δυνατότητα να διορίσει έναν πρωθυπουργό της επιλογής του.

Εν προκειμένω, αυτό, καθιστά, ακόμα πιο ισχυρό τον Ρούμεν Ράντεφ. Μάλιστα, όπως περιέγραφαν έμπειροι παρατηρητές των εσωτερικών διεργασιών στη γειτονική χώρα, η πολιτική αναταραχή αύξησε τη «δύναμη» του προέδρου. Εάν και πάλι δεν προκύψει κυβέρνηση, η Βουλγαρία θα διενεργήσει εκ νέου εκλογές το 2023 με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την οικονομία όσο και για την γεωπολιτική θέση της χώρας, η οποία μπορεί να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση όμως είναι ευάλωτη στη ρωσική επιρροή.

Τρίτη θέση
Όσον αφορά το ποιος θα είναι ο τρίτος παίκτης του πολιτικού συστήματος, οι απόψεις και οι δημοσκοπήσεις διίστανται. Έτσι, φαίνεται πως την τρίτη θέση θα καταλάβει είτε το MRF είτε το Vazrazhdane (Αναβίωση), ακροδεξιό κόμμα που καταγράφει αύξηση των ποσοστών του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αγνωστα κειμήλια της ζωής του Μπάιρον στο Τρίνιτι

Στα αρχεία του Κολεγίου Τρίνιτι, στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας,...

Σπαρτιάτες: Ο γρίφος της έκπτωσης, οι έδρες και οι πιθανές καραμπόλες

Η επικείμενη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (Εκλογοδικείου) για...

LVMH: Ο Μπερνάρ Αρνό ετοιμάζει τον διάδοχο – Το παρασκήνιο

Τέσσερις δεκαετίες πέρασε ο δισεκατομμυριούχος σήμερα Μπερνάρ Αρνό, εξελίσσοντας...

Ισραήλ: Τι «δουλειά» κάνει ένας πανάκριβος πύραυλος Arrow

Η εφημερίδα Maariv αποκάλυψε πως ο συντονισμός της αναχαίτισης...